Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

De wetgeving voor het gebruik van foto’s op het web

Door: Imke Donkers

Geschatte leestijd: 3 minuten

Wil je foto’s op je website plaatsen? Dan moet je rekening houden met een aantal wetten en regels. Houd je je niet aan deze regels, dan riskeer je een rechtszaak of een hoge boete. Wanneer mag je een foto dan wel gebruiken en waar moet je op letten? Wij zochten het voor je uit en hebben de belangrijkste regels voor foto’s op het web op een rijtje gezet in dit artikel.

 

Intellectueel eigendom

Foto’s die je vindt op het internet (bijvoorbeeld via Google) mag je niet zomaar gebruiken. Een foto is namelijk altijd intellectueel eigendom van de maker. Daarom geldt het Intellectuele Eigendomsrecht (IE). Dit is een verzamelnaam voor rechten die gelden voor diverse creaties, zoals foto’s. In dit artikel lees je meer over de belangrijkste wetten en regels.

 

Het auteursrecht

Bij iedere foto krijg je te maken met het auteursrecht. Dit is simpelweg het recht dat gemaakt beeldmateriaal eigendom is van de maker. Vaak denken mensen dat het © copyright teken een foto beschermt tegen het gebruiken ervan, maar dit is niet waar. Dit teken heeft geen enkele waarde en is bovendien overbodig. Het auteursrecht komt direct tot stand na het maken van een foto en geldt voor iedere originele foto. Dus ook de foto’s die je vindt via Google of andere plekken op het internet.


Wanneer mag ik een foto gebruiken?

In principe mag je een foto alléén gebruiken als je toestemming hebt gekregen van de maker. Tenzij:

  • De maker meer dan 70 jaar dood is. De foto wordt dan automatisch ‘publiek domein’
  • Je een licentie hebt afgesproken
  • De foto al gebruikt wordt

Maar zo simpel is het niet. Je moet ook nog rekening houden met de rechten van derden, zoals naamsvermelding, portretrecht en merkenrecht.

 

Het portretrecht

Word je gefotografeerd (geportretteerd), dan heb je in sommige gevallen het recht om je te verzetten tegen de publicatie van de foto. Deze wet maakt onderscheid tussen twee situaties:

1. Portret in opdracht

Is het portret in opdracht gemaakt? Dan mag de foto alleen worden gebruikt met toestemming van de afgebeelde persoon. Oók als je zelf de maker van de foto bent.

2. Portret zonder opdracht

Is het portret niet in opdracht gemaakt? Dan mag de foto in principe vrij gepubliceerd worden. Behalve als de afgebeelde persoon een ‘redelijk belang’ heeft om zich tegen publicatie te verzetten. Vaak is het een privacybelang, bijvoorbeeld wanneer je als verliefd stelletje bent afgebeeld, maar niet meer samen bent. Ook kan het gaan om een financieel belang; wanneer de maker geld verdient met je portret.

 

Hoe vind ik foto’s die ik wél mag gebruiken?

Welke foto’s mag je dan wél gebruiken? En hoe vind je deze? Daarvoor moet je op zoek naar rechtenvrije foto’s. De makers hebben dan vooraf aangegeven dat anderen de foto’s mogen gebruiken. Er zijn verschillende websites waar je rechtenvrije foto’s op het web kunt vinden. Bijvoorbeeld op Unsplash, stock.xchng, RGBstock en bepaalde foto’s op Flickr. Ook in Google Afbeeldingen kun je zoeken naar rechtenvrije foto’s. Kijk daarvoor bij ‘geavanceerd zoeken’ en kies de juiste optie bij ‘gebruiksrechten’.

Twijfel je of je een foto mag gebruiken? Gebruik dan dit handige overzicht van Dutch Photographers.

 

3 tips voor het vinden van rechtenvrije foto’s

Ga je aan de slag met rechtenvrije foto’s op het web? Dan heb ik nog 3 tips voor je:

1. De ene rechtenvrije foto is de andere niet

Sommige rechtenvrije foto’s geven alleen toestemming om de originele foto te gebruiken. Bij andere foto’s mag je de foto ook bewerken en/of voor commerciële doeleinden inzetten.  Zoek dus naar foto’s die vrij zijn van de juiste rechten.

2. Denk aan naamsvermelding
Dat de maker toestemming geeft om de foto te gebruiken neemt niet weg dat de maker alsnog credits verdient voor zijn creatie. Het is daarom altijd aan te raden om de naam van de maker te vermelden of het woordje ‘photocredits’ toe te voegen met daarachter een link naar de bron.

3. Gebruik foto’s van internet met mate
Natuurlijk is het gemakkelijker om even een foto van internet te plukken dan er zelf een te maken. Werk je veel met beeldmateriaal? Dan kun je toch beter een fotograaf op pad sturen. Stockfoto’s en andere rechtenvrije foto’s zijn vaak vrij algemeen en kunnen zomaar door anderen gebruikt worden. Met eigen foto’s ben je verzekerd van je eigen unieke content.

 

Dit moet je weten over wetten en regels

Voor dit artikel hebben we de wetten en regels in Nederland bekeken. Gebruik je beelden of foto’s van een buitenlandse maker, dan zouden er zomaar andere regels kunnen gelden. Hierdoor kan het lastig zijn om met zekerheid te zeggen of je een bepaalde foto wel of niet mag gebruiken. Ons advies? Bij grote twijfel, gewoon niet doen. En heb je te maken met een juridisch geschil? Dan raden we aan om juridische ondersteuning te zoeken.

 

Meer weten over visuele content?

Wil je meer weten over visuele content of het gebruik van beeldmateriaal op je website (niet juridisch gerelateerd)? Neem dan gerust contact met op ons. Houd ons Tribal blog in de gaten voor meer interessante artikelen over content en alles wat met online marketing te maken heeft.

Discussie- 94 reacties

Corien

10 februari 2013, 22:11

Hallo Myrna, bedankt voor je heldere artikel. Ik heb nog wel een vraag: ik gebruik foto’s voor een toekomstige website, die gemaakt zijn in 1968. Is daardoor de kans dat de fotograaf dit gebruik verbiedt te verwaarlozen? Of kunnen de rechten van de foto’s ook liggen bij de website de ze publiceert? Alvast bedankt voor je reactie!

Myrna van Ballekom

18 februari 2013, 13:27

Beste Corien, bedankt voor je compliment. Wat betreft je vraag, in principe geldt dan natuurlijk nog dezelfde regelgeving, maar de kans dat je hiervoor dan ook echt een boete zult krijgen is dan natuurlijk wel kleiner. De rechten liggen wettelijk altijd nog wel bij de fotograaf en niet bij de website die ze publiceert. Let ook op de mensen die op de foto staan i.v.m. portretrecht.

Corien

18 februari 2013, 16:35

Bedankt voor je reactie!

p. jansen

26 februari 2013, 00:56

hallo,…mijn voormalige werkgever heeft na mijn ontslag foto´s van projecten gerepareerd door mij, geplaatst op diverse bedrijfswebstits van hem. hij heeft nl meerdere bv´s. Bij mijn ontslag waren ze het sd kaartje van mij kwijt waar foto´s van projecten op stonden notabene gemaakt tijdens mijn dienstverband nog voor deze werkgever, Ik heb in mijn antwoordbrief op mijn ontslag duidelijk vermeld dat mijn fotos niet gebruikt mochten worden door hun. Het is nl best zuur dat ik ontslagen ben omdat ik niet goed genoeg was en nu zie ik op diversen sites en zelfs brochures mijn foto´s terug.
Ik kan bewijzen dat de foto´s niet genomen zijn of projecten zijn in of uit mijn dienstverband bij hun…
Mag dit zomaar?

Myrna van Ballekom

26 februari 2013, 08:09

Beste P, wat een vervelende situatie zeg! Deze situatie is vrij complex, dus ik zou je aanraden om hierover advies in te winnen bij een juridisch adviseur of het juridisch loket. Ik durf hierover namelijk geen uitspraken te doen.

lucienne

22 maart 2013, 20:21

Hoi, ik heb een vraag het bedrijf van mijn vader is failliet en nu gaan ex-werknemers hetzelfde produceren wat mijn vader altijd heeft gedaan en men suggereert dat men al 25 jaar vakwerk levert terwijl het bedrijf nu nog maar 3 jaar bestaat waar ze gaan werken en tevens wordt op deze nieuwe website foto’s geplaatst, die afkomstig zijn van mijn vaders bedrijf. hij heeft hiervoor ooit opdracht gegeven om foto’s te maken van de geleverde producten voor zijn eigen reclame doeleinden of folders.
Mag dit?

Thea Greijn

28 maart 2013, 09:29

Hallo Myrna,

Ik heb een vraag over die stocksites. Deze fotos zijn toch bijna allemaal van blogs weggehaald, waarop wel copyright/auteursrecht zit!
Ik kom de laatste tijd op FB veel foto’s van mij tegen in album’s.Die zijn dan van mijn blog gehaald.Zonder toestemming. Dit mag toch ook niet zomaar?

Myrna van Ballekom

28 maart 2013, 09:38

@Lucienne, dit zou zeker niet moeten mogen. Ik raad aan om juridisch advies in te winnen bij een juridisch adviseur of loket, hij of zij kan je vader verder helpen.

@Thea, de stocksites mogen niet zomaar foto’s weghalen van blogs, maar hiervoor moet de eigenaar toestemming geven. Wat betreft FB, hier zijn ook weer specifieke regels aan verbonden. Mochten ze je foto’s plaatsen, dan zou er wel een bron bij vermeld moeten worden. Ook hiervoor geldt weer, neem contact op met een juridisch adviseur voor nog meer informatie over je specifieke geval, er zijn ook organisaties die zich gespecialiseerd hebben op het gebied van internetrecht, zoals ICTrecht.nl.

Ed

12 april 2013, 14:25

Hi Myrna,
ik probeer er achter te komen of ik een bepaalde foto vrij mag gebruiken. Het gaat om een foto die meer dan 70 jaar geleden gemaakt is en waarvan de fotograaf onbekend is. Het is een portret van Jaap Eden https://commons.wikimedia.org/wiki/File:JaapEden.jpg Er is wat discussie of deze foto vrij te gebruiken is. Is deze foto vrij te gebruiken?

Arnout Storm

23 april 2013, 13:55

Dag Myrna
Ik ben bezig voor een app,voor die app wil ik foto’s gebruiken. Ik vind veel informatie voor websites maar niets voor app’s.
Als je fotos wil gebruiken voor app’s zit je dan ook vast aan portret rechten en de rechten die de fotograaf heeft?
Gr.

R Dubois

26 april 2013, 17:25

Beste Myrna,
ik heb een foto gekocht van een fotograaf en wil deze plaatsen op merchandise zoals vlaggen enz voor ons bedrijf. op deze foto staat een auto van een bekend merk, we hebben het merklogo al gewist maar de vraag blijft open of het betreffende automerk toch nog bepaalde rechten heeft en ons dus zou kunnen dwingen de foto te verwijderen.

GR.

Foto's voor je siteaDONNAdesign

29 april 2013, 09:57

[…] Bron: Tribal-im.com […]

Myrna van Ballekom

29 april 2013, 11:13

In verband met vakantie een wat latere reactie.

@Ed Deze foto mag waarschijnlijk alleen gebruik worden wanneer je de bron erbij zet. Op de Wikimedia site staat dat de foto eigendom is van de Collectie SPAARNESTAD PHOTO. Je zou voor de zekerheid na kunnen vragen of je deze mag gebruiken.

Myrna van Ballekom

29 april 2013, 11:15

@Arnout In principe zou je zeggen dat voor een app dezelfde regels gelden die voor websites van toepassing zijn. Je hebt dan dus ook te maken met portretrechten en de rechten van de fotograaf. Ik weet niet precies wat voor app het wordt, maar misschien zou je stockfoto’s kunnen gebruiken?

Myrna van Ballekom

29 april 2013, 11:19

@R Dubois Dit is een complexe kwestie. Ik durf hier niet met zekerheid antwoord op te geven. Er staan natuurlijk heel vaak auto’s op foto’s en ik denk niet dat automerken rechten hebben voor iedere foto waar de auto getoond wordt. Het is goed dat je voor de zekerheid het automerk hebt verwijderd, maar ik denk dat er een hele kleine kans is dat je iets gaat horen van het automerk.

wendy

2 mei 2013, 18:11

Beste Myrna,

Mijn foto en naam worden misbruikt op een site (badoo.com)
Wat kan ik daar aan doen?
mvg,
wendy

Myrna van Ballekom

3 mei 2013, 08:44

Beste Wendy,

Ik zou adviseren om contact op te nemen met Badoo en ze te vragen om het bewuste profiel te verwijderen. Mochten ze dit niet doen, dan kun je kijken of het nodig is om andere stappen te ondernemen.

mike

12 juni 2013, 23:49

Beste Myma,
Ik krijg van mijn teamrider foto’s geleverd waar hij met ont materiaal opstaat. De foto’s zijn niet voorzien van watermerk of copy logo of wetende wie deze gemaakt heeft. Na plaatsen op de FB pagina van ons meld de maker zich met een rekening. Blijkt de maker een bedrijf te zijn en vermeld ons op zijn site als zijnde opdrachtgever voor de shoot met teamrider. Echter hebben wij, nog ons teamrider de opdracht gegeven. maker heeft de foto’s op zijn bedrijfsite als op zijn persoonlijke FB pagina staan. Heeft de foto’s persoolijk aan mijn teamrider gemaild voor gebruik. Wat zijn mijn rechte tot gebruik en moet ik dan voor de foto’s betalen.

    Myrna van Ballekom

    13 juni 2013, 08:57

    In principe is de mail natuurlijk het bewijs dat ze gebruikt mochten worden, maar dan moet er denk ik wel letterlijk in staan dat hij hier toestemming voor geeft. Ik durf hier geen harde uitspraken over te doen, het beste is om hiervoor informatie in te winnen bij een juridisch loket of een juridisch adviseur.

Oscar Winter

25 juli 2013, 11:39

Beste Myrna, Voor een groot aantal uitingen van onze organisatie gebruiken wij een bepaalde portretfoto. De geportreteerde heeft hiervoor schriftelijk toestemming gegeven. Deze persoon wil nu haar toestemming terugtrekken en ons verplichten alle uitingen waarin de foto gebruikt wordt te vernietigen. Kan zij dit eisen, of kan zij slechts eisen dat de foto niet opnieuw gebruikt wordt?

Myrna van Ballekom

30 juli 2013, 10:55

Beste Oscar,

Dat is een lastige vraag, de geportretteerde heeft immers in het verleden al wel schriftelijke toestemming gegeven. Voor de persoon is het natuurlijk het meest prettig om de foto’s te vervangen door andere, dus wat dat betreft zou ik dat dan aanraden. In hoeverre ze dit nog kan eisen zou je voor de zekerheid na moeten vragen bij een juridisch loket of adviseur.

Diana

5 augustus 2013, 12:34

Hallo Myrna,
Mijn dochter doet mee aan wedstrijden waar vaak evenementenfotografen aanwezig zijn.
Daar worden dus ook foto’s gemaakt van mijn dochter.
Op de site van de fotograaf kan je je foto downloaden met watermerk.
Er wordt wel bij vermeld dat die foto’s niet gebruikt mogen worden op social media anders staat er een boete op.
Mogen ze dat doen, het gaat wel om foto’s waar zij zelf op staat, wie heeft dan het meeste recht?

Myrna van Ballekom

5 augustus 2013, 13:09

Beste Diana,

In dit geval geldt eigenlijk het portretrecht, jouw dochter zou toestemming moeten geven voor de foto. Dus mocht je er niet van gediend zijn, dan heb je juridisch hierin wel een positie. Hoop dat ik je hiermee geholpen heb en voor meer informatie moet ik je doorverwijzen naar een juridisch specialist.

Myrna van Ballekom

19 augustus 2013, 15:21

Beste Judith,

Allereerst kun je de webshop een mail sturen met het vriendelijke verzoek om de foto’s te verwijderen. De foto’s zijn in jullie fotostudio gemaakt, dus jij hebt hier ook automatisch het auteursrecht op. Je kunt op twee manieren aantonen dat deze foto’s van jou zijn:

1. Je overlegt het originele bestand, vanuit de camera is het bestand meestal groter.
2. Waarschijnlijk bevatten de foto’s van de webshop die jullie foto’s gebruikt nog EXIF data van jullie camera, kijk voor meer informatie over deze data op https://nl.wikipedia.org/wiki/Exchangeable_image_file_format.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt!

judith leuveld

19 augustus 2013, 14:37

Beste Myrna,

Ik heb een webshop en heb nu een webshop gevonden die mijn foto’s gebruikt. De gebruikte foto’s zijn gemaakt in onze fotostudio. Moet ik hier nu zelf eerst nog auteursrecht op aan vragen of heb ik dat automatisch, hoe kan ik bewijzen dat de gebruikte foto’s van mij zijn.

Warme groet,
Judith Leuveld

sebas

10 september 2013, 16:35

Hoi,
ik heb lang geleden een shoot gehad bij een fotograaf ik had ervoor ook getekent dat hij mijn fotos mocht gebruiken voor zijn website. ik heb met hem contact genomen en gevraagd de fotos niet meer te gebruiken en mij het bewijs stuk te sturen waar de voorwaarden op staan want ik had het niet goed doorgenomen. hij negeert mij en reageert niet maar blijft wel mijn fotos gebruiken wat zijn mijn rechten en plichten want ik wil graag juridische stappen ondernemen.

Vriendelijke groet
Sebas

Myrna van Ballekom

11 september 2013, 09:29

Beste Sebas, je hebt er destijds voor getekend dat je foto’s mogen worden gebruikt, al is het wel vreemd dat hij geen bewijsstuk kan sturen waar de voorwaarden op staan. Ik zou je adviseren om bijvoorbeeld hierover eerst informatie in te winnen bij ‘Het juridisch loket’, zodat je weet wat je rechten zijn en dan kun je wel of niet besluiten om juridische stappen te ondernemen.

Marjo

20 september 2013, 20:33

Hallo Myrna,
Ik heb vorige week op mijn blog een foto geplaatst van mijn eerste kleindochter …deze foto is door mijn zuster waarmee ik in onmin leef, gekopiert en geplakt op haar FB pagina ….mag dit zomaar ???

Marjo

20 september 2013, 20:34

Hallo Myrna,
Ik heb vorige week op mijn blog een foto geplaatst van mijn eerste kleindochter …deze foto is door mijn zuster waarmee ik in onmin leef, gekopiert en geplakt op haar FB pagina ….mag dit zomaar ???

Myrna van Ballekom

23 september 2013, 08:39

Beste Marjo, helaas is het niet tegen te houden dat je zuster de foto op Facebook deelt. Wat exact de regels zijn met betrekking tot de rechten op Facebook weet ik niet, maar als je hier meer over wilt weten, kun je eventueel terecht bij het juridisch loket of een juridisch adviseur.

Filip Maes

9 oktober 2013, 11:51

Dag Myrna,
Ik heb enkele foto’s op een gratis stocksite staan. Leuk voor de mensen die er gebruik van willen maken, maar onlangs merkte ik op dat een beroepsfotograaf één van deze foto’s in zijn portfolio presenteert als eigen werk!

Myrna van Ballekom

9 oktober 2013, 11:56

Beste Filip, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vaak zijn er ook aan de gratis stocksites regels verbonden voor het herpubliceren, ook in verband met commerciële sites. Het is goed om deze nog even goed door te lezen en sowieso de fotograaf een e-mail te sturen met het verzoek deze te verwijderen. Mocht hij of zij dat niet doen, dan kun je altijd nog kijken of je andere stappen wilt ondernemen.

Filip Maes

9 oktober 2013, 15:46

Hallo Myrna,

Dank je voor het snelle antwoord.
Ik heb de fotograaf per mail aangeschreven en de bewuste
foto is kort daarop van zijn website verdwenen.

Nogmaals hartelijk dank.

Myrna van Ballekom

9 oktober 2013, 16:06

Hoi Filip, fijn voor je dat het zo snel opgelost is! Graag gedaan!

Erik

18 oktober 2013, 22:01

Beste Myrna,

Je hebt het maar druk met alle vragen te beantwoorden.

Mijn vriendin ziet zich zelf ineens op een foto staan bij een website die geschenken en arragementen verkoopt.
De foto van haar met haar vriendinnen is gemaakt in een buikdans studio, echter heeft ze nooit toesteming gegeven aan iemand om die foto ergens te publiceren.

Denk jij dat het juridisch onderbouwd, haalbaar is om hier een schade vergoeding voor te kriijgen?

alvast dank als je hier een antwoord op zou willen typen!

groetjes Erik

Myrna van Ballekom

21 oktober 2013, 08:30

Beste Erik,

Helaas kan ik hier geen uitsluitsel over geven, aangezien ik geen juridisch specialist ben. Een en ander heeft bijvoorbeeld ook te maken met hoelang de foto op de site heeft gestaan. Ik denk dat iemand ook de kans moet krijgen om de foto eraf te halen, dus daar zou je dan een mail over kunnen sturen. En anders zou ik adviseren om informatie in te winnen bij het juridisch loket of een juridisch adviseur, als het goed is weten zij precies wat de mogelijkheden zijn.

Succes in ieder geval!

Groet,
Myrna

Erik

21 oktober 2013, 21:03

Hallo Myrna,

Dank voor je reactie!
We gaan eerst eens even een mail sturen.

Groet,
Erik

Nic

6 november 2013, 11:45

Beste Myrna,

Hoe zit het als ik foto’s van internet gebruik om op mijn facebookpagina te plaatsen? Op facebook wemelt het van dat soort foto’s.

Myrna

6 november 2013, 12:30

Beste Nic,

Bedoel je in dit geval een commerciële Facebook bedrijfspagina of je persoonlijke pagina? Zeker als je het voor commerciële doeleinden gebruikt is het belangrijk om rechtenvrije foto’s te gebruiken en anders de bron erbij te vermelden. In principe gelden hiervoor dus dezelfde regels.

Nic

6 november 2013, 12:42

Dankjewel Myrna, dus als ik de bron erbij vermeld op een commerciële facebookpagina mag ik wel foto’s gebruiken?

Myrna

6 november 2013, 12:58

Voor zover mijn kennis reikt zou dat wel moeten kunnen, als de bron duidelijk bij de foto vermeld is. Als je het echt zeker wilt weten kun je het beste een juridisch specialist raadplegen.

Walter

9 november 2013, 14:15

Hallo Myrna,

Wij hebben voor veel geld een groepsfoto laten maken bij een fotograaf, mogen wij deze foto, zonder toestemming van de fotograaf, plaatsen in een krant of weekblad?

Myrna

11 november 2013, 08:22

Beste Walter,

Dat je geld hebt betaald, betekent helaas niet automatisch dat je de eigendomsrechten hebt gekocht. Dit betaal je natuurlijk ook voor het maken van de foto. Ik kan hier dus helaas geen uitsluitsel over geven of je deze mag plaatsen. En anders zou ik toch aanraden om het te vragen aan de betreffende fotograaf, je kunt er ook de credits van de fotograaf bij zetten natuurlijk.

Henk

13 november 2013, 16:43

Hallo Myrna. Mijn werkgever wil mij verplichten om een foto van mij te gebruiken voor op de Bake-off afdeling in een supermarkt waar ik werk. Mag dit? Alvast bedankt voor je reactie.

Myrna

15 november 2013, 09:05

Beste Henk, zolang jij op geen enkele manier toestemming hebt gegeven voor het gebruik van de foto ben jij dat ook niet verplicht. E.e.a. is natuurlijk lastig omdat het je eigen werkgever betreft, maar jij staat wel in je recht in dit geval.

Marco

22 november 2013, 09:50

Hallo Myrna ,hoe zit het eigenlijk met kentekens & namen op auto’s motoren en boten ?
/normaliter wis of wijzig ik ze , maar in hoeverre is dat nodig ?

Myrna

22 november 2013, 10:06

Hoi Marco, helaas weet ik niet exact hoe dit zit. Het is voor de privacy natuurlijk altijd beter om de kentekens weg te halen. Ik kan me niet voorstellen dat je de namen (ik denk dat je merken bedoelt?) moet weghalen, het is natuurlijk alleen maar reclame voor het merk in dat geval.

Marco

22 november 2013, 10:41

Nee , ik bedoel de bootsnaam in dit geval / bij de grotere boten (beroeps ) is het juist gebruikelijk om ze te laten staan , maar recreatie gebruik is net wat meer privè .

Myrna

22 november 2013, 10:42

Ik zou inderdaad adviseren om de bootnaam bij recreatief gebruik te verwijderen, dan speel je altijd op safe.

Marco

22 november 2013, 12:04

Ga ik doen ! (bedankt ! )

Myrna van Ballekom

27 november 2013, 11:25

Beste Floor, waar ik eerst mee zou beginnen is de organisatie een mail te sturen met de vraag om de foto’s te verwijderen binnen een bepaalde termijn. Mochten ze dat niet doen, dan zou ik advies vragen bij een advocaat wat jullie positie hierin in en of je tevens een schadevergoeding kunt vragen. Als je direct meer juridische info wilt, kun je ook gratis informatie inwinnen bij Het Juridisch Loket.

Succes!

patty

3 februari 2014, 13:16

Goedemorgen, een Trouwautobedrijf adverteert met een foto van onze auto zonder onze toestemming. Mag dat? Gr Patty

Myrna van Ballekom

3 februari 2014, 13:26

Beste Patty, in hoeverre is het kenteken van de auto zichtbaar? Dat is natuurlijk persoonlijke informatie welke ook aantoont dat het om jullie auto gaat. En hebben zij de foto gemaakt of gebruiken ze een foto die jullie gemaakt hebben? Ik weet niet exact hoe de regels zitten met betrekking tot foto’s van auto’s, maar je zou in ieder geval het Trouwautobedrijf vriendelijk kunnen verzoeken de foto te verwijderen, en anders informeren bij een juridisch specialist of juridisch loket wat je rechten zijn.

patty

3 februari 2014, 23:01

Hoi Myrna ,
Ons kenteken is zeer duidelijk zichtbaar , meerdere vriendelijke verzoeken wijzen niets uit en worden gewoonweg geweigerd .
Ik zal zeker een juridisch loket gaan raadplegen aangezien dit waarschijnlijk de enige optie zal zijn ?
Dank je 🙂

Myrna van Ballekom

4 februari 2014, 08:39

Hoi Patty, ik zou je dat wel aanraden ja, bij Het Juridisch Loket kun je overigens gratis juridisch advies krijgen en dan kun je vervolgens altijd nog kijken welke stappen je onderneemt. Succes!

jana

11 februari 2014, 14:12

Hallo,

Ik heb op mijn schoonheidssalon website foto’s van behandelingen. Het gaat namelijk om tatoeage verwijderen. Bij de foto’s staat geen naam en het gaat alleen om de tattoo beelden zelf. Mag dat?

Myrna van Ballekom

11 februari 2014, 14:29

Beste Jana, ik zou dit niet aanraden, aangezien een tatoeage toch iets persoonlijks is. Ik weet niet of er eventueel rechtenvrije foto’s van tatoeages zijn, kijk bijvoorbeeld eens op http://www.morguefile.com of in Google Afbeeldingen vij de rechtenvrije afbeeldingen (klik op zoekhulpmiddelen en gebruiksrechten).

jana

11 februari 2014, 14:32

Beste Myrna.

Ik weet niet of u mij begrijpt. Het gaat om foto’s die ik zelf hebt gemaakt.

Myrna van Ballekom

11 februari 2014, 14:37

Beste Jana, dat begrijp ik, maar er staan wel persoonlijke tatoeages op en ik denk dat hier ook bepaalde rechten aan verbonden zijn, al ben jij natuurlijk de maker. Ik kan hier echter geen sluitend antwoord op geven dus als je het echt zeker wilt weten kun je het beste contact opnemen met een juridisch adviseur.

jana

11 februari 2014, 15:02

Hartelijk bedankt, ga ik doen.

Peter

9 maart 2014, 21:52

Wij hebben onlangs de fotograaf gehad op het kinderdagverblijf voor onze kinderen. Nu wij graag alles op een cdtje wat vandaag de dag toch veel gevraagd. Nu moeten als we alles willen 225 euro betalen voor rechtenvrij en 75 euro betalen voor de downloads in totaal gaat het om 15 foto’s. Is dit normaal of wat kun je hier aan doen?

Myrna van Ballekom

10 maart 2014, 08:56

Beste Peter, ik denk dat hier helaas weinig aan te doen is, aangezien de fotograaf de rechten heeft op de foto’s. Overigens wel vreemd dat deze prijzen (denk ik) vooraf niet gecommuniceerd zijn. Wel verstandig om dat de volgende keer vooraf af te kaarten.

DJ v Veen

23 april 2014, 13:41

Hoi Myrna,
Ik ben beginnend fotograaf die als vrijwilliger aan de slag kan bij een online nieuwssite.
De eigenaar/hoofdredacteur heeft mij een contract toegestuurd waarin hij stelt dat de door mij gemaakte foto’s hun eigendom worden. Mij is nadrukkelijk verboden deze zelf, aan derden te verkopen. Bij interesse van derden werpt hij zich op als ‘tussenpersoon’ die het alleenrecht heeft op verkoop. Ik zou van de verkoopprijs vervolgens een percentage ontvangen. Dit laatste aspect ontbreekt trouwens in het contract en is alleen telefonisch besproken.
Ik neem aan dat dit foute boel is en juridisch onmogelijk. Heb ik daar gelijk in, of kan hij dit wel eisen/verlangen?

Met vriendelijke groet,
DJ

PS. Om meerdere, andere, redenen sta ik zeer huiverig tegenover dit zg dienstverband.

Myrna van Ballekom

23 april 2014, 13:46

Beste DJ,

Ik kan niet zeggen of dit juridisch onmogelijk is, het is natuurlijk wel een contract wat je wel of niet ondertekent. Ik denk wel dat het noodzakelijk is dat in dit contract vermeld wordt welk percentage jij zal ontvangen zodat dit vastgelegd is. Ik begrijp dat je door dit contract huiverig bent tegenover dit dienstverband, van de andere kant kan ik ook begrijpen dat zij de foto’s in eigendom willen hebben aangezien zij jou hiervoor betalen. Om uit te zoeken of dit juridisch gezien ook echt op deze manier mag zou ik aanraden om het contract na te laten kijken door iemand die hier verstand van heeft, denk aan het Juridisch Loket waar je gratis terecht kunt.

Hoop dat ik je hiermee een beetje geholpen heb!

DJ v Veen

23 april 2014, 14:33

Dank je voor je supersnelle reactie.
Het feit is dat ik als vrijwilliger bij hen kan werken. Ik word dus niet betaald en ben er niet happy mee om mijn enige verdienmogelijkheid weg te schenken.
Maar ik neem even contact met het juridische loket zoals je al voorstelde.
Nogmaals bedankt hoor.

Alex

30 april 2014, 14:57

Mag de verhuurder/eigenaar van de woning waarvan wij huurders zijn foto´s maken van buitenaf naar binnen zonder toestemming en deze vervolgens plaatsen bij een marktplaats advertentie?

Myrna van Ballekom

30 april 2014, 15:03

Beste Alex, het lijkt mij dat dat onder huisvredebreuk valt, ook al is hij de eigenaar van de woning. Ik kan hier echter geen uitsluitsel over geven wat je rechten zijn als huurder, dus ik zou aanraden informatie in te winnen bij een juridisch adviseur of het juridisch loket.

Alex

30 april 2014, 15:06

Dankjewel Myrna

Michelle

6 mei 2014, 10:17

Beste Myrna,
Voor een nieuw T-shirt merk ga ik binnenkort een fotoshoot doen. De foto’s komen op onze webshop te staan en willen we naar de pers sturen. Nu hebben we ook broeken maar geen schoenen. We willen graag sneakers gebruiken van de bekende merken, heb ik hier toestemming voor nodig? Als we de schoenen gebruiken kunnen we dan een recht zaak krijgen?
Geen idee of je dit weet maar niemand lijkt een antwoord te hebben dus het is een long shot 😉

Myrna van Ballekom

6 mei 2014, 10:45

Hoi Michelle, ik kan je hier helaas ook geen vast antwoord op geven, maar het lijkt mij eigenlijk wel dat je deze mag gebruiken, het is immers meteen ook reclame voor het merk! En stuur anders eens een mail naar één van de merken met deze vraag, misschien kunnen zij je verder helpen?

Michelle

6 mei 2014, 10:46

Thanks voor je snelle reactie. Ik ga de merken een mailtje sturen om het zeker te weten!

anouk

14 mei 2014, 19:40

beste myrna, ik heb onlangs een foto op instagram gezet met mijn eigen gezicht, bij toeval stond een ex/vriend er achter. met zijn gezicht kijkt hij recht de camera in. er staat een tekst onder die op hem slaat, maar zonder zijn naam. hij eist van mij dat ik deze foto van instagram afhaal, maar ik heb het stukje ´portretfoto´s´ gelezen en maak hieruit op dat dat helemaal niet nodig is. toch zou ik hier uw idee graag over horen. moet ik deze foto er af halen of is dat juridisch gezien niet nodig? mvg anouk verschuur

Myrna van Ballekom

15 mei 2014, 08:46

Beste Anouk, ik denk dat bij deze kwestie meer komt kijken dan enkel portretrecht. En daarbij gaat het portretrecht juist wel op aangezien hij herkenbaar in beeld is. Ik zou aanraden om de foto te verwijderen.

alexander

9 juni 2014, 16:02

Hallo Myrna, Ik heb wel eens gehoord dat je een foto mag gebruiken als je hem wezenlijk verandert. Dus een geshopte foto zou mogen. Weet jij hier iets van?

Myrna van Ballekom

10 juni 2014, 08:54

Hoi Alexander,

Met het bewerken van een foto maak je inbreuk op het auteursrecht van de originele foto, dus dat mag helaas niet. De vraag is natuurlijk ook wat een wezenlijke verandering is, ik zou dan toch aanraden om zelf een foto te maken of aan te kopen.

Baukje

2 september 2014, 23:09

In het verleden zijn foto’s gemaakt van onze volkeybalteams. Deze oude foto’s willen we nu als een serie plaatsen op onze Facebook pagina. Mag dat zonder toestemming van de mensen op de foto?

Myrna van Ballekom

3 september 2014, 08:46

Beste Baukje,

Goede vraag, feitelijk geldt hier het portretrecht natuurlijk, maar ze hebben in het verleden misschien wel toestemming gegeven voor die foto’s. Mocht iemand alsnog bezwaar maken, dan kun je deze verwijderen.

anouk

6 oktober 2014, 22:28

Een oud werknemer maakt opeens bezwaar tegen een foto die op onze website staat,
De persoon in kwestie staat niet alleen op deze foto maar met meerdere werknemers, het is een goede foto die wij gebruiken voor pr., zijn wij verplicht hier gehoor aan te geven? de werknemer is al zo’n 2 jaar uit dienst

Myrna van Ballekom

8 oktober 2014, 10:14

Beste Anouk, als de betreffende oud-werknemer nooit schriftelijk toestemming heeft gegeven voor de publicatie van de betreffende, dan ben je helaas wel verplicht om gehoor te geven aan het bezwaar. Hier is namelijk sprake van het portretrecht als de betreffende persoon herkenbaar in beeld is.

Myrna van Ballekom

20 oktober 2014, 14:42

Beste Whoosh, ik zie dat op deze site de mensen niet altijd echt herkenbaar in beeld zijn, als dat wel zo is geldt het portretrecht.

Whoosh

20 oktober 2014, 14:47

Bedankt voor de snelle reactie. Voor herkenbaarheid is dus een gezicht nodig? Zou de fotograaf de foto’s ook mogen verkopen?

Myrna van Ballekom

20 oktober 2014, 14:49

Voor herkenbaarheid is inderdaad een gezicht nodig, vandaar dat hiervoor ook weleens het gezicht wordt vervaagd of een zwarte balk wordt gebruikt. In principe heeft de fotograaf het auteursrecht dus hij mag deze dan ook verkopen.

Whoosh

20 oktober 2014, 14:38

Beste mevrouw van Ballekom,

Ik kwam laatst op deze site:
longs-cheveux.com/street/Photos_016/Photos_016.php
Voor deze site gaat dus iemand de straat op om foto’s te maken van mensen met lang haar. Mag dat? Hoe zit het met de rechten van de geportretteerde?

Menno

3 november 2014, 13:53

Hey Myrna,

Afgelopen juni ben ik gefotografeerd aan de finish van een halve marathon, maar nu staat op de foto heel groot copyright van de fotograaf, mag ik deze zonder toestemming op mijn Facebook zetten?

Marcia

5 november 2014, 08:36

Hallo Myrna,
een Spaanse fotografe heeft op een conventie een foto gemaakt van poppen die door mij vorm gegeven zijn.
Ik heb geen toestemming gegeven voor het nemen van de foto, noch het gebruik van de foto die mijn poppen bevat.
Nu biedt zij artikelen zoals bedrukte mokken aan met haar foto van mijn werk, mag dat zomaar?
Ik heb vriendelijk verzocht om de foto niet langer als ‘haar’ kunst te verkopen, omdat de foto noch origineel, noch creatief is van haar kant, alle originaliteit en creativiteit erin komt van mij af.
Zij heeft slechts een snel plaatje geschoten, geen fotografisch technisch goed werk of bijzonder creatieve interpretatie van mijn werk.

Myrna van Ballekom

5 november 2014, 08:57

@Menno, je mag de foto zeker gebruiken, maar het copyright teken moet wel op de foto blijven staan.

@Marcia ik denk dat zij in dit geval de foto niet zomaar mag gebruiken voor commerciële doeleinden, aangezien jij de poppen gemaakt hebt en geen toestemming hebt gegeven. Ik zou hier voor de zekerheid advies over inwinnen bij een juridisch adviseur / het juridisch loket.

gerda

6 november 2014, 16:27

ik heb een foto van de tasjesdief die mijn schoonmoeder heeft beroofd bij kruitvat binnen mag ik die op facebook plaatsen zodat men hem gaat kennen

Myrna van Ballekom

6 november 2014, 16:43

Beste Gerda,

Ik kan hier helaas geen uitspraak over doen en raad je aan om hierover advies in te winnen bij een juridisch adviseur.

herrit

7 november 2014, 19:47

Hallo, recent is er een portret foto van mij van de website gekopieerd, en zonder mijn toestemming, onder andere op facebook geplaatst, met de nodige tekst over mij.
is dit strafbaar

Myrna van Ballekom

8 november 2014, 15:05

Beste Herrit, het betreft hier een portretfoto en daarom geldt het portretrecht. In eerste instantie kunt u het beste de betreffende persoon verzoeken de foto te verwijderen en vervolgens kunt voor verder advies terecht bij een juridisch adviseur.

Marian

11 november 2014, 16:10

Goedemiddag,

Een klant van mij heeft zijn woning uit de verkoop gehaald en buiten mijn weten om “mijn” foto’s en tekst (hele presentatie) bij een internetmakelaar ondergebracht. Deze plaats de woning op alle huizensites aan met mijn foto’s en presentatie.
Ik heb geen toestemming gegeven en reeds verzocht om verwijdering van de foto’s.
Graag uw advies

Myrna van Ballekom

11 november 2014, 19:54

Beste Marian, in dit geval ligt het auteursrecht van de foto’s bij jou dus ik denk dat je hiervoor zeker een juridisch specialist in kunt schakelen.

Foto's voor je site

28 december 2014, 17:17

[…] Bron: Tribal-im.com […]

Foto's voor je site

3 januari 2015, 08:24

[…] Bron: Tribal-im.com […]

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF