Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Geplaatst door

22 oktober 2014

Samen met mijn collega's en klanten streef ik graag naar het bereiken en overtreffen van gestelde doelen want, zoals Johan Cruijff al zei: "Zonder doel kun je niet scoren".

Lees meer over mij >>

De soap die Penguin 3.0 heette

Door: Paula Heesbeen

Geschatte leestijd: 1 minuut

Niet alleen de Nederlandse televisie kent soaps, ook de wereld van de zoekmachine kan soms aardig op zijn kop worden gezet. Daar zijn we vooral zelf verantwoordelijk voor want Google updates blijven nu eenmaal spannend. En voor de SEO specialist betekent het vaak veel nieuwe vragen maar ook nieuwe kansen.

En zo begon de soap. Maandag 20 oktober werd er door veel blogs geschreven dat na meer dan een jaar geen Penguin updates het nu eindelijk zo ver was:

Penguin 3.0 was gearriveerd… Dachten we

John Mueller (Webmaster trend analyst bij Google) bevestigde tijdens een hangout dat de update voor het weekend was gestart (seroundtable.com deelde dit via een blog).

En de update is volledig uitgerold… Dachten we

In diezelfde hangout bevestigde John Mueller dat de update volledig uitgerold was.

Autocorrect 1: de uitrol duurt enkele weken

John Mueller sprak te vroeg, zo bleek vandaag. Zowel door hem als door Pierre Far (ook webmaster trend analist bij Google) werd een bericht op Google+ geplaatst waarin werd benadrukt dat de uitrol enkele weken zal duren.

Autocorrect 2: het is een refresh, niet een update

Maar niet alleen duurt de uitrol enkele weken. Beide heren van Google noemen de update een ‘refresh’. Dat betekent dat er geen nieuwe signalen toegevoegd zijn aan het algoritme. Het betekent wel dat sites die in het verleden zijn geraakt en hebben geprobeerd om dit op te lossen met deze nieuwe update zullen merken of dit effect heeft gehad. Ook lopen sites die een slecht link profiel hebben risico om door de Penguin update gedegradeerd te worden.

De feiten op een rij:

  • Het is een wereldwijde update, die impact heeft op alle versies van Google.
  • De uitrol is nog niet compleet en duurt nog enkele weken.
  • Minder dan 1% van alle Engelstalige zoekopdrachten zullen beïnvloed worden. Andere talen kunnen meer of minder invloed ondervinden.
  • Google heeft bevestigd dat de Penguin update op vrijdag 17 oktober 2014 begon.
  • Pierre Far en John Mueller noemen het een ‘refresh’.
  • De update zal sites helpen die hebben geprobeerd hebben hun vervuilde linkprofielen op te ruimen.
  • De update zal sites met slechte linkprofielen degraderen.

En zo loopt de soap af met een sisser. Een hoop drama maar er lijkt niet veel aan de hand. Het is niet helemaal duidelijk welk effect het in Nederland gaat hebben. Dat wachten we af…

Bronnen:

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF