Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Gebruiksvriendelijke website? Kies voor een goed CMS!

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 1 minuut

Een content Management Systeem (CMS) is bedoeld om ondersteuning te bieden bij het beheer van websites. Doordat je bijvoorbeeld geen kennis hoeft te hebben van html, kan bijna iedereen dankzij een CMS gemakkelijk zijn website updaten. Helaas blijkt in praktijk vaak dat het CMS niet alleen een faciliterende, maar ook juist een belemmerende werking heeft.

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt CMS, is het logisch dat je kijkt hoe gebruiksvriendelijk het CMS is. Je moet er immers gemakkelijk mee kunnen werken. Het CMS moet echter ook de gebruikvriendelijkheid van je website bevorderen. Let bij de keuze van een CMS dus op of deze belangrijke features bevat, zoals:

  • het definiëren van de tekstgrootte in em’s of procenten, in plaats van in pixels (zodat de bezoeker via de browser de lettergrootte kan aanpassen)
  • het opmaken van kopjes door middel van h1-, h2- en h3 tags (zodat screen reader gebruikers teksten snel kunnen scannen)
  • de mogelijkheid om alt-teksten toe te voegen aan plaatjes (zodat de website ook zonder plaatjes te gebruiken is)
  • zorgen voor een snelle laadtijd van de pagina’s, door de achterliggende broncode niet onnodig te vervuilen met scripts en overbodige codes
  • de mogelijkheid tot het geven van een unieke titel aan pagina’s
  • de creatie van mooie, korte en makkelijk te onthouden url’s, zonder bijvoorbeeld ellenlange parameters erachter

Zo zijn er nog veel meer features te noemen die een CMS moet hebben om een gebruiksvriendelijke website mogelijk te maken.

Maar de beschikking over al deze mogelijkheden is nog geen garantie voor succes. Maak je gebruik van een betaald CMS en een bijbehorend onderhoudscontract voor je website, let dan ook op de contractuele voorwaarden!

Gisteren hoorde ik over een bedrijf dat belangrijke informatie op een niet-logische pagina had geplaatst. De reden: de informatie zou eigenlijk een eigen pagina moeten krijgen, maar het bedrijf had een contract afgesloten waardoor ze moesten betalen voor iedere structurele wijziging die aan de website doorgevoerd moest worden. Hieronder viel ook het aanmaken van nieuwe tabjes in het menu.

In zo’n geval wegen de extra kosten vaak zwaar – zeker wanneer deze goedgekeurd moeten worden door de baas of een andere afdeling. Het gevolg is dat je website een rommetje wordt, omdat je sub-optimale oplossingen accepteert. In eerste instantie lijkt het wellicht geen groot probleem, maar wanneer je website met lapmiddelen aan elkaar hangt, zal dit een negatieve uitwerking hebben op de gebruiksvriendelijkheid, wat vervolgens weer zorgt voor een lagere conversieratio en dus minder omzet!

Discussie- 1 reactie

Eric Criens

23 juli 2008, 12:36

Ik zelf gebruik al voor meerdere websites de gratis CMS e107 (www.e107.org – http://www.e107.nl) met veel succes en zeer gebruiksvriendelijk. Veel themes, veel plugins voor extra functionaliteit en vooral – heel erg belangrijk – zeer veilig.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF