Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

3 redenen waarom Google+ meerwaarde kan hebben voor bedrijven

Door: easy_admin & Redactie

Geschatte leestijd: 4 minuten

Meer dan een week geleden was het moment eindelijk daar. Google lanceerde het eigen sociale netwerk Google+ en bij velen van ons nam direct de productiviteit af. Zal het platform hetzelfde lot ondergaan als Google Buzz en Google Wave? Op internet zijn de afgelopen weken al genoeg artikelen verschenen waarin gebruikers (en niet-gebruikers) hun mening geven. Maar wat betekent de komst van Google+ nu eigenlijk voor bedrijven?

Google+ features
Google+ features

(Bron: geek.com)

Ik ga in dit artikel niet te diep in op de features van Google+. Voor een goed overzicht aan handige introductievideo’s met uitleg over deze features, verwijs ik naar het persbericht van Google: Introducing the Google+ project: Real-life sharing, rethought for the web.

Waarom Google+ groot kan worden

Google+ heeft er in mijn optiek goed aan gedaan een relatief makkelijke versie van het netwerk te lanceren. Het netwerk vertoont veel gelijkenissen met andere netwerken. De interface lijkt bijvoorbeeld veel op de interface van Facebook. Google heeft bewust gekozen niet meteen alle features te implementeren, daar dit ten koste zou gaan van de gebruiksvriendelijkheid. Dat Google nog veel plannen heeft met Google+ blijkt wel uit het feit dat zij Google+ niet omschrijven als een netwerk, maar als een project.

Integratie en personalisatie binnen Google

Op dit moment vinden er veel aanpassingen plaats binnen Google, welke aansluiten bij de komst van Google+ en het socialer worden van Google. Op de blog van E-difference kwam ik  een  mooi overzicht tegen van de belangrijkste veranderingen:

Met de komst van Google+ zal de ranking van zoekresultaten veel meer komen te liggen op het sociale aspect. Door het web te personaliseren hoopt Google internet gebruikers gerichtere zoekresultaten te kunnen bieden. Het sociale aspect zal naar verwachting geïntegreerd worden in alle Google diensten, zoals Google Maps, Gmail, Shopping en Android. Google+ wordt op die manier verwoven met het internet en social wordt zo mogelijk nog bepalender in de keuzes die wij zullen maken.

Verder kan de +1-knop  een push effect hebben op het aanmaken van Google+  accounts. Op het moment dat gebruikers een link willen +1’en, wordt hen gevraagd om hun profiel te activeren.

Google+ geïntegreerd in o.a. Gmail.

Google+ geïntegreerd in o.a. Gmail.

Integratie diverse Google diensten in Google+, waaronder Gmail (bron: snaphow.com).

3 redenen waarom Google+ toegevoegde waarde voor bedrijven heeft

Veel bedrijven omarmen de huidige social media kanalen. Maar liefst 90% van de marketeers geeft aan dat social media een belangrijk onderdeel is binnen de marketingstrategie. Op dit moment zijn Facebook en Twitter de meest gebruikte social media kanalen door bedrijven. De grote vraagt omtrent Google+ blijft natuurlijk of mensen nu echt zitten te wachten op weer een ander netwerk. Hieronder de grootste redenen voor bedrijven om Google+ te gebruiken, uitgaande dat Google+ mainstream wordt:

  • 1. Integratie Google producten
  • 2. Mogelijkheid tot gerichter adverteren
  • 3. Invloed op organische zoekresultaten

1. Integratie Google producten

De integratie van Google producten met Google+ kan voor bedrijven efficiëntie bevorderen. Het zou niet logisch zijn voor Google om bijvoorbeeld een ??aparte bedrijfspagina op Google+ en Google Places aan te houden. Op dit vlak kan Google meteen een concurrentievoordeel verkrijgen t.o.v. Facebook. In o.a. de VS heeft Facebook wel de mogelijkheid om ‘Facebook Places’ aan fanpagina’s toe te voegen, maar de gebruiksvriendelijkheid hiervan laat nog te wensen over. Google kan hier lering uit halen. Wanneer Google een relatief makkelijke manier vindt om de ??Google producten te integreren binnen Google+, zullen bedrijven mogelijk de meerwaarde van het nieuwe sociale netwerk in gaan zien. Ook verwacht ik uitbreidingen van Google+ op het gebied van mobile.

2. Mogelijkheid tot gerichter adverteren

Voorlopig blijft Google+ advertentievrij. De focus ligt op dit moment op het opbouwen van de gemeenschap. Voorlopig maakt het platform dus geen deel uit van het Google Display Network. De kans is echter groot dat de profielgegevens worden gebruikt als input voor bijvoorbeeld Google AdWords en Google AdSense. Dit biedt voor bedrijven kansen gerichter te targetten met advertenties. Of Google in een later stadium gaat adverteren binnen Google+ blijft voorlopig onduidelijk.

3. Invloed op organische zoekresultaten

Het effect van social media op organische zoekresultaten blijft een interessant vraagstuk. Eerder heeft Matt Cutts (Google’s head of Webspam) aangegeven dat ze bijvoorbeeld links op Facebook kunnen crawlen, maar het nog niet duidelijk is wat voor weging ze hieraan moeten geven. Omdat Google+ eigen productie is, kunnen ze de pagina’s binnen dit netwerk gemakkelijk crawlen, alle links indexeren en volgen en hier een waarde aan meegeven. Verder zullen de +1-buttons (die verbonden zijn met Google+) bepalend zijn in de ranking van de zoekresultaten. Google acht de gedeelde resultaten van vrienden, kennissen of collega’s steeds belangrijker voor de gebruiker. De vraag is echter met welke factor de links binnen Google+ van invloed zullen zijn op de zoekresultaten. De invloed van de +1-buttons gaan wij nader onderzoeken en hier komen we later op terug.

Ford heeft primeur met campagne op Google+

Inmiddels heeft het eerste bedrijf zich op Google+ aangemeld. Ford Europe heeft een campagne op Google+ uitgerold waarbij deelnemers een exemplaar van de race game Dirt3 kunnen winnen. De winactie blinkt uit in eenvoud en heeft als voornaamste doel het verkrijgen van interactie. Deelnemen kan door onder de afbeelding een opmerking te plaatsen. De opmerking met de meeste +1’s wint de competitie. Naar verwachting zullen spoedig meer bedrijven volgen met het aanbieden van incentives, om het aantal +1’s een boost te geven.

Ford heeft primeur met campagne op Google+

Ford heeft primeur met campagne op Google+

Ford op Google+ (bron: Frankwatching)

Google raadt aanmaken bedrijfsprofielen (nog) af

Op dit moment wordt door Google nog afgeraden om middels een consumentenpagina een bedrijfsprofiel aan te maken. Profielen van bedrijven die nu een ‘consumentenprofiel’ hebben aangemaakt zullen door Google in de toekomst worden uitgeschakeld. In de video hieronder wordt er door Christian Oestlien (woordvoerder Google+ Project) aangegeven dat Google ernaar streeft om tegen het einde van het jaar diverse functionaliteiten voor bedrijven toe te voegen aan Google+. Tot die tijd kun je je hier inschrijven voor deelname om zakelijke toepassingen te testen. Google laat een beperkt aantal bedrijven toe in het testprogramma.

Christian Oestlien geeft uitleg waarom bedrijven (nog) geen profiel moeten aanmaken.

Het  is te vroeg om een oordeel te geven of ‘de massa’ bereid is af te stappen van de vertrouwde sociale netwerken. Wat de voortgang van Google+ zal zijn, blijft speculeren en de meningen zijn op dit moment dan ook verdeeld. Ik ben benieuwd naar jullie eerste bevindingen. Heeft Google+ in jullie ogen toegevoegde waarde? En welke functies zien jullie graag terug binnen het netwerk?

Discussie- 8 reacties

Marijn Mulders

12 juli 2011, 13:58

De integratie tussen alle Google diensten lijkt mij de one en best solution.

Reageer hier op

Arie Bruinsma

12 juli 2011, 14:26

Goed artikel. Wat mij zelf nog opviel dat 1 dag na het aanmaken van een Google+ profiel dit profiel op de zevende plek in de zoekresultaten naar voren kwam na het googlen op mijn eigen naam. Lijkt me duidelijk dat de indexatie door Google één op één verloopt. Relevantie blijft natuurlijk een issue, maar we zullen hier zeker rekening mee moeten houden.

Reageer hier op

Denise van Keulen

12 juli 2011, 15:39

Bedankt voor jullie reacties! De integratie is bij mij de voornaamste reden van mijn enthousiasme betreffende Google+. Wel denk ik dat voor Google hier ook meteen de grootste uitdaging zit wat betreft privacy. Enerzijds zal de integratie positief worden beoordeeld door de efficiëntie. Echter zullen er ook mensen zijn die zich afvragen of hun privacy wel gewaarborgd is als zij gebruik maken van Google+.

@Arie Ik ben wel benieuwd of jij was ingelogd op het moment dat je met Google+ naar voren kwam in de zoekresultaten? Ik zie Google+ accounts op dit moment namelijk (nog) niet ranken.

Reageer hier op

Arie Bruinsma

12 juli 2011, 15:55

Ingelogd komt mijn profiel als eerste te staan. Uitgelogd als zevende. (En Facebook als achtste ;-))

Reageer hier op

John Knappers

12 juli 2011, 21:29

Goed verhaal van Denise!
Zat te kijken waar ik dit een Google+ kon geven…
Kon dat net weer niet vinden, voel me nog erg verdwaald dus;)

Reageer hier op

Denise van Keulen

12 juli 2011, 21:32

Bedankt John! Uiteraard kun je de post hier ook +1-en 😉

Reageer hier op

Francois Bureau

14 juli 2011, 15:17

Informatief artikel, dank. De gedeelde resultaten van vrienden, kennissen of collega’s worden inderdaad steeds belangrijker voor zoekmachines maar ook voor de consument.

Ik ben erg benieuwd naar de toekomstige ontwikkelingen op dit vlak!

Salut!

Reageer hier op

Stefanie Mons

15 juli 2011, 01:23

Voor mij als ondernemer is vooral je eerste punt, integratie en efficiëntie, van belang. Ik zie de toegevoegde waarde van de sociale media voor business anno nu. Maar als zelfstandig ondernemer in het MKB ben je vaak zelf degene die dit allemaal moet bijhouden naast alle andere taken die er zijn. Voor kort, snelle berichten aan “de hele wereld” kun je twitteren, je Facebook pagina moet je bijhouden voor je Fans, je zakelijke netwerk bijhouden op LinkedIn, het is bijna een dagtaak. Half werk is geen optie, want een niet bijgewerkt blog of Facebook pagina verliest direct zijn impact. Het mooie van Google+, voorzover ik het nu heb kunnen uitproberen, is dat je alles kunt integreren wat de efficiëntie ten goede komt, zeker als dit straks ook zo werkt voor een Business profiel i.c.m. Google Apps. Je contacten uit je mail staan direct als suggestie in je kringen, je kunt je afnemers met “privé” berichten up to date houden maar tegelijkertijd berichten om je merk te promoten op het openbare web publiceren. Je kunt zelf bij blijven door concollega’s of anderen te volgen. (Product-) foto’s delen met een privékring of de hele wereld, het hele gebeuren vanaf je mobiel bijhouden, online vergaderen met collgae of buitenlandse leveranciers en dat allemaal vanuit één begin scherm. Het klinkt me allemaal als muziek in de oren. Ik ben heel benieuwd naar wat er nog meer komen gaat, van Google zelf maar ook van alle bedrijven en slimme koppen die toepassingen, extensies, apps of hoe het allemaal heten mag zullen gaan schrijven voor dit (op open source gebaseerde) project. Nu maar afwachten of de rest van mensen die voor ons bedrijf van belang zijn net zo enthousiast zijn als ik. Want zoals ieder netwerk staat of valt het succes met het aantal en de kwaliteit van de deelnemers. Bedankt voor je artikel en de inspiratie om na te denken over de 3 redenen waarom Google+ voor mij een meerwaarde heeft. Ben benieuwd naar je verdere bevindingen.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF