Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

AdWords nieuws: Adverteren boven de vouw in het inhoudsnetwerk

Door: Rick Vugts

Geschatte leestijd: 2 minuten

Sinds afgelopen week kan je ervoor kiezen om met je inhoudsnetwerkcampagne alleen “above the fold” te adverteren. Dit geeft je de mogelijkheid om beter te sturen op vertoningen. Hieronder lees waarom dit handig is en hoe je het kunt instellen.

Zien ze mijn advertentie als ik adverteer in het inhoudsnetwerk?

Een vraag die we onszelf stellen is uiteraard of een tekstadvertentie of banner wel onder de aandacht is geweest van de bezoeker. Pagina’s staan regelmatig bomvol met advertenties of een webpagina is zo lang dat je je suf scrollt totdat je bij de onderkant van de pagina bent (en ook aan de onderkant kan je advertentie verschijnen).

Deze vraag is eigenlijk op te delen in twee gedeelten:

  • Is mijn advertentie überhaupt op het beeldscherm van de bezoeker verschenen? (selectieve blootstelling)
  • Als de advertentie vertoond is, heeft de bezoeker er dan zijn aandacht aan gegeven? (selectieve aandacht)

Het spreekt voor zich dat als de bezoeker niet eens is blootgesteld aan een advertentie, hij er ook geen aandacht aan kan besteden.

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de advertentie in ieder geval op het scherm wordt vertoond?

Op het beeldscherm van een bezoeker is het onderscheid te maken tussen “boven de vouw” (above the fold) en “onder de vouw” (below the fold). Boven de vouw betekent het gedeelte van een websitepagina die bij het laden van de website past op het scherm van de gebruiker, zonder dat er gescrollt wordt.

Advertenties die boven de vouw staan zullen dus (in principe) altijd getoond worden zodra een website laadt. Als een advertentie onder de vouw staat, zal deze alleen daadwerkelijk aan de bezoeker getoond worden als hij gaat scrollen.

Een (veel) kleiner percentage bezoekers zal daarom advertenties onder de vouw op hun scherm zien dan advertenties die boven de vouw staan. Sinds deze week heb je de mogelijkheid om alleen boven de vouw te adverteren met je Google advertenties in het inhoudsnetwerk.

De gevolgen voor de adverteerder

  • De brandingwaarde van above the fold advertenties zijn waardevoller dan below the fold. Omdat een vertoning bij above the fold advertenties er (in principe) zeker voor heeft gezorgd dat de advertentie op het scherm van de bezoeker is getoond. Voor below the fold advertenties geldt het laden van de pagina ook als vertoning, ook als de gebruiker niet scrollt (en de advertentie niet eens op het scherm verschijnt).
  • Bij boven de vouw adverteren zal het volume zonder meer lager worden dan wanneer je ook onder de vouw gaat adverteren. Er zijn boven de vouw immers minder advertentieplekken beschikbaar.
  • De gemiddelde CTR (percentage mensen dat doorklikt) zal waarschijnlijk voor boven de vouw advertenties hoger zijn.
  • De klikkosten zullen voor boven de vouw advertenties mogelijk wel gaan stijgen. Omdat brand-managers nu meer controle hebben en betere kwaliteit aan de advertenties toe kunnen kennen, zullen de biedingen zich daar ook naar gaan verhouden. Wat de daadwerkelijke prijzen gaan worden is niet te voorspellen.
  • Het geeft je meer controle over de advertenties en dat zullen velen prettig vinden.

Hoe stel je het in AdWords in?

Deze optie is alleen op campagneniveau toe te passen. Volg de volgende stappen:

1. Ga naar de campagne gericht op het inhoudsnetwerk waar je het wilt instellen.
2. Selecteer het tabblad “Netwerk”.
3. Vervolgens klik je onderaan op “+ uitsluiten” en selecteer je “uitsluitingen toevoegen” > “categorie uitsluiten”.
4. Onderaan staat nu “onder de vouw”. Vink deze aan om alle advertenties onder de vouw uit te sluiten.

Wat is de definitie van “above the fold”?

Een belangrijke sidenote bij dit hele artikel is de vraag naar de definitie van ‘boven de vouw’ en hoe dit te meten. Eenzelfde pagina kan op het ene scherm met 800×600 schermresolutie slechts zichtbaar zijn met veel scrollwerk, terwijl diezelfde pagina bij 1600 x 1200 zonder scrollen geheel zichtbaar is. Google heeft deze vraag beantwoord op haar blog:

” With a host of different web browsers, monitor sizes, and screen resolutions, it’s hard for advertisers to predict where an ad will land, since the same placement may appear differently on each user’s screen. To simplify the process for you, Google has implemented a statistically driven solution to determine which ads are above and below the fold. The statistically driven model only considers ads “above the fold” if they are completely on-screen when the browser window loads. “

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF