Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Google Shopping; wat zijn jouw eerste ervaringen?

Door: Mark van Werven

Geschatte leestijd: 1 minuut

Stap 1 is gezet. Google Shopping is live. Iedereen is natuurlijk benieuwd hoe de resultaten er uitzien en hoeveel bezoekers Google Shopping al oplevert.

Bezoekers meten uit Google Shopping
Eerste vraag is dan: hoe zie je hoeveel bezoekers je hebt? Via Google Analytics is dit lastig te meten. De oplossing is om je productfeed voor Google Shopping apart te taggen waarmee je Google Shopping herkenbaar maakt in Analytics.

De andere optie is om in te loggen in het Google Merchant Centre. Bij wat eerste klanten zie ik een volume van een paar procent van het totale organische zoekverkeer vanuit Google dat specifiek uit Google Shopping komt. Benieuwd wat bevindingen van anderen zijn!

En nu meer bezoekers
Vervolgvraag is natuurlijk: hoe krijg je meer bezoekers uit Google Shopping? Enerzijds is het een kwestie van het optimaliseren van je feed zodat meer producten worden opgenomen. Vervolgens kun je werken aan het laten stijgen van je rankings. Bij Google Shopping wordt gekeken naar de relevantie van je producten, dus niet zo zeer naar de prijs zoals traditioneel bij prijsvergelijkers.

Wat bepaalt de relevantie in Google Shopping?
Google blijft hier natuurlijk traditioneel vaag over. Een paar zaken waar je in je optimalisatie rekening mee kunt houden:
• Belangrijk is natuurlijk dat je productfeed die je naar Google aanlevert op orde is. Hoe beter de kwaliteit van je feed, des te hoger zul je ranken.
• Algemene SEO factoren hebben ook impact op je ranking in Google Shopping. Zaken als linkbuilding zullen meetellen.
• Zorg ook voor goede reviews van je site en over het product. Hoe meer en beter deze reviews, des te relevanter word je als aanbieder.
• Tenslotte geldt ook bij Google dat deze meetelt in je relevantie ranking. Let wel op: Google let ook op de prijs inclusief verzendkosten. Dus trucs met lage prijzen en hoge verzendkosten om zo opties beter te ranken werken niet.

Google Shopping medewerker; een nieuwe functie?
Wie dus optimaliseert voor Google Shopping moet verstand hebben van SEO, van het opbouwen van klantreviews, slim prijsbeleid en van feedoptimalisatie. Ik voorzie dus een nieuwe functie: de Google Shopping medewerker (heb je interesse, laat het weten). 

Andere eerste ervaringen met Google Shopping zijn van harte welkom!

Discussie- 17 reacties

Toon

13 mei 2011, 09:33

Hebben jullie enig idee hoe lang het duurt voordat de producten worden opgenomen? Onze feed is volgens het merchant centrum in orde, maar de producten staan nog “In afwachting van beoordeling”.

Reageer hier op

Mark van Werven

13 mei 2011, 10:44

@Toon. We hebben ervaringen met 1 a 2 dagen, hoe lang ben je al aan het wachten Toon?

Reageer hier op

Ide

13 mei 2011, 11:28

Ik wacht al meer dan een week, kreeg van Google te horen dat het wel een aantal weken kan duren.

Reageer hier op

Toon

13 mei 2011, 12:08

Wacht nu 4 dagen, ik denk dat er enige vertraging is vanwege de lancering.

Reageer hier op

Gerjan

14 mei 2011, 13:20

Na 1 week bericht ontvangen dat de feed niet geheel correct was. Nu een kleine aanpassing doen aan de feed. Vervolgens mag je de mail van Google beantwoorden dat je het hebt aangepast. Ik ga er van uit dat dit sneller gaat…..?

Reageer hier op

pieter

19 mei 2011, 11:12

Kreeg ook een vaag bericht van Google dat het enkele weken in beslag kan nemen…

Reageer hier op

Robert

20 mei 2011, 11:15

Ik heb 2 vragen:

1. Weet iemand of deze functies ook voor gebruikte / tweedehands artikelen kan worden gebruikt? Ieder product is in dit geval uniek, hoe wordt daarmee omgegaan?

2. Moet er perse een webshop achter zitten of kun je shopping ook gebruiken om te verwijzen naar artikelen die je fysiek in een winkel moet kopen?

Reageer hier op

Mark van Werven

20 mei 2011, 11:17

@Robert, naar mijn weten kom je geen tweedehands artikelen tegen, zou ook lastig te vergelijken zijn. Een fysieke webshop is wel vereist!

Reageer hier op

Hans

11 juni 2011, 15:06

Ben even bezig geweest om de feed correct te krijgen, maar dan heb je ook wat. Is er al meer informatie beschikbaar hoe je met je producten hoger kan scoren in de resultaten van Google Shopping?

Reageer hier op

Mark van Werven

11 juni 2011, 16:34

Dag Hans,

A.s. Donderdag hebben we hierover een workshop, als je tijd en zin hebt, ben je welkom. Meld je dan even aan bij me!

Reageer hier op

Hans

17 juni 2011, 16:06

Helaas, zie dit nu pas. Was graag langs gekomen.

Misschien een idee om een wordpress plugin te installeren die ervoor zorgt dat je een notificatie kunt krijgen als iemand reageert op een blogpost? Deze bijvoorbeeld: https://wordpress.org/extend/plugins/subscribe-to-comments-reloaded/

Reageer hier op

Myrna van Ballekom

20 juni 2011, 14:21

Hi Hans,

Thanks voor de suggestie. We gaan het meteen even installeren!

Reageer hier op

Kevin

25 juli 2011, 15:00

Oke, feed klaar, nu maar wachten 🙂

Reageer hier op

martijn

3 augustus 2011, 14:32

Heeft iemand al resultaten met Google shopping die hij hier wil delen?

Reageer hier op

Patrick

30 augustus 2011, 17:32

Ik ben inmiddels ook al een week aan het wachten…nu maar hopen dat ze een beetje hoog komen te staan…

Reageer hier op

Brandon

5 september 2011, 14:16

Ook ik wacht al een week. Weet een van jullie of het langer duurt omdat je meer producten uploadt? Of is dat niet een factor wat meespeelt in het beoordelen van de productfeed?

Reageer hier op

Roald

6 september 2011, 10:01

@Brandon: productfeeds die je nu indient, zouden binnen 1 à 2 werkdagen geupload moeten worden. Voldoet je feed aan de richtlijnen en specificaties? Om hoeveel producten gaat het?

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF