Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

E-mailmarketing: The Basics

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 2 minuten

Een bekend en goed effectief middel in de online marketing wereld is e-mail. Of het nu een commercieel of informatief doel heeft, e-mailmarketing biedt dé oplossing. Als Tribal zijnde kunnen we niet achterblijven en bieden wij deze service sinds kort ook aan. Maar waar begin je als je goede resultaten wenst te behalen?

Hieronder 5 pijlers uitgelicht waar je (o.a.) aan moet denken als je begint bij het opzetten van e-mailmarketing.

1) Het begin

Waar begin je? Als je serieus wil beginnen, zul je eerst e-mailadressen (leads) moeten verzamelen. Dit kan door een inschrijfformulier op je website, maar bijvoorbeeld ook door aankoop van e-mailadressen via bijvoorbeeld derden (games, enquetes, adpepper). Je moet wel op je website  duidelijk maken wat men kan verwachten, bijvoorbeeld iedere week de beste aanbiedingen, als eerste de leukste nieuwtjes, etc. Wees hier wel realistisch in want je moet het ook waarmaken. Heb je een redelijk bestand opgebouwd, dan kun je door naar de volgende stap.

2) Software

Qua software heb je echt een gigantische bak waar je door de bomen het bos niet meer kan zien, een aantal voorbeelden: Selligent, Tripolis, Copernica, E-mailgarage, Clang, Cheetahmail en ga zo maar door. Nu zou je natuurlijk voor de beste kunnen kiezen, maar is die wel geschikt voor jouw volume en jouw ambitie? Ben je van plan alleen maar bulkmail te gaan versturen, dan is een geavanceerd pakket als Selligent misschien wel te hoog gegrepen, ook al biedt dat pakket veel mogelijkheden. Gebruiksvriendelijk en makkelijk is bijvoorbeeld Copernica (wat overigens qua kosten ook gunstig is). En zo kun je voor ieder softwarepakket wel een voor en een nadeel noemen. Heb je een keuze gemaakt, dan kun je uiteraard beginnen met een goede HTML-nieuwsbrief maken.

3) Verplichtingen

Verplichtingen zijn er veel, maar worden lang niet allemaal nagestreefd. Een aantal verplichtingen welke wettelijk zijn vastgelegd:

  • Bied de ontvanger altijd duidelijk de mogelijkheid om zich af te melden
  • Voorkom klachten door naar een hele slechte e-maildatabase te mailen
  • Zorg voor een wettelijk ip-adres waar vanaf je mag en kan mailen – dus bijvoorbeeld niet via je hotmail. De kans dat je in de SPAM of Junk Mail terecht komt is erg groot.
  • Je HTML-mail mag niet groter zijn dan 35kb

En dat zijn nog maar een paar van de vele regels.

4) Beperkingen

De beperkingen zijn nogal te merken in de stijlen die je gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld geen achtergrondafbeeldingen gebruiken, want deze worden in de nieuwste versies van Microsoft Outlook niet getoond. Hiervoor is een heel document beschikbaar. Deze kun je vinden op de site van Campaign Monitor. Een handige tool is ook Litmus, hierin worden 20 e-mailclients vergeleken, waarvan ook de webclients in zowel Firefox als Internet Explorer.

5) Mogelijkheden

Er zijn 1001 mogelijkheden. Ik zal ze niet allemaal benoemen, maar kan er uiteraard wel een aantal opsommen:

  • De naam van de ontvanger in je onderwerpregel en in de e-mail (dynamisch ingeladen)
  • Op basis van voorkeuren mailen (beste via XML)
  • Een verjaardagscampagne: maak iemand blij met zijn verjaardag door een nette servicemail met eventuele actiecode (lees cadeautje) te sturen – hetzelfde geldt natuurlijk ook voor kerst, oud&nieuw en bijvoorbeeld een verhuizing.
  • Automatische tracking met Google Analytics

Al met al, zorg dat je goed geïnformeerd en geadviseerd bent alvorens je met e-mailmarketing begint.

Discussie- 2 reacties

Jan Peter Bouter

18 januari 2011, 20:19

Ik ben bij punt 1. eigenlijk al gestopt met lezen. Het aankopen van emailadressen om te vervolgens te mailen mag wettelijk niet meer. Slechts toegestaan is het mailen van cliënten met een zakelijke relatie of prospects die zich (opt-in) hebben gemeld voor het ontvangen van een mailing op hun emailadres.
Of zie ik iets over het hoofd?

Reageer hier op

Patrick van wattum

19 januari 2011, 08:11

Beste jan peter,

Bedankt voor je reactie.

Het klopt deels wat je schrijft. Bij de games, enquetes etc moet wel toestemming zijn gegeven. Is het iets wat je zelf opzet, dan is het verstandig expliciet toestemming te vragen, anders zijn ze niet optin en mag je ze dus niet zomaar in je mailbestand plaatsen.

Hopelijk heb ik nu duidelijkheid geschept.

Gr
Patrick

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF