Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

10 Tips om meer uit je online marketing bureau te halen

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit artikel is eerder verschenen als gastblog op Molblog.nl

Deze post is natuurlijk een beetje preken voor eigen parochie, maar uiteindelijk gaat het zowel bij bureau als klant om het opbouwen van een langdurige en prettige relatie met goede resultaten. Deze 10 tips kunnen daarbij helpen:

  • Betrek een bureau op tijd
Ben je een bedrijf wat een nieuwe internet-presence gaat uitrollen? Neem dan al tijdens de bouw een internet marketing bureau in de arm. Zo hoef je niet achteraf nog de hele site aan te passen uit SEO of usability oogpunt, of blijkt dat je analytics nog niet goed is geïmplementeerd als je site live staat.
  • Formuleer heldere doelen & budgetten
Formuleer heldere doelen & bijbehorende budgetten. Belangrijk is om hierbij geen tegenstrijdige doelen te bepalen (conversieratio en aantal bezoekers bijvoorbeeld). Zonder heldere doelen is er geen goede discussie mogelijk over hoe de zaken ervoor staan of wat er bereikt moet worden.
  • Spreek je verwachtingen uit
Naast heldere doelen en budgetten zijn er ook minder tastbare verwachtingen. Maak duidelijk of je zelf de lijnen uitzet en een uitvoerende rol verwacht of dat je je juist graag strategisch laat adviseren.
  • Geef feedback
Geef altijd feedback op de werkzaamheden of resultaten van je bureau. Zowel in positieve als negatieve zin. Mensen die bij een bureau werken presteren beter als ze meer gemotiveerd zijn, net zoals dat in het dagelijks leven ook gebeurt. Ook kunnen ze bijsturen als ze weten dat je ergens niet tevreden over bent.
  • Zorg voor betrokkenheid
Om op het punt motivatie te blijven: zorg voor betrokkenheid. Nodig je bureau-team eens uit voor een borrel of presentatie. Of stuur ze een kortingscode. Dit zorgt niet alleen voor meer betrokkenheid maar kan ook helpen om andere mensen binnen je organisatie te introduceren (kortere lijntjes) of om waardevolle feedback te ontvangen.
  • Haal je bureau in-house
In elke grote organisatie is het moeilijk om tot een snelle uitvoering te komen. Ben daarom niet bang om je bureau eens in-house te halen en ze direct te laten overleggen met collega’s zonder dat je er zelf bij bent. Dit zal leiden tot een snellere uitvoering en meer begrip van (niet-online) collega’s voor online marketing en e-commerce.
  • Hou vast aan je strategie
Elke online marketing campagne heeft tijd nodig om zijn potentie te bereiken (en is ook nooit af natuurlijk). Geef campagnes een kans en gun je bureau tijd om te optimaliseren.
  • Geef input

Geef je bureau zoveel mogelijk input over je producten, de markt, seizoensinvloeden, trends, marges, actiekalender, etc.  Om goede campagnes op te kunnen zetten moeten online marketing specialisten weten hoe het beslissingsproces van je klanten eruit ziet en welke factoren daar een rol in spelen. Betrek ze ook ruim op tijd bij het bedenken van marketing-acties om de praktische uitvoerbaarheid en het verwachte rendement te toetsen.

  • Werk pro-actief
Met name SEA campagnes en vergelijkingssites worden gestuurd op het rendement van individuele campagnes of keywords/producten. Elke specialist zal een campagne uitzetten als deze niet meer te optimaliseren valt om aan de gestelde targets te voldoen, maar vaak gaat hier onnodig tijd & geld verloren: Als je weet dat je bepaalde ‘maten’ mist van een model of dat je bijna uitverkocht bent in een bepaalde categorie, geef je bureau dan een seintje. Zo kan de campagne meteen op non-actief, bespaar je klik-kosten en kan campagne management elders beter ingezet worden.
  • Durf te experimenteren
Online marketing is voortdurend in beweging. Wat gisteren goed werkte kan morgen een flop zijn. Geef je bureau daarom de ruimte om  nieuwe ideeën te testen en hou daarbij rekening met het feit dat niet alle ideeën succesvol kunnen zijn.
We zijn benieuwd naar jullie ideeën en ervaringen op dit terrein. Deel ze gerust in de comments!

Discussie- 1 reactie

Ruben

14 mei 2012, 12:02

Leuk artikel. Vooral punt 1 en 7 zijn erg interessant. Punt 1 kan voor het bedrijf veel tijd (en kosten) schelen en punt 7 is essentieel voor goede (content) campagnes.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF