Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

7 tips voor een ideale webtekst

Door: Marieke Verschuren

Geschatte leestijd: 1 minuut

Bron: ComputerFAQ

Tekst lezen op een beeldscherm is vermoeiender dan in een boek lezen. Daarom is het van belang de tekst op een beeldscherm zo beknopt mogelijk te houden. Niet alleen door de lengte van de tekst kun je het een lezer gemakkelijker maken. Ook de letters zelf zijn van invloed en kunnen de emoties en associaties van lezers met het merk beïnvloeden. Goed nadenken over je lettertype, in plaats van klakkeloos iets kiezen, loont:

Serif / sans-serif

Serifs of schreeflettertypen zijn lettertypen die een voetje aan de boven- en onderkant van iedere letter hebben, zoals Times New Roman. Dit vergemakkelijkt het volgen van een regel en dit lettertype is daardoor geschikt voor lange teksten. Een voorbeeld van een schreefloos maar goed leesbaar lettertype is Verdana, speciaal ontwikkeld voor digitale teksten.

Bron: EO

Sierlijke letters worden als persoonlijk beschouwd maar vragen ook meer concentratie en leiden sneller af van het verhaal. Decoratieve lettertypen, zoals Comic Sans, zetten een luchtige toon en trekken de aandacht, maar bij een complete tekst in dit lettertype wordt deze minder serieus genomen. Comic Sans is één van de minst populaire lettertypes.

Hoofdletters

Het gebruik van alleen maar hoofdletters, maar ook grote letters of vetgedrukte letters, vermindert de leesbaarheid en wordt als agressief ervaren.

Monospaced

Bedragen zet je overzichtelijk onder elkaar met een monospaced lettertype.

Bron: Wikipedia

Hierbij is iedere letter en ieder cijfer even breed, zoals bij Courier New.

Regelafstand

Let er op dat regels niet te dicht bij elkaar staan, dat maakt het lezen erg vermoeiend.

Regellengte

Gebruik geen lange regels.

Bron: DMmediaplein

De lezer zal dan minder snel het begin van de volgende regel kunnen vinden en zal eerder bij dezelfde regel beginnen.

Kleur

Zorg ervoor dat de tekst goed afsteekt tegen de achtergrond. Dit bevordert de leesbaarheid. Ook zorgt een bepaalde kleur voor een bepaalde emotie, zo is blauw rustgevend, zakelijk en betrouwbaar. Combineer rood niet met groen want deze kleuren zijn bij kleurenblindheid moeilijk te onderscheiden.

Besturingssysteem

Let er op dat je een standaard lettertype kiest dat ieder besturingssysteem herkent, bijvoorbeeld Arial, Trebuchet, Comic Sans of Courier New. Kies je voor een apart lettertype dan bestaat de kans dat het besturingssysteem zelf een ander lettertype kiest.

Een leuke wetenswaardigheid is dat Century Gothic het goedkoopste lettertype is om uit te printen!

Discussie- 3 reacties

Remi van Beekum

9 augustus 2011, 13:17

Leuk blogje, bedankt!

Kleine correctie: Comic Sans is één van de meest populaire lettertypes. Maar dan vooral onder mensen die niet in het vakgebied werken. Onder docenten en ouderen bijvoorbeeld is het een uitermate populair font. En iedereen die in de internetwereld werkt heeft een gruwelijke hekel aan Comic Sans.

Reageer hier op

Marieke Verschuren

9 augustus 2011, 13:24

Bedankt voor je reactie! Je hebt gelijk wat betreft de algemene populariteit van Comic Sans maar het gaat hier specifiek over het gebruik in webteksten, en daarvoor is het niet aan te raden.

Reageer hier op

Gijs Hovens

9 augustus 2011, 15:47

Er is wel een manier om met javascript (cufon) fonts goed te tonen die niet standaard beschikbaar zijn op de computer van de gebruiker. Dit wordt vooral gebruikt om kopjes in de huisstijl op te maken, voor echte inhoudelijke tekst is het inderdaad beter om wel een algemeen beschikbaar lettertype te gebruiken. Cufon is namelijk wel wat trager dan een ‘normale’ tekst.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF