Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Advertentiesoorten in het Google inhoudsnetwerk

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 1 minuut

Naast de vijf manieren om te adverteren binnen het inhoudsnetwerk, onderscheiden we ook  drie soorten advertenties, namelijk:

  • Tekstadvertenties
  • Beeldadvertenties
  • Videoadvertenties


Tekstadvertenties

Deze advertenties zijn gelijk aan de tekstadvertenties in het zoeknetwerk van Google. Hierbij gelden dezelfde richtlijnen als voor advertenties in het zoeknetwerk.

De bedoeling  is wel om de relevantie van de tekstadvertenties zo veel mogelijk overeen te laten komen met het thema van de website waar ze getoond worden.


Beeldadvertenties

Deze advertenties kunnen stilstaande afbeeldingen of bewegende (flash) banners zijn. Voor beeldadvertenties gelden speciale richtlijnen omtrent content, lengte van de advertentie (in seconden), herhaling, afmetingen van de advertentie en bestandsgrootte. Uit ervaring is gebleken, dat het Adwords-systeem het beste werkt bij een bestandgrootte van maximaal 50K.

Beiden inzetten
Wanneer er binnen een advertentiegroep zowel gebruik wordt gemaakt van een tekstadvertentie als een beeldadvertentie, analyseert het AdWords-systeem meerdere factoren om te bepalen of  de tekstadvertentie of beeldadvertentie wordt vertoond voor de betreffende pagina.

Als de beeldadvertentie relevanter is, wordt deze weergegeven. Als dit niet het geval is, wordt de tekstadvertentie weergegeven. De prijs, de positionering en rangschikking worden op dezelfde manier bepaald als bij tekstadvertenties van AdWords.

Wat betaal je voor tekst- en beeldadvertenties?
Binnen het inhoudsnetwerk kan geadverteerd worden op basis van:

  • kosten per klik (CPC)
  • kosten per 1000 vertoningen (CPM)

Aangezien je als adverteerder concurreert met zowel adverteerders op CPC-basis als CPM-basis is er eCPM-systeem ontwikkeld die bepaalt of je de veiling wint. De eCPM (effectieve CPM) vertaalt een CPC bieding in combinatie met een aantal relevante factoren (waaronder CTR) naar een CPM bieding: de effectieve CPM bieding.

Daarnaast is ook het soort advertenties dat tegen elkaar concurreert van belang. Op de plek van één beeldadvertentie kunnen bijvoorbeeld 3 tekstadvertenties staan. De bieding i.c.m. de kwaliteitsscore (QS) voor één beeldadvertentie moet dus hoger zijn dan die van 3 tekstadvertenties gezamenlijk.


Videoadvertenties

Voor videoadvertenties, ook wel click-to-play advertenties genoemd,  gelden speciale richtlijnen omtrent  content, lengte van
de advertentie (in seconden), herhaling, afmetingen van de advertentie en bestandsgrootte. Hieronder enkele belangrijke zaken:

  • De afmetingen van de video worden automatisch aangepast aan de openingsafbeelding.  Het is dus niet nodig om voor elk advertentieformaat een afzonderlijk videobestand te uploaden.
  • Een videoadvertentie wordt in principe altijd weergegeven als een stilstaande afbeelding totdat een gebruiker erop klikt.
  • Als de gebruiker op de zichtbare URL onder aan de advertentie klikt, of op de advertentie klikt terwijl deze wordt afgespeeld, wordt hij of zij automatisch doorverwezen naar de website van de adverteerder.
  • Er worden geen kosten in rekening gebracht voor het aantal keer dat uw video wordt afgespeeld, maar voor klikken naar uw site of vertoningen van uw openingsafbeelding.


Conclusie

Naast de vijf manieren van adverteren binnen het inhoudsnetwerk, onderscheiden we drie soorten advertenties. Welke er wordt ingezet door de adverteerder is sterk afhankelijk van zijn/haar doelstellingen. Voor het genereren van meer verkeer naar de website of het versterken van de merknaam zijn beeld- en videoadvertenties ideaal. Zijn de doelstellingen meer gericht op sales, dan heeft het inzetten van tekstadvertenties de voorkeur.

Discussie- 2 reacties

SAMBALEO | Blog | AdWords nieuws: Adverteren boven de vouw in het inhoudsnetwerk

15 april 2010, 04:30

[…] afgelopen week kan je ervoor kiezen om met je inhoudsnetwerkcampagne alleen “above the fold” te adverteren. Dit geeft je de mogelijkheid om beter te sturen […]

Reageer hier op

Optima Media

23 april 2015, 11:17

Interessant en praktisch artikel!

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF