Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Google Zeitgeist Europe 2009 – verslag

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 2 minuten

google-zeitgeist-logoJaarlijks organiseert Google zijn Zeitgeist forum. Zo ook afgelopen maandag en dinsdag (18 en 19 mei) in Londen. In dit forum wordt een beeld geschetst van de actuele situatie in de wereld, hoe we daar zijn gekomen en waar het heen gaat. Het forum wordt traditiegetrouw opgeluisterd door een aantal zeer aansprekende namen. Dit jaar was het jaar van de kroonprinsen Felipe van Spanje, Haakon van Noorwegen en Prins Charles. Verder waren onder de sprekers ook Richard Branson en Larry Page van Google zelf aanwezig.

Google Zeitgeist is niet een forum waarbij je wegloopt met een aantal concrete punten in je broekzak die je de volgende dag kunt oppakken. Het is een evenement waarbij je door je oogharen heen terug moeten kijken om een beeld te vormen van de huidige tijdgeest. Hieronder een verslag van wat mij is bijgebleven van wat de verschillende sprekers te vertellen hadden.

Voorbij de crisis
Wie naar de actuele situatie in de wereld kijkt, kan uiteraard niet om de financieel-economische crisis heen waarin we momenteel verkeren. Nadat het communisme een aantal jaren geleden al ten gronde is gegaan, betekent de huidige crisis ook het failliet van het pure marktkapitalisme waarin het individu en volledige vrijheid van handelen in de markt centraal stonden. Grote vraag is echter hoe we onze samenleving dan gaan organiseren en welke rol en plaats de politiek daarin heeft.

Moet de overheid met meer regelgeving komen? Ongetwijfeld zal aanvullende regelgeving nodig zijn, maar de overheid zal nooit in staat zijn om de economie dicht te timmeren. Dat zou bovendien verstikkend werken en de politiek zal de dynamiek van de markt ook niet kunnen bijbenen.

Veel meer ontstaat een maatschappij waarin het collectief weer aan waarde wint en waarin morele en ethische grondslagen ons handelen bepalen. Collectieve druk vanuit de mensen zelf zal de richting van onze maatschappij bepalen. Het internet zal daarin een belangrijke rol spelen.

De rol van het internet
Het internet is een plaats waar grote groepen mensen zich snel kunnen verzamelen en meningen delen. Nike mobiliseerde hardlopers over de hele wereld om gelijktijdig aan wedstrijden mee te doen. Eén van grootste demonstraties uit de geschiedenis, die tegen de Farc uit Colombia werd georganiseerd met behulp van Facebook en Obama wist zijn campagne enorm kracht bij de zetten met behulp van het internet.

google-zeitgeist_eric-scmidt_larry-page_richard-branson1

Eric Smidt, Larry Page en Richard Branson (bron: Flickr)

Klimaat
Maar wie trekt ons uit de economische crisis. China? Traditioneel minder ontwikkelde landen hebben in de loop der jaren een enorme inhaalslag gemaakt en kloppen aan de deur en zullen de nieuwe motor van de economie worden. Niet alleen goed voor ons, maar vooral ook voor de levensstandaard in die landen zelf. Echter die economische ontwikkeling maakt een ander probleem – namelijk het klimaatprobleem – alleen maar groter. Voorspellingen over het milieu worden niet positiever, volgens sommige onderzoekers is de opwarming van de aarde nu al onomkeerbaar.

De groten der aarde zetten zich inmiddels volop in om de negatieve gevolgen te beperken. Charles richt zich op het redden van het regenwoud. Google ondersteunt door de ontbossing via Google Earth te monitoren en Richard Branson kijkt hoe vanuit ondernemerschap oplossingen gevonden kunnen worden.

Al met al zorgelijke tijden. Tijden waarin we ongetwijfeld ook gaan uitkijken naar afleiding en leukere zaken. Zijn die er dan? Ja, we gaan met zijn allen naar de ruimte.

Discussie- 1 reactie

Bauke Bergstra

22 mei 2009, 16:44

Het filmpje (54 minuten) bij de (grote) foto:
https://www.youtube.com/watch?v=Se-wlHw9XQM

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF