Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Goed voornemen voor 2009: stoppen met marketingtaal!

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 1 minuut

De start van een nieuw jaar betekent voor velen het maken van goede voornemens. Geen inspiratie? Denk dan eens aan het stoppen met het gebruik van marketingtaal.

Veel organisaties staan erop op zichzelf en hun producten of diensten in onbegrijpelijke taal aan te prijzen. Door overvloedig gebruik van bijvoeglijke naamwoorden en interessant klinkende zelfstandige naamwoorden, bij voorkeur in het Engels, hopen ze de bezoeker ervan te overtuigen klant te worden.

Helaas gebeurt doorgaans het tegenovergestelde. Mensen zijn inmiddels gehard en prikken direct door de fluf heen – zeker op internet. Marketingtaal vermindert juist de geloofwaardigheid van een website. Men denkt: als ze dit soort taal nodig hebben om zichzelf aan te prijzen, dan zal het eigenlijke product wel weinig voorstellen.

Bovendien wordt het door vage mission statements en productbeschrijvingen de bezoeker vaak compleet onmogelijk gemaakt om te begrijpen wat de organisatie achter de website of het product eigenlijk doet.

Enkele prachtige voorbeelden:

“The solution partner that delivers flexible solutions on operational level to help companies reaching their goals” (Methec – inmiddels op ons advies gelukkig aangepast)

“MobiControl is a next generation Mobile Device Management, Security and Support solution that is built using our world class Award Winning Technology.
Whether you are using consumer based devices for push email or ruggedized devices in the field, MobiControl is the solution of choice for rapid and reliable performance over any network for any size of deployment.”
(Soti Inc.)

“Ons streven binnen Business Transformation is om een world-class corporate strategie neer te zetten die u helpt om waarde te creëren. Met eigen tools en frameworks helpen we CEO’s en CFO’s om verborgen waardebronnen te benutten.” (Accenture)

Vertel op je website in lekentaal wat je doet. Zorg ervoor dat je producten voor zich spreken. Geef in concrete bewoordingen aan wat het kan, welk resultaat het oplevert en op welke manier dit voordeel biedt voor de bezoeker. Uit onderzoek blijkt dat dit soort teksten veel beter gewaardeerd wordt.
Het geldt voor verschillende onderdelen van je website: je productomschrijvingen, je ‘over ons’ pagina, maar bijvoorbeeld ook je online persberichten.

Geloofwaardigheid bereik je namelijk niet door jezelf zo veel mogelijk op de borst te kloppen of dure woorden te gebruiken, maar door uit te stralen dat je kennis hebt van je producten en de wensen van je klanten.

Discussie- 2 reacties

JvdB

5 maart 2009, 11:57

Nu wijzen de cijfers uit dat marketingtermen juist wél werken. Worden als “Nu gratis”, “Uniek aanbod”. Alleen moet je geen wollig taalgebruik gebruiken. Zo simpel mogelijk houden: Jip en Janneke taal.

Reageer hier op

Lenny de Rooy

5 maart 2009, 13:20

Klopt. ‘Marketingtermen’ is natuurlijk een breed begrip. Je kunt ook zeggen dat daar call-to-action termen onder vallen, zoals ‘bestel nu’. Ook die zijn bewezen effectief.
Maar ik doelde inderdaad op opgeklopte taal.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF