Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Hoe ga je om met paginering

Door: Redactie

Geschatte leestijd: 1 minuut

Paginering, op vrijwel iedere webshop kom je het tegen, maar wat is het en hoe ga je er goed mee om? In bovenstaande video, en op deze pagina, legt Maile Ohye van Google uit wat paginering is en welke opties je hebt dit op een juiste manier te implementeren in je website.

Wat is paginering

Paginering is het opdelen van content over verschillende pagina’s, waarna je door middel van ‘volgende’ en ‘vorige’ kunt navigeren naar de verschillende delen. Je ziet het vooral op webshops met een groot aanbod aan producten. Vaak wordt er op een pagina slechts een set van 20 producten tegelijk getoond, waarna je verder kunt navigeren naar de volgende 20 enzovoorts. De redenen om de content op te delen is 1. snelheid en 2.gebruiksgemak, maar is deze veel gebruikte methode wel de juiste?

Laadtijd

In de video wordt duidelijk aangegeven dat Google de voorkeur geeft aan een ‘view all’ pagina. Dit is een pagina waar in feite alle producten direct worden getoond binnen een (sub)categorie zonder enige paginering. Maar hoe zit het dan met de laadtijd van die pagina?

Bij het laden van een pagina vindt er meestal communicatie plaats tussen je browser, de server en een database. In de regel geldt, hoe meer communicatie, hoe trager de laadtijd van een pagina. Maar stel nu eens dat je op zoek bent naar een product dat zich met paginering op pagina 3 bevindt, waarbij je start vanuit Google. Meestal kom je binnen op pagina 1 en kun je doorklikken naar pagina 3. Stel dat het laden van een pagina 2 seconden kost, dan duurt het in totaal 4 seconden voordat je je bestemming hebt bereikt. Stel dat het laden van een ‘view all’ pagina 3 seconden duurt, dan scheelt dit in totaal dus 1 seconde. Wanneer een bezoeker rondneust in je webshop, dan zal een ‘view all’ pagina dus veel tijd besparen.

Laadtijd view all vs. paginering

Gebruiksgemak

Het tonen van een subset aan producten wordt doorgaans gerechtvaardigd door het uitgangspunt dat je bezoekers niet teveel producten in een keer moeten laten zien. Ze zien liever een klein gedeelte van je assortiment, dan dat ze ineens alle producten binnen een (sub)categorie zien. Recentelijk onderzoek toont echter aan dat het tegendeel waar is. In dit onderzoek verwacht zelfs 90% van de gebruikers een ‘view all’ mogelijkheid, die hen het shoppen online gemakkelijker maakt.

Conclusie

Tussen de regels door gelezen, geeft Google eigenlijk aan tot nu toe nog steeds niet goed overweg te kunnen met paginering. Vandaar dat geadviseerd wordt te werken met rel=next en rel=prev om het verband tussen deze pagina’s expliciet aan te geven. Als alternatief biedt een ‘view all’ pagina uitkomst. Niet alleen vanwege laadtijd, maar dus zeker ook vanwege gebruiksgemak.

Heb je zelf al getest met rel=next en rel=prev of met een ‘view all’ pagina? Laat dan jouw mening en bevindingen achter in de reacties hier beneden.

Discussie- 4 reacties

macel

29 maart 2012, 13:24

sinds de komst van de iPad hebben wij de pagina’s allemaal vrijgeven!
veel duidelijker en makkelijk, als je in een stenen winkel komt wil toch ook
alles kunnen zien! en niet ergens iets optillen voor meer keuze!!

Reageer hier op

Roald

1 april 2012, 11:34

@Macel: Ben ik inderdaad met je eens. Er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat gebruikers liever een hele lang lijst aan producten zien, dan dat ze iedere keer door moeten klikken om de volgende 20 producten te zien.

Reageer hier op

Eduard Blacquière

25 mei 2012, 14:34

Prima dat Google dit adviseert, maar in de praktijk kom ik zelden een “Toon alles”-pagina tegen.

In dit geval is rel=”prev” en rel=”next” de beste oplossing. Alle problemen die paginering veroorzaakt zijn hiermee in één klap opgelost.

Alle problemen en oplossingen heb ik uitgebreid op een rij gezet (inclusief een schematisch overzicht):
https://orangevalley.nl/maximaal-seo-resultaat-paginering/

Reageer hier op

Roald

26 mei 2012, 11:06

@Eduard: Een “toon alles” pagina kom je toch wel af en toe tegen, zoals Coolblue https://www.consoleshop.nl/category/248/games.html, Kloegcom https://www.kloegcom.nl/smartphone/apple-iphone-4s/cases-en-sleeves.php en Wehkamp met de optie ‘toon 200’ https://www.wehkamp.nl/damesmode/badmode/C21_1A4/?AAPP=200 komt ook wel in de buurt.

Ik heb helaas nog geen cases gezien van implementatie van een ‘toon alles’ pagina, waarbij het effect op SEO en Usability aangetoond wordt. Rel=next en rel=prev zijn in praktijk vaak wel de meest gemakkelijke oplossingen.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF