Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Bieden op Handelsmerken in Google AdWords toegestaan

Door: Robert van den Berge

Geschatte leestijd: 1 minuut

Google heeft op 4 mei 2009 aangekondigd haar handelsmerkbeleid nóg verder te gaan versoepelen. Er is een lijst gepubliceerd van 194 landen waarin het bieden in Google AdWords op andermans handelsmerk is toegestaan. Het nieuwe beleid moet ingaan op 9 juni 2009.

Vorig jaar is Google al begonnen om haar versoepelde handelsmerkbeleid vanuit de Verenigde Staten door te kopiëren naar Europa. Vanaf 5 mei 2008 gold het nieuwe beleid al voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Europa ontsnapt?
Opvallend is dat er een behoorlijk aantal Europese landen niet in de lijst voorkomen. Zo geldt dit beleid (vooralsnog) niet voor onder andere: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Griekenland en Polen (uitgebreide lijst). Wellicht dat de lopende rechtzaken in o.a. Frankrijk hier mee te maken hebben. De strategie van Google lijkt me echter helder en is het slechts een kwestie van tijd, voordat dit beleid voor de gehele wereld gaat gelden.

De consequenties
Het belangrijkste gevolg zal zijn dat bedrijven op het handelsmerk van hun concurrent gaan adverteren. Hierbij kun je de vraag stellen of iemand die zoekt op SNS überhaupt zal klikken op een advertentie van DSB. Moet een merk eigenlijk wel actief gaan adverteren op andere merken? Is de eigen merkkracht niet genoeg?

Bij zoekmachinemarketing is het grootste voordeel dat potentiële klanten al actief op zoek zijn naar een product of dienst. Door met de juiste teksten aanwezig te zijn in die fase van het aankoopproces, bied je het meest relevante zoekresultaat voor de zoekmachinegebruiker. Mensen die straks actief op zoek zijn naar product x, krijgen dan toch product y voorgeschoteld. Zullen zij nog tevreden zijn met dit zoekresultaat? Staat hier de user experience van Google nog voorop?

Een ander gevolg voor handelsmerkeigenaren kan zijn dat ze niet meer zo goedkoop op hun eigen handelsmerk in AdWords kunnen adverteren. Door de toegenomen concurrentie op hun eigen merknaam zal de CPC prijs waarschijnlijk gaan stijgen.

Maar er zijn ook kansen!
Het beleid biedt uiteraard ook kansen, o.a. voor Affiliate Marketeers, die nu zonder problemen via AdWords kunnen gaan meebieden op handelsmerken. Het is dus zaak voor deelnemers aan Affiliate programma’s om dit eventueel af te schermen via de diverse keyword buying policies.

Tot slot biedt het nog wel de meeste kansen voor Online Retailers, die een groot aantal merken in hun assortiment hebben. Denk bijvoorbeeld aan Wehkamp, die nu niet actief mag adverteren op iPod. Terwijl dit ook online toch een erg goed lopend product is.

Discussie- 2 reacties

Bauke Bergstra

6 mei 2009, 16:30

Grappig dat je de vraag stelt of het de user experience ten goede komt, Google geeft als motivatie voor het beleid namelijk het tegenovergesteld:

“Google’s goal is to provide our users with the most relevant information, from both search results and advertising. We are making this change because we want to give users greater choice and to help them make informed decisions.”

Volgens: https://searchengineland.com/google-adwords-opens-up-trademarked-bidding-to-most-countries-18628

Reageer hier op

Jens Swelson

6 mei 2009, 18:37

Ik denk dat je prijsbewuste consumenten hier bijvoorbeeld wel mee kunt bereiken.

Stel je verkoopt Sluban of Megabloks. Als je dan adverteert onder de zoekterm “Lego” en in je advertentie zet dat je goedkoper bent, zul je vast wel wat klanten weten te trekken.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF