Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Duplicate content – wat is het en hoe voorkom ik het?

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 2 minuten

Duplicate content penalty
Over het concept ‘duplicate content’ bestaan nogal wat misverstanden. Velen denken dat Google zogenaamde penalty’s (een straf waardoor een website lager dan gewoonlijk in de zoekresultaten terug te vinden is) uitdeelt aan websites die dezelfde content op meerdere pagina’s beschikbaar maken. Dat is echter niet waar.

Wat is duplicate content?
Wat is dan wel het geval? Google probeert zijn bezoekers zo nuttig mogelijke zoekresultaten te tonen. Wanneer een tekst op meerdere webpagina’s te vinden is, dan is het voor de bezoeker niet zinvol om al deze pagina’s in de zoekresultaten terug te vinden. Google probeert daarom via haar logaritme te bepalen welke pagina de originele tekst bevat, en toont doorgaans deze in de zoekresultaten en laat de andere pagina’s weg.

Dat is gunstig voor websites waarvan content regelmatig wordt gekopieerd naar andere websites, zoals nieuwsberichten. Doorgaans heeft de originele pagina de meeste links en linken de pagina’s met kopieën ook terug naar de oorspronkelijke bron. Google kan zo makkelijk bepalen wat het origineel is.

Voor de websites die teksten kopiëren van andere websites is dit minder prettig. Zo nemen webshops vaak productbeschrijvingen over van de fabrikant. Wanneer meerdere websites hetzelfde product verkopen, hebben ze allemaal dezelfde beschrijving en kan Google dit gaan zien als duplicate content, waardoor de productpagina’s niet zo goed scoren in de zoekresultaten. Het is voor deze webshops dan ook zaak om zo veel mogelijk eigen, unieke beschrijvingen te maken voor hun aanbod.

Het komt echter ook voor dat je binnen je eigen website duplicate content problemen hebt. Dit kan zijn doordat je productbeschrijvingen herhaalt op pagina’s. Bijvoorbeeld een beperkte omschrijving op de ene pagina en een iets uitgebreidere beschrijving op een onderliggende pagina.
Maar het kan ook komen doordat één pagina via meerdere url’s toegankelijk is. In dat geval heb je je content maar één keer op je site staan. Google ziet iedere url echter als een aparte pagina en telt deze dus als meerdere versies van je pagina.

In praktijk gebeurt dit bijvoorbeeld wanneer er gebruik wordt gemaakt van parameters achter url’s, zoals sessie-ID’s:

www.domein.tld/productpage.php?item=productX&sessionid=453243423
vs.
www.domein.tld/productpage.php?item=productX&sessionid=876532

Ook is bij veel websites de homepage via meerdere url’s te bereiken:

www.domein.tld
vs.
www.domein.tld/index.html

De oplossing
Het is aan te bevelen om zo veel mogelijk unieke content op je pagina’s te plaatsen. Kopieer niet klakkeloos beschrijvingen op andere websites maar creëer je eigen content. En wees voorzichtig met het herhalen van grote lappen tekst op meerdere pagina’s van je website.

Daarnaast kunnen problemen met meerdere url’s opgelost worden door gebruik te maken van zogenaamde server redirects. Door één url als hoofd-url te kiezen en alle andere varianten via een 301 (permanente) server redirect door te sturen naar deze hoofd-url, weet Google welke pagina het origineel is en zal hij de andere url’s niet opnemen in de resultaten.

Google heeft recentelijk echter nog een nieuwe oplossing geïntroduceerd: een <link> tag waarmee je handmatig het origineel kunt specificeren.
Door de volgende tag in de <head> sectie van je pagina te zetten, kun je Google vertellen dat de betreffende pagina niet het origineel is en welke dit dan wel is:

<link rel=”canonical” href=”https://www.domein.tld/origineel.html” />

PageRank en aanverwante zaken zullen hierdoor ook doorgesluisd worden.

Overigens werkt deze tag alleen voor doorverwijzingen binnen hetzelfde (sub)domein. Voor verhuizingen van content naar een ander domein dient nog steeds de 301 server redirect gebruikt te worden.

Discussie- 8 reacties

Bauke

25 februari 2009, 09:45

Begrijp ik het goed dat de ‘penalty’ voor duplicate content dus is dat Google één van de pagina’s kiest als orgineen?

En wanneer zet Google je website wel lager terug in de zoekresultaten, of is dit helemaal een fabeltje?

Reageer hier op

    Lenny de Rooy

    25 februari 2009, 10:05

    Google kiest inderdaad meestal maar één van de pagina’s uit om te tonen in de resultaten. Ik noem dat echter geen penalty.
    Google kan je pagina’s wel lager in de zoekresultaten zetten, maar dat gebeurt wanneer je iets fout doet, zoals spammen, verborgen content plaatsen, of het inkopen van betaalde links waar geen ‘nofollow’ op zit. Zo’n penalty kan automatisch toegekend worden via Google’s algoritme, of medewerkers van Google kunnen het handmatig toepassen.

John den Haan

25 februari 2009, 16:43

Ik vind het incorrect dat de canonical link als ‘de oplossing’ wordt aangedragen. De canonical tag is mijns inziens pure symptoombestrijding, een middel dat het achterliggende probleem -een incorrectie opzet van de site of een verkeerde serverconfiguratie- laat voor wat het is.

De canonical moet een toevoeging zijn op de huidige anti-dupe strategie, geen vervanging.

Reageer hier op

Site laten ranken in Google in 3 stappen | Rik Burgersdijk

16 februari 2012, 18:15

[…] keer in de tekst, maar niet overdreven vaak. Gebruik zelfgeschreven content, of spin een tekst. Duplicated content wordt door Google afgestraft. Maak een sitemap aan en voeg deze toe in Google webmaster tools. Voer […]

Reageer hier op

Waar moet een website met SEO aan voldoen? | 2Morrow

14 mei 2012, 09:39

[…] tekst ook ergens anders op internet te vinden is. Dit is een ander uitgebreid artikel over duplicate content. Google toont alleen de website met de originele tekst en laat de andere weg: hier heeft de […]

Reageer hier op

flip filz

7 juli 2012, 15:34

Moet ik deze link tag nu gebruiken voor de originele pagina: ? Maar moet in de achterliggende pagina’s dan een andere link tag geplaatst worden? En begrijp ik het goed dat het woord “origineel” vervangen moet worden door de titel van de html pagina?

Reageer hier op

Jeroen

23 februari 2013, 19:25

“Google probeert daarom via haar logaritme te bepalen welke pagina de originele tekst bevat…”

En van iemand die de betekenis van logaritme niet weet (en waarschijnlijk ook niet van ALGOritme), moeten wij maar aannemen dat de rest wel klopt???

Reageer hier op

Karena Blanken

29 augustus 2015, 23:21

You are my aspiration , I possess few blogs and rarely run out from to post .

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF