Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Google lanceert Disavow Links Tool

Door: Redactie

Geschatte leestijd: 2 minuten

Gisteren heeft Google een nieuwe tool gelanceerd onder Google Webmaster Tools. Met deze tool kun je Google vertellen welke links naar je website niet moet meetellen bij het waarderen van de website. De links die je niet zou willen laten meetellen zijn bijvoorbeeld betaalde links, links van linknetwerken, spammerige comment links, spammerige forum links of eigenlijk alle links die tegen de richtlijnen zijn van Google en niet natuurlijk zijn.

Links verwijderen

De meeste website hoeven geen links te verwijderen maar heb je misschien in het verleden links gekocht of op en andere manier links gekregen die tegen de richtlijnen zijn.  Of je hebt een bericht gekregen van Google dat je een onnatuurlijk linkprofiel hebt of je wilt Google voor zijn is het goed deze links te verwijderen. Dit kan je door de link echt te verwijderen door contact op te nemen met de website beheerder om te vragen of zij de link kunnen verwijderen. Mocht je hier geen reactie op krijgen, ook niet na meerdere pogingen tot het verwijderen van de link kan je gebruik maken van de Disavow Links Tool.

De reden om de link echt te verwijderen is om dat Google het recht behoud om de links die je opgeeft via de Disavow Links Tool toch mee te tellen in de waardering van je website.

Hoe werkt de Disavow Links Tool

Google heeft de Disavow Links Tool bereikbaar gemaakt op een aparte pagina binnen Google Webmaster Tools. Deze is hier te vinden. Wanneer je bent ingelogd met de account waarmee je de website hebt geverifieerd in Google Webmaster Tools zie je het volgende scherm.

Disavow Links Tool

Wanneer je de website hebt geselecteerd waarvan je een aantal links niet wilt laten meetellen kan je dit doen door een tekstbestand (.txt) aan te maken die als volgt opgemaakt is:


domain:domein1.nl
https://www.domein2.nl/links1.html
https://www.domein2.nl/links2.html
https://www.domein2.nl/links3.html

In bovenstaand voorbeeld worden alle links vanaf domein1.nl niet meegeteld en van domein2.nl alleen de links die op de aangegeven pagina’s staan. De overige links tellen gewoon mee.

Links afwijzen

In onderstaand filmpje legt Matt Cutts (hoofd van het Google Spam Team) de werking van de Disavow Links Tool nogmaals uit en wanneer je het wel of niet dient te gebruiken.

Aan de slag? Houd rekening met het volgende:

Zoals hierboven al aangeven is het verwijderen van een link beter dan het gebruik van de Disavow Links Tool. Mocht je er toch graag mee aan de slag gaan dan zijn er een aantal punten waarmee je rekening moet houden.

  • Onderzoek de links, dit kost tijd maar je wilt er zeker van zijn dat deze links echt spam zijn voor je ze gaat verwijderen. Het later weer toelaten van de link kost tijd en de kans bestaat dat de link dan minder waard is.
  • Pas op met gehele domeinen uitsluiten, je moet 100% zeker zijn dat het gehele domein voor problemen zorgt. Mocht het slechts om een aantal pagina’s gaan sluit dan enkel deze pagina’s uit.
  • Rankings zullen niet automatisch terug komen, het kan voorkomen dat de rankings zijn gezakt door slechte links maar het kan ook komen door andere zaken die je op de website niet goed hebt. Natuurlijk moet je zorgen voor een goed linkprofiel maar kijk ook naar on-site factoren
  • Tijd, Google heeft tijd nodig om een link uit te sluiten bij het waarderen van je website. Zij moeten alles opnieuw bezoeken en indexeren. Het kan enkele weken duren voor dit allemaal is doorgevoerd. Het is daarom ook erg belangrijk dat je de links die je wilt uitsluiten goed onderzoekt.

Wanneer je denkt dat je dat je rankings achterblijven door ‘slechte’ links en je hebt ze goed onderzocht is de Disavow Links Tool een prima tool om te gebruiken maar ben er wel voorzichtig mee. Je ‘zegt’ hiermee ook tegen Google dat je met linkbuilding bezig bent geweest die tegen de richtlijnen zijn. Ik ben erg benieuwd naar jullie mening?! Durven jullie de nieuwe tool te gebruiken en ga je het gebruiken? We horen graag jullie ideeën en eventuele ervaringen in de comments!

Discussie- 1 reactie

Roald

17 oktober 2012, 10:05

Handig dat ze in de tool niet ff uitleggen aan wat voor vereisten het te uploaden bestand moet voldoen. Een standaard Excel document kan wel geupload worden, maar wanneer je het vervolgens download, is het onleesbaar.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF