Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Beperkingen tell-a-friend zeker niet het einde van virale campagnes

Door: Bart Martens

Geschatte leestijd: 1 minuut

Eerder deze maand legden de OPTA en het College Bescherming Persoonsgegevens het gebruik van ‘tell-a-friend’ emails aan banden. Deze maatregel zorgde voor aardig wat reacties, bijvoorbeeld uit de marketinghoek en de juridische wereld. Een punt dat hierbij veelvuldig naar voren kwam, is dat dit wel eens de doodsteek voor leuke virale campagnes zou kunnen zijn, aangezien dit soort campagnes hier veelvuldig gebruik van maken met het verzamelen van emailadressen als uitgangspunt. Dit hoeft echter niet het geval te zijn.

Waar veel bedrijven bij een virale campagne nog wel eens overheen kijken, is het positieve effect dat een dergelijke actie kan hebben op je zichtbaarheid in zoekmachines. Immers, een goede virale campagne kan voor veel links zorgen, die -als de campagnepagina optimaal is ingericht- voor betere resultaten kunnen zorgen in zoekmachines.

Deze beperkingen hoeven echter zeker niet het einde te betekenen. In plaats van je te richten op het verzamelen van zoveel mogelijk emailadressen, om vervolgens met behulp van een mailing te kijken of er ‘ook nog wat sales uit te halen valt’, zal er daarentegen wel voor een andere insteek gekozen moeten worden. Meer nadruk op merkbeleving en link baiting, minder op sales via e-mail marketing.

Waar moet je dan concreet op letten bij het inrichten van een virale campagne?

  • Relevantie. Zorg dat de campagne liefst relevant is aan je product, maar anders aan je merk of aan andere reclame-uitingen. Het ontwikkelen van een racespelletje heeft weinig zin voor een reisaanbieder. Voor een aanbieder van Formule 1 reizen kan dit echter weer prima werken.
  • Linkaanmoediging. In plaats van het verzamelen van mailadressen is het aantrekken van links het belangrijkste nieuwe doel. Vergeet daarom ook niet om het linken naar een pagina zo makkelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld door een ‘link naar deze pagina’ knop naast de ‘stuur door naar een vriend’ button te plaatsen. Het aansporen om de campagne door te sturen naar vrienden blijft -zelfs met de nieuwe regels- uiteraard zeker aan te raden.
  • Linkdoorgifte. Linkkracht (de waarde die links door kunnen geven) is waardevol. Zorg er daarom voor dat deze linkkracht kan worden doorgezet naar andere pagina’s binnen je website.Vermijd pagina’s die geheel in Flash opgemaakt zijn en zorg voor indexeerbare links naar andere delen van je site. Kies er in verband met een betere linkkracht doorgifte -indien mogelijk- ook voor om de campagne op je eigen site te laten draaien (bv. Bedrijf.nl/actie) in plaats van hier een microsite (bv. ActieVanBedrijf.nl) voor aan te maken.

Uiteraard zijn er nog veel meer punten die bij de genoemde veranderingen steeds belangrijker worden, maar deze kunnen wisselen per (type) campagne.

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF