Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Google en Bing.com vergeleken

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 2 minuten

Sinds 1 Juni jl. is Bing, de nieuwe zoekmachine van Microsoft, officieel live.

De afgelopen maanden was het geruchtencircuit al vol op stoom en werd er gesproken over de toekomst van de zoekmachine van Microsoft. Zo zou onder andere de nieuwe zoekmachine Kumo gaan heten en al eerder dit jaar aangekondigd worden, ook mogelijke namen als Hook, Bing, en zelfs Kiev passeerden de revue.

De keuze is dus uiteindelijk gevallen op BING (door sceptici ook al vertaald als Because It Never Grows…). Saillant detail is nog dat de vorige zoekmachine van Microsoft, live.com, net 2 jaar geleden is gelanceerd. Deze rebranding lijkt dan ook niet meer dan weer een poging om het enorme gat dat Google heeft geslagen wat te verkleinen. Microsoft is dit inmiddels kracht aan het bijzetten door niet minder dan $100 miljoen te besteden aan advertenties om BING te promoten.

Wat biedt het de consument?
Mooi dat Microsoft weer vele miljoen gaat besteden, maar wat zal het ons als gebruiker op leveren? Maakt BING inderdaad haar stelling “A cure for search overload” waar? Google lijkt er in ieder geval niet wakker van te liggen.

Een deel van deze vraag kan natuurlijk pas over enige tijd beantwoord worden, maar wel kunnen we op dit moment al een vergelijking trekken in resultaten tussen Google en BING. Hierbij letten we ook vooral op de resultaten die ons als Nederlandse gebruikers voorgeschoteld worden. Doel is om beide zoekmachines te vergelijken op de intentie die we als gebruikers hebben en de relevante antwoorden die we op die intentie krijgen.

Intentie: Meer informatie vinden over het leven van Ruud Lubbers
Gebruikt zoekwoord: biografie Ruud Lubbers

Google

googlevsbing_1

Bing

googlevsbing_21Resultaten

De eerste 4 resultaten van Google geven allen een resultaat waar ook daadwerkelijk een (uitgebreide) biografie te vinden is. Een prima resultaat waarmee we daadwerkelijk te weten kunnen komen over het leven van Ruud Lubbers.

Bing.com geeft van de eerste 4 resultaten feitelijk maar met 1 resultaat antwoord op onze vraag via de link naar parlement.com. Het tweede en derde resultaat hebben wel met Ruud Lubbers te maken, maar geven geen verder inzicht in zijn leven. Het vierde resultaat (geschiedenis.nl) geeft echter geen enkele informatie over Ruud Lubbers en al helemaal geen biografie. Die pagina zelf gaat over Karel de Stoute, misschien dat daar de relatie ligt.

Intentie: Een camping zoeken in Zuid-Frankrijk voor onze vakantie in Augustus
Gebruikt zoekwoord: campings zuid frankrijk

Google

googlevsbing_3

Bing

googlevsbing_4

Resultaten

Beide zoekmachines starten met 3 gesponsorde websites, aangezien deze voor Bing.com door Yahoo! SM worden verzorgd laten we deze in dit geval buiten beschouwing. De resultaten zijn erg vergelijkbaar en in sommige gevallen zelfs identiek. Bij zowel Google als Bing komen er diverse sites naar voren die concrete overzichten van campings in Frankrijk tonen.

Intentie: Een nieuwe reisverzekering afsluiten
Gebruikt zoekwoord: reisverzekeringen vergelijken

Google

googlevsbing_5

Bing

googlevsbing_6

Resultaten

Google geeft met Independer als eerste site meteen een goede mogelijkheid om reisverzekeringen te vergelijken. Via vergelijk.nl en de site van Kassa heb je ook snel de mogelijkheid om te vergelijken.

Bing levert grotendeels andere resultaten op, alleen via degoedkoopstereisverzekeringspolis.nl vind je een pagina waarop je direct kunt vergelijken. De andere zijn allemaal pagina’s waarop gezocht moet worden naar een vergelijkingsmodel, of visueel dermate onaantrekkelijk zijn om verder te gaan.

Conclusie
Vooropgesteld moet worden dat er geen “harde” uitspraak te doen is over de kwaliteit op basis van deze 3 voorbeelden, daarvoor is het aantal te klein en de onderzoeksmethode te subjectief.

Wel valt op in dat in alle 3 de voorbeelden Google resultaten teruggeeft welke voldoen aan onze intentie en misschien niet direct antwoord geeft op de vraag, maar ons wel doorverwijst naar sites die het antwoord hebben.

Bing geeft in sommige gevallen prima resultaten terug, die ook vergelijkbaar zijn met Google. Wel valt het op dat er regelmatig sites tussenstaan die maar heel beperkte informatie bieden en in ieder geval geen antwoord geven op de vraag. Deze sites zou je dan ook niet als eerste resultaten verwachten.

De algehele conclusie is dat Bing zeker bruikbaar is, maar het nog moet afleggen tegen de volledigheid van Google.

Discussie- 1 reactie

Bartjan

15 juni 2009, 10:35

Via https://blindsearch.fejus.com/ kan er een blinde test worden gedaan voor een eerlijker vergelijk.
Ik heb zelf vergeleken met een tiental zoekopdrachten en Bing was een aantal keer de betere. Google heeft wel het vaakst het beste resultaat, maar Bing heeft bij mijn zoekopdrachten wel vaker het beste resultaat gehad dan Yahoo. Er is dus verbetering bij Microsoft.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF