Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Handige tips voor het inzetten van video content

Door: Robin Fellinger

Geschatte leestijd: 6 minuten

’’Video content? Het is duur, lastig, kost veel tijd en mijn bedrijf is er te ouderwets en te saai voor.’’ Slecht excuus! Het maken van video content hoeft niet duur te zijn en de content is belangrijker dan de kwaliteit. Een kwalitatieve video is alleen nodig bij grote campagnes of bij prominente plaatsing op een website. Zet je de video in om te delen via social media, dan is kwaliteit van ondergeschikt belang en is realiteit veel belangrijker!

Het gaat om het vertellen van je verhaal. Met een video kun je heel gemakkelijk uitleg geven over jouw dienst of product en vertellen wat je kunt betekenen voor je klant. Sta je zelf liever niet voor de camera? Laat dan je medewerkers of klanten vertellen over je bedrijf. Een powerpoint presentatie afspelen behoort ook tot de mogelijkheden. Maak deze af met een ingesproken verhaal, zoals je een presentatie geeft. Ook dan hoef je zelf niet in beeld. Een bedrijf is nooit te saai voor video content, ieder bedrijf heeft namelijk een interessant verhaal te vertellen.

Nog niet overtuigd van video content? De voordelen zullen je snel duidelijk worden. Video content kan de vindbaarheid van je website in de zoekmachine vergroten, waardoor het ook bijdraagt aan SEO. Video’s kunnen je ook meer laten opvallen tussen de zoekresultaten en ze zorgen met goedgeplaatste links voor meer paginaweergaven.

SEO tips voor YouTube video’s

YouTube is de tweede grootste zoekmachine. Niet gek dus dat je jouw video op YouTube wilt plaatsen. Nu is het nog belangrijk dat hij gevonden gaat worden. Vooral de juiste keuze voor de titel, de tags en de beschrijving bij je video is belangrijk, omdat zowel de bezoeker als de zoekmachine dit ziet. Ingewikkeld is het niet. Wij geven je handige tips!

invulveld You Tube video

De titel

De titel moet SEO keywords bevatten en aantrekkelijk zijn. Zorg voor een goede call-to-action en haal de kijker over om te klikken! Relevantie is uiteraard van belang, gebruik dus geen woorden die niet bij de video aansluiten. Zet vooraan de beschrijving en achteraan de bedrijfsnaam.

De beschrijving

Zet in de eerste zin je website met https:// ervoor, anders wordt het geen klikbare link. Bij het bekijken van de video zijn alleen de eerste paar regels zichtbaar, deze zijn dus het belangrijkste. Zet daarom de meest belangrijke informatie in de eerste zinnen, waarna de uitgebreidere uitleg volgt. De beschrijving mag 200 tot 300 bevatten en gebruik deze ook: content is King! Voeg tenslotte links toe aan je beschrijving naar je YouTube kanaal, links naar relevante content en naar je social media pagina’s. Allemaal met https:// ervoor voor het genereren van klikbare links. Zorg dat de beschrijving unieke content bevat, dit mag uiteraard geen duplicate content zijn.

De labels (tags)

Vul de tags altijd in. Hiermee geef je labels aan je YouTube filmpje door middel van keywords. Zet de belangrijkste woorden vooraan. Heb je een tag van meerdere woorden? Zet deze dan in een ‘quotation mark’. Gebruik alle 120 tekens, plaats dus minimaal 10 tot 12 relevante tags, die aansluiten bij je video. Voor een woord in enkelvoud en meervoud zul je twee tags moeten plaatsen.

De categorie

Plaats de YouTube video in de juiste categorie, die past bij de video. YouTube heeft hiervoor een aantal categorieën opgesteld.

Wil je nog meer uit jouw YouTube video halen? Ga dan aan de slag met de transcriptie en met videoaantekeningen.

De transcriptie

YouTube maakt zelf een transcriptie van je geplaatste video, maar het is beter om deze transcriptie zelf in te vullen. Dit is de tekst die in de video uitgesproken wordt. Een transcript schrijven is iets lastiger, maar neem hier zeker even de tijd voor, want hiermee maak je wel het verschil. Lees voor meer informatie de uitgebreide beschrijving over het schrijven van een transcriptie.

Videoaantekeningen

Videoaantekeningen worden in YouTube ook wel ‘annotations’ genoemd. Eigenlijk is het niets anders dan een klikbare link in een aantekening. Door middel van een soort tekstballonnen kun je teksten toevoegen aan je video met links die klikbaar zijn. Je kunt hierin bijvoorbeeld verwijzen naar een andere video van je YouTube kanaal of een andere relevante video. Jouw video wordt in YouTube sneller gevonden wanneer je links opneemt naar andere video’s.

videoaantekening - annotation

YouTube Analytics

Het voordeel wat YouTube nog meer biedt is YouTube Analytics. Hierdoor is alles meetbaar en kun je dus precies zien hoe jouw YouTube video scoort. Dit rapport geeft onder andere het aantal weergaven, het aantal delingen en de afspeellocaties weer. Tevens worden de demografische gegevens van je kijkers duidelijk. YouTube Analytics geeft je heel gemakkelijk inzicht in de resultaten van je video.

Beperk je niet alleen tot YouTube

YouTube mag misschien na Google dan wel de grootste zoekmachine zijn, maar beperk je niet alleen tot YouTube. Verspreid de video via je social media pagina’s, plaats de video op je eigen website, op je blog en op andere blogs. Belangrijk is de plaatsing op je eigen website, ook als het geen productvideo’s zijn. Video content verrijkt iedere website en dit wordt door de zoekmachine zeer gewaardeerd. Denk bij plaatsing van de video op je eigen website ook aan de zoekmachine! Hierbij enkele tips:

  • Geef de video een zoekmachine vriendelijke titel en URL met keywords.
  • Zorg ervoor dat relevante meta tags en keywords aan de video worden gekoppeld.
  • Plaats iedere video op een aparte pagina, dit geeft de mogelijkheid meer links op te bouwen.
  • Wanneer je de video op YouTube plaatst, zorg dan voor een link naar je eigen pagina met deze video.
  • Maak de video gemakkelijk deelbaar via social media en e-mail.

voorbeeld Zappos.com

Video sitemap

Een video sitemap zorgt ervoor dat jouw video wordt toegevoegd aan het resultaat in de zoekmachine. Zo val je veel meer op tussen je concurrenten, ook al sta je misschien een positie lager in de zoekresultaten. Wat moet je hiervoor doen? Google informeren over jouw video! Dit kan via een XML Video sitemap. In deze sitemap is het van belang dat elementen matchen, zoals de titel met de video en de bijbehorende pagina waar de video staat. Alle video’s op je website moeten in één sitemap komen te staan. Yoast biedt een Video SEO plug-in aan voor WordPress. Deze plug-in maakt het direct een stuk gemakkelijker.

Thumbnail

Zorg voor een aantrekkelijke thumbnail. De thumbnail van je video zorgt ervoor dat bezoekers verleid worden om op je video te klikken. Een ‘play’ knop lokt ook uit om te klikken. Zorg daarbij dat de video niet direct begint af te spelen, bezoekers moeten namelijk zelf beslissen of ze de video willen bekijken. De ‘play’ knop samen met een goede thumbnail maakt de bezoeker nieuwsgierig en stimuleert om te klikken.

Video content voor een klein budget

Er zijn allerlei soorten video’s. Een video hoeft niet altijd van hele hoge kwaliteit te zijn. Als het doel het delen is van een video, is vooral de inhoud, de content dus, belangrijk. Bedenk dan ook van te voren wat het doel is en het budget. Een DIY video is een ‘do-it-yourself’ video, waarin uitgelegd wordt hoe je iets zelf (thuis) kunt doen. Dit wordt ook wel een ‘how-to…’ video genoemd. Deze soort video’s zijn ontzettend veel op YouTube te vinden. In een DIY video wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe je iets kunt doen zoals een gerecht koken, een vloer leggen, je tuintegels schoonmaken, etc. Een DIY video is erg laagdrempelig en kan zelfs gewoon door medewerkers worden opgenomen, zonder een professionele videomaatschappij. De video is oplossingsgericht, beantwoordt vragen en moet vooral realistisch zijn.

Een instructievideo of een demo video is iets professioneler. Hierin wordt door een werknemer uitgelegd hoe bijvoorbeeld iets gemonteerd, gebruikt of aangesloten moet worden. Het is een soort gebruiksaanwijzing in videovorm, die alle vragen beantwoordt.

Een aantal low budget tips:

  • Als je zelf een video op kunt nemen omdat de video voornamelijk realistisch moet zijn, kies dan voor een eigen videocamera en cameraman.
  • Kies voor medewerkers, vaste klanten of leveranciers als sprekers in plaats van acteurs.
  • Schrijf niet een compleet script, maar ga voor een brainstormsessie met een aantal uitspraken.

Let altijd op of een low budget video past bij jouw bedrijf, doelgroep en doelstellingen. Als je tuingereedschap verkoopt is het voor je klanten ideaal dat er video’s beschikbaar zijn over het gebruik van het gereedschap. Verkoop je dure maatwerkpakken? Dan is een dergelijke video niet nodig. Toch is het voor veel producten en diensten interessant om DIY of demo video’s te bedenken. Wij helpen je er graag bij!

Video content: de toekomst?

Door de smart televisies met internettoegang, wordt video content in de toekomst steeds belangrijker. Het is dan net zo gemakkelijk om een YouTube video te bekijken op tv dan een ingepland programma. De YouTube video kun je kijken wanneer je maar wilt. Daarnaast wordt er ook steeds meer video content bekeken en gedeeld via mobiele toestellen als smartphones en tablets. Zorg er dus voor dat jouw video ook goed te bekijken is op een smartphone. Hoe belangrijk denk jij dat video content in de toekomst gaat worden?

Wil jij meer informatie over video content of ben je benieuwd wat video content voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF