Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

De Jager mist doel met spaarloon actie

Door: Bauke Bergstra

Geschatte leestijd: 2 minuten

Inmiddels een week geleden kwam er, met de nodige media-aandacht, vervroegd 4 miljard euro aan spaarloon vrij. Volgens demissionair minister Jan Kees de Jager zou dit leiden tot een opleving van de kwakkelende economie. Een rondvraag onder enkele grote online spelers leert anders. Het beleid van De Jager lijkt niet te werken.

Al iets gemerkt?
De afgelopen weken Googelden spaarders massaal naar informatie over hun spaarloon. Maar de banken gaven eerder al aan dat maar een klein deel van het geld wordt opgenomen. Om erachter te komen of er toch al iets van het geld is uitgegeven vroegen we enkele bekende online winkeliers:  ‘Heeft u al iets gemerkt van het ‘spaarloon-effect’?

Bobshop.nl
We spreken Henk Gankema, Manager E-commerce bij elektronica webshop Bobshop.nl. Van een spaarloon-effect is volgens hem geen sprake:

“Eigenlijk zie ik nauwelijks afwijkingen van een normale week. In tegenstelling tot de periode waarin het vakantiegeld wordt uitgegeven zien we niet opvallend meer bezoekers en is het aantal bekeken pagina’s per bezoeker niet meer dan anders. Meer pagina’s zou namelijk kunnen duiden op meer oriënterende bezoekers en potentiële kopers. Het effect lijkt tot nu toe dus nihil.”

Bizztravel.nl
Jacco Tas, Commercieel Directeur bij Bizztravel wintersport is iets positiever. Sinds het spaarloon is vrijgegeven komen de boekingen voor de wintersport op gang. Of dit een direct gevolg is van het beleid van De Jager kan hij nog niet met zekerheid zeggen.

“We hebben de afgelopen week erg goed gedraaid met de wintersport campagne. Ik kan dit niet met 100% zekerheid toeschrijven aan het vrijgekomen spaarloon. Maar we weten dat het vrijvallen van extra geld, zoals vakantiegeld, een opleving in de boekingen oplevert. Het zou dus best eens kunnen dat het voor ons werkt. Het gaat voor een deel van de spaarders toch om ruim € 2000,-. Ik kan me voorstellen dat mensen dit (deels) besteden aan een wintersportvakantie.”

Centraalbeheer.nl
Een week voordat het spaarloon vrij kwam startte Centraal Beheer Achmea een marketing campagne rondom de RentePlús Spaarrekening. Het doel van de campagne is om mensen die spaarloon hebben bij andere organisaties aan te sporen hun tegoed op te nemen en bij Centraal Beheer Achmea onder te brengen. De voorlopige conclusie op basis van de campagne resultaten is dat maar een klein deel van het geld wordt uitgegeven:

“Tot nu toe is de indruk dat ongeveer 15% het spaarloon opneemt. Van de 15% zet het grootste gedeelte het geld weg op een spaarrekening. We zien dat veel mensen op onze site ineens gaan zoeken op termen rondom spaarloon. En ook vanuit de zoekmachines komt veel bezoek binnen op dergelijke termen.  Vervolgens kiest het overgrote deel ervoor te blijven sparen, op de bestaande rekening of een nieuwe.”

HEMA.nl
Uit een belletje met de internet afdeling van HEMA vernemen we dat ook daar geen sprake is van een spaarloon-effect:

“Op de online aankopen via Hema.nl is geen groot effect zichtbaar. Dergelijke gebeurtenissen hebben waarschijnlijk meer effect op de aankopen van dure, luxe goederen. De gemiddelde orderwaarde in onze branche ligt niet zo hoog en is dus minder gevoelig hiervoor.”

Conclusie
Het steuntje in de rug waarop de Jager hoopte lijkt een minuscuul steuntje te zijn. Er is voldoende interesse voor het onderwerp, zoals hieronder te zien is. Maar het geld uitgeven is voor het overgrote deel (nog) niet aan de orde.

Zoekvolume voor ‘spaarloon opnemen’ volgens Google Insights for Search


Heb jij wél iets gemerkt van het spaarloon-effect? Laat het dan hieronder weten.

Discussie- 2 reacties

Sandra

2 oktober 2010, 20:24

Nee, is het gek dat het spaarloon niet uitgegeven wordt?!! We ontvangen niets!!! De banken houden ons spaarloon vast. Het is nu 2 oktober en de abn amro/fortis heeft mijn spaarloon nog steeds niet aan me uitbetaald, terwijl ik het ruim op tijd heb aangevraagd. Schandalig!

Reageer hier op

Bauke Bergstra

4 oktober 2010, 09:05

@sandra:

Die geluiden hoor ik meer inderdaad.
En dan heb je gelijk dat het logisch is dat er maar weinig van wordt uitgeven. We gaan nog een vragenrondje doen zodra de banken het geld wél hebben vrijgegeven.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF