Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Geen open? Geen klik? Reactiveren in e-mailmarketing

Door: Patrick van Wattum

Geschatte leestijd: 1 minuut

?Reactiveren in E-mailmarketing?Wekelijks stuur je een nieuwsbrief naar je database. Maar weet je hoeveel e-mailadressen er inactief zijn in het e-mailbestand?

Uit onderzoek blijkt dat 40% de nieuwsbrief niet opent, niet klikt in de nieuwsbrief en ook geen aankoop doet. Hoe relevant zijn deze e-mailadressen dan? Op dat moment niet.

Je zou de e-mailadressen weg kunnen gooien, maar dan ben je ze kwijt. Het feit dat er geen open of klik wordt geregistreerd, betekent niet dat deze niet gelezen wordt. Een reactivatiecampagne zorgt ervoor dat je een deel van de e-mailadressen niet verliest.

Hoe krijg ik de e-mailadressen weer actief?
De nieuwsbrief wordt (bijvoorbeeld 3 maanden lang) niet geopend, men heeft geen reden gehad om de nieuwsbrief te openen.

En toch zal er via een klik een activatie moeten plaatsvinden. Er moet dus een compleet andere aanpak plaatsvinden om ervoor te zorgen dat de reactivatie e-mail wel wordt geopend en geklikt. Hiervoor kun je de volgende mogelijkheden toepassen:

  • Maak het onderwerp zo dat men weet dat ze anders worden uitgeschreven, denk aan bijvoorbeeld: “U wordt afgemeld”, “Geen nieuwsbrief meer?” of “Activeer uw inschrijving!”
  • Plaats een extra snippet* in de nieuwsbrief. Dit is een extra prikkel om ervoor te zorgen dat de nieuwsbrief wel wordt gelezen.
  • Verander het afzenderadres. Gebruik een andere alias. Normaal gesproken gebruik je bijvoorbeeld: “Tribal Internet Marketing”. Probeer wat anders om de aandacht te trekken. Gebruik bijvoorbeeld: “Klantenservice Tribal”.
  • Deze e-mail moet verre van commercieel zijn, zorg dus dat het contact maar om één doel draait, het activeren van het e-mailadres.
  • Maak de “action-buttons” zo dat deze ook zonder plaatjes duidelijk te zien zijn.
  • Zorg ervoor dat ook in de tekstversie een url staat waar men het e-mailadres kan activeren.

Wordt er na twee weken nog steeds niet geklikt of geopend in de e-mail? Wees dan niet bang om het e-mailadres uit te schrijven. Op die manier houd je het bestand schoon en stuur je alleen nog nieuwsbrieven naar ontvangers die de nieuwsbrief wel openen of klikken.

Heb je geen ervaring met een reactivatiecampagne? Er zijn genoeg partners die je hierin kunnen adviseren of assisteren. Tribal Internet Marketing is één van die partners.

Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op via newsletter@tribal-im.com / +31 (0)73 615 81 84 of bezoek onze stand op het Interactive Advertising and Marketing event in de Amsterdam Rai op 15 en 16 juni 2011 (www.iamevent.nl).

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF