Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Aan de slag met je Google+ bedrijfspagina: een update

Door: Paul Verboven

Geschatte leestijd: 4 minuten

Sinds de lancering van Google+ op 20 september 2011 is er voor ondernemers, en vooral lokale ondernemers, een nieuw medium om extra zichtbaar te zijn online. De komst van Google+ Local en daarna Google Mijn Bedrijf biedt voor veel lokale ondernemers mogelijkheden dichterbij hun doelgroep te staan. 

Het zal iedereen duidelijk zijn dat Google+ blijft en een steeds grotere rol zal gaan spelen. Juist daarom is het belangrijk deel te nemen aan Google+ en je profielen en Google+ bedrijfspagina’s te claimen of aan te maken. In dit artikel leg ik uit hoe je dit doet en waar je op moet letten.

Google+ profiel aanmaken

Om een Google+ bedrijfspagina aan te kunnen maken, heb je allereerst een persoonlijk Google+ profiel nodig. Dit profiel bevat dus informatie over jezelf, niet je bedrijf. Op deze pagina kun je jouw persoonlijke profiel aanmaken.

007

Google+-account aanmaken

Je aangemaakte account dient uiteindelijk geverifieerd te worden   door middel van een smsje of een telefoontje naar het nummer dat je als mobiele nummer hebt opgegeven. Beide opties geven je een code die je op het daaropvolgende scherm invult om de verificatie af te ronden.

Tip: Heb je al een Google account waar je Google Search Console van de betreffende website hebt geverifieerd? Gebruik dan dit account, dan kun je later je merk bedrijfspagina makkelijk koppelen aan je website.

 Een Google+ bedrijfspagina creëren01

Wanneer je je profiel hebt aangemaakt, kun je een bedrijfspagina creëren. Eenmaal ingelogd in Google+ zul je de startpagina te zien krijgen. Rechtsboven zie je een icoontje met 9 blokjes, klik daar op en een menu met meer icoontjes verschijnt. Onderaan kun je kiezen voor “meer” en het “Mijn bedrijf” icoontje verschijnt.

04

 

 

 

 

Wanneer je hierop klikt, kun je een nieuwe bedrijfspagina aan gaan maken.

Nieuwe Google+ bedrijfspagina maken

Nieuwe Google+ bedrijfspagina maken

  Selecteren van een bedrijfstype

Een van de eerste stappen bij het aanmaken van een Google+ bedrijfspagina, is het selecteren van het juiste bedrijfstype. Je hebt de keuze uit 3 verschillende categorieën. Hieronder een overzicht van deze categorieën met eventuele opmerkingen:

 • Winkelpui; hierbij heb je een locatie waar klanten naartoe kunnen komen02
 • Servicegebied; hierbij heb je een locatie maar ga jij naar klanten toe (het servicegebied kun je later aangeven)
 • Merk; hierbij heb je geen locatie en krijg je een bedrijfspagina zonder vermelding in Google maps

Wanneer je voor een bedrijfspagina met locatie kiest (Winkelpui en Servicegebied) dan kun je in het volgende scherm je bedrijfslocatie zoeken (op bedrijfsnaam of adres). Google heeft het merendeel van de bedrijven in Nederland), als dat niet zo is bij jouw bedrijf, dan kun je een suggestie doen. De locatie zul je moeten verifiëren.

Let op: In principe is er maar 1 vermelding mogelijk op een adres, bedenk dus goed welke vermelding dat zou moeten zijn. Het gebruiken van een postbus is niet toegestaan.

008

Als je geen locatie hebt dan kun je kiezen voor merk, je hoeft dan geen locatie op te geven (en er is geen verificatie nodig). Naast het adres, is het invullen van de gegevens voor alle bedrijfstypen grotendeels gelijk.

Bedrijfsgegevens invullen (locatie)

Na het kiezen van een bedrijfstype, dien je een aantal bedrijfsgegevens in te vullen. Hieronder zal ik de belangrijkste opsommen en wat tips geven:

 • Bedrijfsnaam; Zorg dat dit de officiële naam is die wordt gebruikt, het extra toevoegen van keywords is hier verboden
 • Contactgegevens; Let erop dat de URL klopt. Gebruik bij voorkeur een lokaal telefoonnummer, ook gebruik je liever een 06 of 0800 nummer
 • Categorie; Gebruik zo veel mogelijk passende categorieën
 • Introductie; Geef een goede beschrijving. Let op: Heeft totaal geen invloed op de vindbaarheid van je bedrijfspagina, spam hier dus niet met keywords
05

Informatie over je bedrijf invullen (met locatie)

 Informatie merkenpagina toevoegen

Een aantal velden heb je wellicht al eerder ingevuld, maar hieronder even per veld een korte uitleg:

 • Beschrijving; Beschrijf in een korte zin of in een aantal steekwoorden wat jouw bedrijf doet. Spam dit veld niet vol met allerlei keywords.
 • Introductie; Geef een iets uitgebreidere introductie van hetgeen jouw bedrijf doet en wie je bent. Je kunt hierin ook verwijzen naar producten en/of diensten die jouw bedrijf levert.
 • Contactgegevens; Vermeld allereerst je telefoonnummer (zoals eerder vermeld dient dit bij voorkeur een lokaal telefoonnummer te zijn). Wanneer je dit invult, verschijnt automatisch een nieuw veld, waarin je jouw mobiele nummer, faxnummer, e-mailadres en volledige adres kunt vermelden.
 • Website; Geef de URL op van de homepage van je website.
 • Links; In dit veld kun je bijvoorbeeld verwijzen naar je overige Social Media kanalen, je YouTube kanaal of naar je blog.

Om je Google+ bedrijfspagina verder aan te kleden, kun je nog foto’s en video’s uploaden. Tevens kun je je omslagfoto wijzigen door te kiezen uit een aantal standaard foto’s, of je kunt je eigen omslagfoto kiezen.

Houd er rekening mee dat je zoveel mogelijk informatie openbaar wilt houden. Dit vergroot de kans dat mensen jouw bedrijfspagina straks kunnen vinden en met je zullen interacten. Probeer daarnaast ook regelmatig iets te posten, zodat het ook een actieve pagina blijft. Denk bijvoorbeeld aan het geven van tips, het delen van verhalen van tevreden klanten of het uploaden van foto’s van onlangs afgeronde interessante projecten.

Koppeling met je website

Als je eenmaal je pagina hebt gemaakt, dan is het zaak je pagina te verbinden aan je website en vice versa. Heb je een bedrijfspagina met locatie en deze geverifieerd? Dan volstaat het om de URL in te vullen in bij contactgegevens. Heb je een bedrijfspagina zonder locatie aangemaakt? Koppel de website dan aan de Google Search Console. Je verstuurt dan een verzoek naar de geverifieerde webmaster, die dit verzoek moet goedkeuren. Deze stap is belangrijk, omdat je dan o.a. +1’s kunt gaan verzamelen en eventueel gebruik kunt maken van een sociale extensie in Google AdWords.

Website koppelen

Website koppelen

 URL aanpassen

Uiteindelijk is het mogelijk voor je bedrijfspagina een aangepaste URL te verkrijgen. Wel zo netjes, want je krijgt dan de mogelijkheid om de ellenlange code in de URL in te wisselen voor iets herkenbaars. Helemaal vrij om een eigen URL te maken ben je niet (Google geeft je enkele opties), maar desondanks de moeite waard. Een URL claimen is pas mogelijk wanneer de pagina is geverifieerd of de website is gekoppeld.

03

Ik hoop dat je door dit artikel wegwijs bent geworden in het maken van een Google+ bedrijfspagina. Mocht je ergens niet uitkomen of wil je jouw bevindingen delen, dan zie ik dit graag terug in de reacties!

Discussie- 2 reacties

Aart

11 augustus 2017, 23:41

Duidelijke uitleg, wat ontbreekt is, als na een paar jaar de info verouderd, is of aangepast moet worden, dit erg moeilijk gaat en hierover weinig info te vinden is. Waar ik nu tegen aan loop is om de foto’s die niet meer belangrijk zijn te verwijderen, en andere foto’s te rangschikken op plaatsing. Heeft me diverse uren gekost maar ben er nog niet achter…

Reageer hier op

Martijn van den Berg

17 augustus 2017, 15:04

Hoi Aart,

Het rangschikken van de foto’s is al lang een doorn in het oog van de gebruikers van Google Mybusiness. Het is helaas (nog) niet mogelijk om dit te doen. Ze worden op volgorde van uploaden getoond.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF