Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

7 Inspirerende websites die je writer’s block deblokkeren

Door: Wiep Knol

Geschatte leestijd: 3 minuten

Naar aanleiding van Bauke’s eerdere artikel met tips om ideeën op te doen voor (corporate) blog posts, waarin hij een aantal zeer bruikbare tips gaf, ontvingen wij een email van een lezer.

“Erg interessant. Ik zou graag iets leuks aan mijn website toevoegen om meer links en bezoekers te krijgen, maar weet niet waar ik ideeën kan opdoen. Kunnen jullie een paar concretere tips geven?”

Uiteraard kunnen we dat!

1. Je eigen webstatistieken
Kijk eens in je eigen webstatistieken, bijvoorbeeld naar welke pagina (buiten je homepage) het meest populair is. Deze pagina zou je kunnen uitbreiden, je zou er een vervolg aan kunnen geven, of je zou de pagina nog eens extra kunnen promoten.

Kijk ook eens naar welke pagina’s relatief veel bezocht worden door links vanaf externe bronnen. Om een of andere reden zijn deze pagina’s populair genoeg om gelinkt te worden, dus het creëren van vergelijkbare content is een aantrekkelijke optie.
g-analytics

2. De concurrentie
Hoewel je niet bij de concurrent in het statistiekenpakket kunt kijken, om uit te vinden welke pagina’s bij deze concurrent populair zijn, kun je hiervoor wel een aantal tooltjes gebruiken.

Een gratis tool als LinkDiagnosis probeert (onder andere) de pagina’s van een domein te sorteren op basis van het aantal inkomende links. Het iets betrouwbaardere MajesticSEO heeft deze mogelijkheid ook, maar dit is -in tegenstelling tot LinkDiagnosis- een betaalde tool.

Na het identificeren van de meest belangrijke pagina’s op de website van de concurrent, kun je deze data gebruiken om zelf ideeën op te doen. Kopieer niet zomaar ideeën, maar geef er een andere draai aan, verbeter het, of gebruik het concept op een andere manier.

3. Digg
Digg is een van de bekendste social news platforms ter wereld, en telt duizenden actieve leden. Continu staan de (volgens de leden) meest interessante, leuke of aparte nieuwsberichten, foto’s en artikelen op de voorpagina, wat betekent dat er altijd wel iets leuks of relevants te vinden is. De (onlangs verbeterde) zoekfunctie kan uitkomst bieden voor websites die een wat minder voor de hand liggende markt bedienen. In de loop der tijd -Digg bestaat inmiddels alweer een jaar of 7- is er van alles op de website terechtgekomen, dus er is voor ieder wat wils.

Het voordeel van deze site is de taal. Aangezien de Engelse content van Digg de meeste Nederlanders nooit zal bereiken, is het ‘kopiëren’ van ideeën hier veel makkelijker. Uiteraard dien je hieraan wel je eigen draai te geven, en is ook het plaatsen van een linkje naar de originele bron aan te raden.
digg

4. StumbleUpon
Deze website, die na een korte overname van eBay weer in ‘oude’ handen terug is, bestaat voornamelijk uit een toolbar. Leden van StumbleUpon gebruiken deze toolbar om nieuwe websites te ontdekken die relevant zijn aan interessegebieden die ze van tevoren hebben opgegeven. Na op de knop ‘Stumble’ geklikt te hebben, wordt er een nieuwe pagina voorgeschoteld. Door op een duim omhoog of een duim naar beneden te klikken kan de mening over deze pagina gegeven worden. Uiteraard worden pagina’s die een groot aantal ‘thumbs up’ hebben verzameld steeds vaker aan leden voorgeschoteld. Goede content wordt dus beloond.

De zoekfunctie van de website maakt het eveneens mogelijk om naar pagina’s te zoeken die op een bepaalde zoekterm relevant en populair zijn. De content van deze pagina’s is dus zeer goed en relevant. Opnieuw een perfecte plek om ideeën op te doen voor nieuwe content, waarbij anderen de eerste selectie al voor je hebben gemaakt.
stumbleupon

 

5. Technorati
Ook Technorati is een goede plek om inspiratie op te doen. Deze website richt zich voornamelijk op het in kaart brengen van weblogs, en biedt ook de mogelijkheid om trends onder bloggers te signaleren. Daarnaast kun je ook bekijken welke artikelen momenteel populair zijn, doordat Technorati ook de links naar weblogartikelen bijhoudt.

Technorati indexeert naast Engelstalige artikelen ook andere talen, dus specifiek naar Nederlandse content zoeken is eveneens mogelijk.

6. Twittertrackers
Recente gebeurtenissen als de vliegtuigcrash in de Haarlemmermeer en de dood van Michael Jackson waren allemaal eerder bekend via Twitter, dan via de traditionele nieuwsbronnen. Perfect voor het signaleren van nieuws en trends dus.

De website Twitturly laat URLs zien die in korte tijd vaak worden doorgestuurd via Twitter. Twist laat zien welke woorden populair zijn, en laat ook de trends van de afgelopen tijd zien. Ideaal om trends te ontdekken dus, en om populaire content te vinden.

7. Nederlandse social media websites
Hoewel de meeste social media websites in Nederland nog relatief weinig bezoekers trekken, kun je deze sites uiteraard wel gebruiken om nieuwe ideeën op te doen. Je kunt immers precies zien welke content populair is, en welke content wellicht minder kans van slagen heeft.

Heb je ook video ter beschikking als medium op je website? Dan zou je ook YouTube.nl of Dumpert eens kunnen bekijken om inspiratie op te doen.

Vlak voor het ‘ter perse gaan’ van dit bericht kwam ik op Search Engine Journal overigens een interessant artikel tegen met dezelfde strekking, en nog een paar aanvullende tips.

Zoals je ziet zijn er meer dan voldoende plekken om (online) inspiratie op te doen voor nieuwe content. Kom je er nog steeds niet uit? Organiseer dan eens een brainstormsessie met collega’s of bekenden. Of het plaatselijke online marketing bureau 😉

Discussie- 4 reacties

Jens Swelson

10 juli 2009, 20:43

Goed artikel!

Persoonlijk ben ik ook wel geintereseerd in een artikel over hoe je bloggers aantrekt die voor je blog willen schrijven. Kan hier ook eens een artikel over geschreven worden?

Reageer hier op

cheap mbt shoes

18 juli 2010, 20:01

Goodjob,do it

Reageer hier op

a elegant wedding dress should always have a fabulous fit and with good reason

21 mei 2013, 18:15

I’m impressed, I have to say. Actually hardly ever do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining, and let me let you know, you may have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the difficulty is something that not enough individuals are talking intelligently about. I’m very joyful that I stumbled throughout this in my search for one thing regarding this.

Reageer hier op

Hellup!!! Writer down. | Jokezelf

30 mei 2013, 12:15

[…] ik op internet in de hoop daar iets te vinden. Kom ik op een link die me 8 tips belooft om een writersblock te deblokkeren. Web (hahaha, snap je ‘m; Web? Geen […]

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF