Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Affiliate marketing en Google Analytics: combineer en leer!

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 1 minuut

Heeft u een webshop? Dan is de kans groot dat u Google Analytics gebruikt. Heeft u ook één of meerdere affiliate programma’s? Meet u uw affiliate resultaten dan ook in Analytics? Dat is voor veel bedrijven of webshophouders niet vanzelfsprekend. Want het aantal klikken, unieke bezoekers, aantal sales en dergelijke standaard metrics haalt u immers heel eenvoudig uit het affiliate netwerk.

Affiliate links taggen
Toch is het interessant om alle affiliate links automatisch te ‘taggen’ met een aantal zogenaamde ‘utm-variabelen’. Hierdoor komt er data binnen in uw Analytics account, waarmee u meer inzicht in de resultaten van uw affiliate campagne(s) krijgt. Bijvoorbeeld hoe vaak een affiliate voorkomt in het oriëntatieproces van uw klanten, wat een bepaalde actie die uw affiliates gepromoot hebben nu werkelijk heeft opgeleverd of vanaf welke pagina’s ze precies verkeer naar uw website sturen. Dit doet u aan de hand van de utm-variabelen bron, medium, campaign, content en term. De inhoud van deze variabelen kunt u geheel naar uw eigen wensen invullen, waardoor u een link krijgt zoals deze:

https://www.uw-website.nl/? utm_campaign=gratisverzending&utm_medium=affiliate&utm_source=tradetracker&utm_content=affiliateID&utm_term=verwijzende-url

Ga er eens mee aan de slag en probeer deze variabelen zelf uit, dan ziet u vanzelf wat voor u de optimale wijze van taggen is. Het is wel belangrijk dat u ook uw andere online marketing kanalen met dezelfde structuur tagt, zodat u data verzamelt die u goed tegen elkaar kunt afzetten.

Meer weten?
Wilt u meer weten over het taggen van affiliate links? Affiliate netwerk Tradetracker organiseert op vrijdagmiddag 14 december samen met Tribal Internet Marketing een praktische workshop over het gebruik van taggen in Google Analytics voor Affiliate marketing.

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF