Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

AdWords advertentieteksten Analyseren: 4 handige tips (deel 1/4)

Door: Redactie

Geschatte leestijd: 2 minuten

Bij het schrijven van advertentieteksten komt veel kijken. Hoe val ik op? Welke USP’s (unique selling points) communiceer ik? Noem ik wel of geen prijs? Gebruik ik een call-to-action, of gebruik ik die ruimte voor andere informatie?

Verdeeld over 4 wekelijkse blogberichten wil ik eigenlijk vooral ingaan op het technisch aspect; Hoe zet ik een goede test op en hoe analyseer ik de resultaten? Uiteraard met als doel om op dit vlak ook het maximale uit je account te halen, op de meest efficiënte manier.

Ik ga de volgende onderwerpen de komende weken behandelen:

  1. Meerdere elementen tegelijk testen
  2. Optimaliseren of roteren als instelling?
  3. CTR, Conversiepercentage of allebei?
  4. Statistieken combineren voor sneller resultaat

Deel 1: Meerdere elementen tegelijk testen

Zoals je waarschijnlijk weet, is het verstandig om in elke advertentiegroep minimaal 2 advertentieteksten te plaatsen zodat je op elk moment wel iets aan het testen bent, met als doel om stap voor stap naar de beste werkende advertentietekst toe te werken voor die betreffende advertentiegroep. Is dit teveel werk in verhouding tot wat het je oplevert, doe het dan in ieder geval voor de belangrijkste groepen, dus waar de meeste kosten naartoe gaan en/of de meeste conversies uit komen.

Wanneer je bepaalde elementen wilt testen, kun je natuurlijk kiezen om totaal verschillende advertenties te maken:

Vacature SEO Specialist
www.eentweetest.nl/tribal/httpdocs/vacatures
Werken bij het leukste IM bureau
van Nederland? Solliciteer direct!
SEO Consultant gezocht
www.eentweetest.nl/tribal/httpdocs
Easy zoekt startende en ervaren SEO
collega’s. Neem direct contact op!

Het nadeel hiervan is echter dat als je na een tijdje ziet dat de ene advertentietekst beter werkt dan de andere (wat ‘beter’ is, ga ik ga in deel 3 bespreken), je moeilijk kunt vaststellen waar het aan ligt. Is het de koptekst die meer opvalt? Of zijn het misschien de beschrijvingsregels die de bezoeker meer aanspreken? Of toch de call-to-action die mensen beter aanspoort iets te doen? Stel, je koppelt ook nog verschillende bestemmingspagina’s aan de advertenties, dan kan dat ook een oorzaak zijn waarom de ene advertentie beter werkt dan de andere.

Je zou om die reden ook kunnen overwegen om een andere techniek toe te passen, namelijk het combineren van verschillende elementen:

Vacature SEO Specialist
www.eentweetest.nl/tribal/httpdocs/vacatures
Werken bij het leukste IM bureau
van Nederland? Solliciteer direct!
Vacature SEO Specialist
www.eentweetest.nl/tribal/httpdocs/vacatures
Easy zoekt startende en ervaren SEO
collega’s. Neem direct contact op!
SEO Consultant gezocht
www.eentweetest.nl/tribal/httpdocs/vacatures
Werken bij het leukste IM bureau
van Nederland? Solliciteer direct!
SEO Consultant gezocht
www.eentweetest.nl/tribal/httpdocs/vacatures
Easy zoekt startende en ervaren SEO
collega’s. Neem direct contact op!

In deze situatie zet je dus 4 advertenties tegelijk actief in dezelfde advertentiegroep. Hiermee test je tegelijkertijd de koptekst én de beschrijvingsregels en kun je waarschijnlijk na een bepaalde periode makkelijker concluderen welk element zorgt voor de beste resultaten.

Je zou het gevoel kunnen krijgen dat het nu langer duurt voor je resultaten hebt, maar feitelijk test je 2 elementen allebei 50% van de tijd, mits je de campagne-instelling op ‘roteren’ hebt staan (Roteren vs. optimaliseren ga ik volgende week in deel 2 bespreken).

In theorie zou je tegelijkertijd ook nog een ander element kunnen testen, zoals de bestemmingspagina of de zichtbare URL, maar dan krijg je dus wel 8 advertenties tegelijk in 1 groep. Het blijft wel zo dat elke variant per element 50% van de tijd getoond wordt, alleen is het risico hiervan wel dat elke tekst er dan een stuk langer over doet om historie op te bouwen, wat nadelig kan zijn voor je kwaliteitsscores en daarmee je posities. Daarom adviseer ik dan toch om maximaal 4 teksten actief te zetten.

Ook wil ik nog erbij zeggen dat het wellicht juist beter is om totaal verschillende teksten live te zetten als je nog geen idee hebt wat het beste gaat werken. Als je wat verder bent hiermee en meer gaat fine tunen kan bovenstaande methode je wellicht helpen.

Succes!

P.S. We zijn trouwens écht op zoek naar een nieuwe SEO specialist, iets voor jou?

Discussie- 4 reacties

Pieter Majoor

10 augustus 2012, 17:20

Goed artikel! Goed om inzicht te krijgen in welk element verantwoordelijk is geweest voor de hogere CTR. Moeilijkheid is altijd de positie, die is vrijwel nooit gelijk en kan daarom vertroebelend werken op de uitkomst van de test.

Ben het met je eens dat 4 advertentieteksten in veel gevallen de max is, de test moet wel constructief blijven.

Ben benieuwd naar het vervolg op deze post!

Reageer hier op

Wim

14 augustus 2012, 10:56

Bedankt Pieter. Je ziet inderdaad vaak een verschil in positie, vooral als er nieuwe advertenties aan een advertentiegroep worden toegevoegd en er al oude staan met historie.

Als alle teksten de tijd hebben gehad om een historie op te bouwen, zou je kunnen redeneren dat het niet voor niks is dat een advertentie een hogere positie heeft, Google geeft daarmee aan dat zijn kwaliteitsscore beter is. Maar het vertroebelt je data inderdaad wel.

Reageer hier op

Pieter Majoor

15 augustus 2012, 10:16

Dat is inderdaad een logische redenatie. Al zie je vaak al heel snel een verschil optreden in de positie. Wat was er dan eerder; lagere positie door lagere CTR of lagere CTR door lagere positie. Ik vind het snelle verschil in positie vaak vertroebelend werken indien je wilt onderzoeken welke advertentie-uiting het beste aanslaat.

Reageer hier op

Wim

15 augustus 2012, 14:21

Een leuke test zou kunnen zijn om 2 identieke advertenties in dezelfde groep te zetten. Als je dan een (significant) verschil meet, bevestigt dat jouw vermoeden.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF