Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Bieden op merknamen in Google AdWords nu ook toegestaan in Nederland

Door: Mark van de Laak

Geschatte leestijd: 1 minuut

Vandaag maakt Google bekend dat het nog een stap verder gaat met het opheffen van handelsnaambescherming binnen Google AdWords. In juni 2009 werden al 194 landen gelijkgetrokken met bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar nauwelijks nog restricties bestaan. Opvallend was dat vorig jaar een aantal Europese landen vorig jaar niet meegenomen werden, nu is dat echter wel het geval.

Beperkte handelsnaam bescherming

Vanaf 14 september is het in Nederland toegestaan om te bieden (en een advertentie te laten verschijnen) wanneer iemand zoekt op een merknaam. Het is dus mogelijk om beschermde merknamen als zoekwoord in de AdWords-campagnes mee te namen.

Het is echter nog niet mogelijk om de merknaam van een ander mee te nemen in de advertentieteksten. Pepsi kan dus adverteren op de merknaam Coca-Cola maar mag die naam niet in de tekst gebruiken. Een tekst als “Pepsi is veel lekkerder dan Coca-Cola” mag dus niet.

Voor- en nadelen

Het veranderende beleid van Google heeft voor verschillende partijen verschillende consequenties. Voor bedrijven die veel (relatief goedkoop) verkeer binnen halen op hun eigen merknaam kan het negatief uitpakken omdat door de concurrentie de CPC zal stijgen en de CTR wellicht zal dalen. Ook zullen meer bedrijven die organisch goed staan op hun merknaam moeten overwegen om ook op hun eigen naam te gaan adverteren, omdat ze anders goed renderend verkeer verliezen aan een concurrent.

Ook moeten bedrijven die geen beperkt search-beleid hebben in hun affilate marketing campagnes hier ook rekening mee gaan houden. Maak goede afspraken met je affiliates en netwerken over bieden op merknamen!

Aan de andere kant biedt het voor bijvoorbeeld retailers ook kansen. Grote merken zoals Philips, Nike en Adidas hebben een heel selectief beleid van bedrijven die op hun merknaam mogen adverteren. Nu is het dus voor alle webwinkeliers mogelijk om te laten zien dat ze het assortiment voeren van een bepaald merk en op een eerlijke manier meedoen in de concurrentie. Hierbij geldt ook weer aan de andere kant dat er nog steeds een verschil bestaat met retailers die al toestemming hadden om ook de merknaam in de advertentietekst weer te geven.

Het valt te bezien wat dit veranderende beleid teweeg gaat brengen. Google hoopt hiermee natuurlijk de gebruikservaring te verbeteren en voor de bezoekers een hogere relevantie te bewerkstelligen. Of dit echt gaat gebeuren is wellicht mede afhankelijk van de reactie in de markt, of partijen nu massaal op elkaars merknaam gaan bieden.

Discussie- 12 reacties

Dennis Wijnberg (Oxilion)

4 augustus 2010, 12:34

Let wel op dat het feit dat het van Google mag, niet betekent dat het ook van de rechter mag. Zoek maar eens op Mondo Verde of lees het arrest van het hof van justitie op: https://bit.ly/95Xh7W.

Samengevat; als je op de doelpagina ook echt het merk verkoopt en duidelijk aangeeft wat de relatie is, is er niets aan de hand. Verkoop je soortgelijke, replica of concurrerende producten, dan ga je nat.

P.S. Probeer het nu niet met het betreffende product heel duur te maken en een concurrerend merk als goedkope suggestie, dat overleeft de giecheltest niet.

Reageer hier op

Merknamen niet langer beschermd in Google Adwords | Oxilion blogt

4 augustus 2010, 12:36

[…] Lees ook verder bij Tribal IM. […]

Reageer hier op

Nieuw merkenbeleid Google AdWords en wat zijn de gevolgen | E-difference online marketing weblog

4 augustus 2010, 14:11

[…] hiervan is uiteraard dat de concurrent dit ook kan! Tribal merkt dan ook terecht op dat er hierdoor ook meer concurrentie op jouw eigen merknaam kan ontstaan. […]

Reageer hier op

Fitnessapparatuur

17 augustus 2010, 21:33

Daar kunnen ze niet veel aan doen. Heb een soortgelijke zaak meegemaakt, ondanks dat het merk geregistreerd was als beeld en tekst merk in het merken register was het toch gewoon toegestaan bij iemand die het desbetreffende niet eens verkocht!

Reageer hier op

Wim Nomen

31 augustus 2010, 14:43

Interessante ontwikkeling!

Geldt deze verandering in merken beleid dus ook voor Frankrijk en de andere Europese landen die eerst ‘gespaard’ bleven, of alleen voor Nederland?

Ben benieuwd welke gevolgen dit gaat hebben voor adverteren op de merknaam in AdWords, kan me inderdaad goed voorstellen dat het adverteren op je eigen merknaam ook duurder wordt. Ook al kan dat best een tijdelijke trend zijn, omdat concurrenten erachter komen dat adverteren op de merknaam van een concurrent vooral duur is.

Reageer hier op

Mark van de Laak

31 augustus 2010, 15:29

Feitelijk worden er op 14 september twee aanpassingen doorgevoerd:
– In Ierland, Canade en de UK wordt alles vrijgegeven (dus ook het opnemen van merken in je teksten)
– In de rest van Europe wordt het beleid ingevoerd zoals hierboven beschreven. Dus ook in Frankrijk en alle andere landen in Europa.

Reageer hier op

TND media webdesign

1 september 2010, 15:12

Hallo Mark, ik las op Twinkle dat je verwacht dat er veel affiliates wakker zullen worden, maar het bieden op merknaam zullen de merchants via de aff. netwerken gewoon blijven verbieden lijkt me, of zie je dat anders?

Reageer hier op

Mark van de Laak

1 september 2010, 15:51

@TND Je zult verbaasd zijn hoeveel adverteerders hier niet over nagedacht hebben door bijvoorbeeld geen search policy af te spreken met het netwerk. Juist voor hen is dit nieuws heel belangrijk.

Daarnaast geldt: verbieden is één ding, monitoren en handhaven is weer wat anders.

Reageer hier op

jolanda

7 november 2010, 16:46

Wat vreemd;ik kreeg nl. op 3 nov. een afkeuring van Google van een campagne waarvan ik niet eens meer wist dat-ie nog liep (geplaatst jan.2010):

Campagne: ‘PHP,’ Advertentiegroep: ‘Ad Group #1’
———————————————-

ADVERTENTIETEKST:

20 uur PHP 200 EURO
6 IT-studenten hebben tijd over!
PHP, .NET, iPhone apps, JAVA
bit.ly/8pkHUM

Maatregel: Opgeschort – in afwachting van revisie
Problemen: Advertentietekst met handelsmerk
~~~~~~~~~

SUGGESTIES:
-> Inhoud van de advertentie: verwijder het volgende handelsmerk uit de
advertentie: iPhone.

Reageer hier op

Mark van de Laak

8 november 2010, 10:48

@Jolanda: Wat er veranderd is, is dat je merknamen in mag zetten als zoekwoord. Het beleid rondom het gebruik van merknamen in je advertentietekst is (nog) niet veranderd. In je voorbeeld mag je nog steeds de merknaam ‘iphone’ niet in je tekst gebruiken.

Reageer hier op

Google AdWords: wijzigingen in Europese Handelsmerkbeleid | Easy internet marketing

29 december 2010, 11:15

[…] het artikel ‘Bieden op merknamen in Google AdWords nu ook toegestaan in Nederland’ op de Tribal Weblog voor meer informatie over dit onderwerp. copyright © Easy […]

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF