Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Google Analytics: nieuw is (nog) niet altijd beter

Door: Lenny de Rooy

Geschatte leestijd: 1 minuut

Enige tijd geleden introduceerde Google een nieuwe versie van de Google Analytics code: de asynchrone tracking tag. Het werkt met asynchroon Javascript, waardoor de webpagina sneller geladen kan worden. In het verleden wilde de Google Analytics code het laden nog wel eens vertragen – vandaar ook dat hij onderaan de broncode geplaatst moest worden.

Helaas heeft de nieuwe code niet alleen voordelen. Google is namelijk blijkbaar vergeten om ook de Google Website Optimizer code aan te passen.

De Google Website Optimizer maakt voor een deel gebruik van Google Analytics code om pageviews te registreren, en vult deze verder aan met wat extra code.  Doordat het Google Analytics script asynchroon wordt geladen, is het mogelijk dat ga.js nog niet is geladen, maar de Google Website Optimizer code wel.

Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof je Website Optimizer test wel werkt (de bezoekers worden keurig doorgestuurd naar de alternatieve landingspagina’s, want het control script werkt wel), maar er wordt geen data geregistreerd via het tracking script. Je GWO-rapport blijft op 0 pageviews en 0 conversies staan.

Dus: zit je met je handen in je haar waarom de Website Optimizer niets registreert? Controleer dan even of je gebruikmaakt van de nieuwste code. In dat geval ligt het niet aan jou.

Google heeft het probleem erkend tijdens hun elfde Web Analytics TV sessie, maar behalve deze video is er nog weinig over te vinden.

Vooralsnog is er helaas geen andere optie dan teruggaan naar de oude versie van de code, totdat Google ook een asynchrone variant van de Website Optimizer code aanbiedt. Het goede nieuws is dat je de code alleen hoeft te vervangen op de pagina’s waarmee je test, niet de gehele website. De oude Google Analytics code werkt namelijk wel prima samen met de nieuwe.

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF