Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Case: 31% meer conversies dankzij een A/B-test

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 2 minuten

Voor iedereen die nog twijfelt over het nut van A/B-testen: hieronder vind je een verslag van hoe we Directa.nl hielpen om gemiddeld 31% meer bezoekers over te halen om een doorlopend krediet aan te gaan vragen!

Testbeschrijving

Op Directa.nl kan men online kredieten en leningen aanvragen. We vermoedden echter dat de pagina over het doorlopend krediet niet overtuigend genoeg was. Daarom ontwikkelden we een alternatieve pagina-opzet en testten we deze via een A/B-test met behulp van de Google Website Optimizer.

De oorspronkelijke doorlopend krediet pagina zag er als volgt uit:

Dit is de alternatieve pagina zoals door ons voorgesteld:

Wat is er veranderd?

Om de pagina meer conversiegericht te maken, hebben we het volgende gedaan:

  • De hoeveelheid afleiding van het conversiepunt is verminderd: irrelevante informatie is weggehaald en linkjes naar andere pagina’s (zoals de veelgestelde vragen) zijn verwijderd, verhuisd naar een tabblad, of minder prominent weergegeven.
  • In plaats van de bezoeker te laten kiezen tussen ‘offerte aanvragen’ en ‘maandlasten berekenen’, is de tool om de maandlasten te berekenen (die eigenlijk de eerste stap is van het offerte-aanvraagproces) direct op de pagina geplaatst. Dit voorkomt dat de bezoeker moet nadenken over waar hij heen moet. Ook het stappenproces van aanvragen is toegevoegd en zo weergegeven dat het in één oogopslag duidelijk is.
  • Bij het aangaan van leningen is vertrouwen in de organisatie en het product erg belangrijk. Om het vertrouwen van de bezoeker te vergroten, zijn de logo’s van certificeringen e.d. boven de vouw geplaatst. Bovendien is de tekst ‘Over Directa.nl’ toegevoegd, waarin benadrukt wordt dat de organisatie onderdeel is van een grotere en internationale partij en dat Directa.nl waarde hecht aan verantwoord geld lenen.

Bovendien zijn we uitgegaan van Eisenberg’s theorie over de vier verschillende kopers-persoonlijkheden. We hebben ervoor gezorgd dat de pagina voor al deze typen kopers geschikte elementen bevat:

  • Humanistic; aan de rechterkant zijn referentie-quotes toegevoegd van huidige klanten, die ingaan op voor bezoekers belangrijke zaken: klantgerichtheid, snelheid, prijs, geen gedoe, niet ingewikkeld.
  • Competitive; er is duidelijker benadrukt dat de rente van Directa.nl lager is dan die van andere partijen. De bullets met USP’s zijn geïntegreerd en de sterkste punten zijn behouden.
  • Methodical; de tekst is opgesplitst in een korte inleiding en nadere informatie. De samenvatting is bovenaan geplaatst voor iedereen en de details over het product en linkjes naar voorwaarden zijn lager op de pagina geplaatst voor degenen die meer willen weten.
  • Spontaneous; men kan nu gelijk aan de slag met het ‘bereken maandlasten’ tooltje.

Wat werd er getest?

Omdat bezoekers een complex aanvraagproces moeten dooropen voor het afsluiten van een doorlopend krediet, is besloten om een conversie te definiëren als een bezoek aan het eerste formulier van het aanvraagproces, dat men kan bereiken via de ‘offerte aanvragen’-knop.

Zo is voorkomen dat er ruis ontstond door bezoekers die in het latere deel van het aanvraagproces afhaakten, om redenen die niets te maken hadden met de productpagina die ze zagen. Er is dus het effect van de pagina op de bereidheid om een offerte aan te vragen gemeten.

Resultaten

Uit de A/B-test bleek dat dankzij de wijzigingen aan de productpagina, gemiddeld 30,9% meer bezoekers* werden overtuigd om een offerte aan te gaan vragen – een flinke verbetering!

Het advies was dus duidelijk: bouw de productpagina om naar de alternatieve indeling.

Op basis van deze resultaten is het bovendien voor de hand liggend dat ook de andere productpagina’s, zoals bijvoorbeeld die van de persoonlijke lening, op dezelfde wijze verbeterd kunnen worden. Dat zou dus een goede volgende stap zijn. Want je bent nu eenmaal nooit klaar met het verbeteren van je pagina’s…

Iets voor jou?

Alle websites zijn te verbeteren, dus ook die van jou. Start vandaag nog met testen zodat ook jij je conversieratio kunt verhogen. En als je er niet uitkomt, dan helpen we je graag.

* Tussen 7,9% en 59,6% meer bezoekers, op basis van een steekproef met 99,7% zekerheid

Discussie- 3 reacties

Martijn Dirkx

6 december 2010, 13:33

Mooie post, zeer bruikbaar!

1 Vraagje: in de huidige versie wordt een klik op “offerte aanvagen” dus als conversie gemeten, maar wat was dan een conversie in de oorspronkelijke versie?

Reageer hier op

Lenny de Rooy

6 december 2010, 14:38

De conversie was geen klik op de knop, maar een bezoek aan het eerste formulier van het aanvraagproces (pageview i.p.v. klik). Voor de variant is dit effectief hetzelfde, voor het origineel zat er nog een stap tussen.

Op de originele pagina kon je namelijk kiezen tussen twee trajecten:
1. Klik op knop ‘bereken maandlasten’ –> je gaat naar het tabblad ‘bereken maandlasten’ waarop je via het tooltje je bedrag kiest –> je klikt op ‘offerte aanvragen’ –> je belandt op het aanvraagformulier
2. Klik op knop ‘offerte aanvragen’ –> je belandt op een pagina waarop je met het tooltje je maandlasten kunt berekenen –> je klikt op ‘offerte aanvragen’ –> je belandt op het aanvraagformulier.

En in de nieuwe situatie is het als volgt:
3. Je gebruikt op de pagina zelf al het tooltje –> je klikt op ‘offerte aanvragen’ –> je belandt op het aanvraagformulier.

Reageer hier op

Internet marketing specialist

13 december 2010, 10:17

Duidelijk verhaal.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF