Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

50% van de populairste websites gebruikt Google Analytics

Door: Anemone Romme

Geschatte leestijd: 1 minuut

Ook zo nieuwsgierig welke statistiekpakketten momenteel worden gebruikt door de top 100 websites in Nederland?

Top vier pakketten
De volgende pakketten springen met kop en schouders boven de rest uit (het getal geeft het aantal websites aan):

1. Google Analytics (50)
2. GoStats (25)
3. Sitestat (25)
4. Omniture (12)

Het valt op dat Google Analytics is ingezet door de helft van de websites. De kracht van Analytics is dat het gratis en tevens zeer gebruiksvriendelijk is. Ook al was het pakket oorspronkelijk vrij inflexibel en ‘basic’, Google heeft eind vorig jaar door enkele belangrijke updates bewezen dat Analytics een hoogwaardige concurrent is geworden voor alle betaalde pakketten.

Gebruik van meerdere pakketten
Ruim één derde van alle websites gebruikt twee of meer pakketten (vandaar dat de som van bovenstaande aantallen boven 100 uitstijgt). Het gebruik van meerdere pakketten is verstandig wanneer ze een aanvullende werking hebben op elkaar. Daarnaast kan het ene pakket een controlerende functie hebben op de ander. Zorg er wel voor dat je één pakket als leading gebruikt, aangezien de cijfers tussen verschillende pakketten altijd iets afwijken. Dit kan verwarrend zijn voor je analyses.

In totaal gebruiken de 100 websites meer dan 150 pakketten. De verdeling hiervan is te zien in de volgende figuur:

verdeling-pakketten-top-100-alexa

Het valt daarnaast op dat wanneer GoStats wordt gebruikt, ook Google Analytics van de partij is. Hoogstwaarschijnlijk heeft men in het verleden GoStats gebruikt als hit counter, maar dit programma had na de komst van Google geen toegevoegde waarde meer. Indien je gebruik maakt (of hebt gemaakt) van GoStats, hoor ik graag je mening hierover!

SiteStat wordt vaak gebruikt als aanvulling op Google Analytics. Bij diepgaande wensen kan SiteStat grondigere rapporten geven en is tevens flexibeler.

Onderzoek
Dit onderzoek betreft de Alexa top 100 websites in Nederland. De GreaseMonkey statistics detector heeft op de homepage van iedere website bepaald welke pakketten gebruikt worden. Voor 28 van de 100 websites was geen code zichtbaar. Voor het gemak neem ik aan dat wanneer een pakket geïnstalleerd is, het ook daadwerkelijk wordt gebruikt (ook al blijkt dit in de praktijk vaak tegen te vallen).

Discussie- 4 reacties

Taco Potze

9 juli 2009, 14:32

We hebben Tribal getipt dat bovenstaande resultaten mbt GoStats niet kloppen.

Ons gedetailleerde overzicht laat zien dat GoStats geen marktaandeel heeft in de Alexa top 100:

https://www.aboutanalytics.com/sector/alexa-top-100-meest-sites-nederland

Reageer hier op

Johan

9 juli 2009, 14:46

Grappig om te zien zeg, dat een ‘gratis pakketje’ het populairst is onder de grote websites.

Welke statistieken vielen er zoal onder ‘overig’?

Reageer hier op

Anemone Romme

9 juli 2009, 15:31

Klopt, zo blijkt dat iedereen graag wil weten wat er gebeurt op hun websites, maar dat de bereidheid om te investeren laag is.

Andere pakketten die gebruikt worden door één of enkele websites uit de top 100 zijn WebSideStory, Clicktale, Coremetrics en Webtrends.

Reageer hier op

Anemone Romme

17 juli 2009, 10:11

Dit geeft meteen de verklaring waarom GoStats zo vaak gemeten is: waarschijnlijk klopt de meting door de Statistics Detector niet voor GoStats. Op 9 juli is contact opgenomen met de maker hiervan. Zodra ik feedback krijg, laat ik dit jullie weten.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF