Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Hoe je jouw externe reviews opmaakt met Schema.org (Plugin)

Door: Redactie

Geschatte leestijd: 1 minuut

Reviews zijn hot! Dat bewijzen de feedback bedrijven die, na Trustpilot en eKomi, ineens overal verschijnen. “Het schrijven van recensies helpt het opbouwen van vertrouwen online”, aldus Trustpilot. De overtuiging van sociale bewijslast werkt. Ook ik maak me er schuldig aan niet voor een bepaald hotel in Antwerpen te kiezen, na het lezen van een aantal negatieve reviews.

Opmerking: De bestanden waarin naar verwezen wordt aan het einde van dit artikel zijn op 22 april 2014 aangepast. De bug met Feedback Company is opgelost. Daarnaast zijn de reviewpartijen: Kiyoh en Webwinkelkeur toegevoegd. Met dank aan Roald Craenen.

Externe reviews

Dankzij partijen als Trustpilot, eKomi of de Feedback Company kun je gemakkelijk reviews verzamelen. Het leuke van het extern verzamelen van deze reviews is dat ze ook nog eens goed ranken op jouw bedrijfsnaam. Aangezien veel mensen een bedrijf googelen voordat ze er iets kopen, geeft dit vaak genoeg vertrouwen om de bestelling toch af te ronden. Echter heeft het extern verzamelen van reviews ook een nadeel, je kunt geen gebruik maken van de rich snippet review markup in de zoekresultaten.

Voorbeeld rich snippets van reviews

Dynamische widgets

De widgets die momenteel door een feedback bedrijf beschikbaar worden gesteld, werken op basis van JavaScript. Dynamisch wordt de widget gevuld met de gemiddelde score en het aantal beoordelingen. Doordat deze waardes dynamisch worden ingeladen, kan Google ze in feite niet zien. Hierdoor kunnen ze ook niet in de zoekresultaten worden getoond.

Trustpilot widget

Zo krijg je sterren

Naast dat het gewoon leuk is om sterretjes bij jouw pagina te zien in Google, is het ook nog eens beter voor je CTR. Daarom heb ik in PHP een class gemaakt die dit realiseert. Deze class zorgt ervoor dat jouw reviewpagina wordt ingeladen, waarbij de score, de maximale score en het aantal beoordelingen worden verkregen. Het werkt heel simpel:

 • Include het bestand ‘reviews.class.php’ in de head van je pagina
 • In de variabele ‘$reviewURL’ vul je de complete URL van jouw reviewpagina in (voor Trustpilot is dit bijvoorbeeld ‘https://www.trustpilot.nl/review/www.jouwwebsite.nl’)
 • Gebruik de juiste functie om de reviews op te halen van de betreffende (bij Trustpilot gebruikt je $a->getTrustpilot($reviewUrl) )
 • De waardes kun je als volgt ophalen:
  • Gemiddelde = $b[‘average’]
  • Beste = $b[‘best’]
  • Reviews = $b[‘reviews’]


// Include de class die de data scraped
require "reviews.class.php";

// Vul hier de volledige URL van je reviewpagina in
$reviewUrl = ‘https://www.trustpilot.nl/review/www.jouwwebsite.nl’;

// Kies de juiste functie. Verzamel je reviews op Trustpilot, dan kies je uiteraard voor getTrustpilot
$a = new reviews();
$b = $a->getTrustpilot($reviewUrl);
?>

van
gebaseerd op reviews

Download de bestanden

Hieronder kun je de PHP class en het voorbeeld downloaden. In ruil voor de tijd die ik hierin heb gestoken, zou ik het waarderen als je ‘betaald met een tweet’.

Discussie- 52 reacties

Joris

16 februari 2012, 20:53

Handige plugin, deze komt goed van pas voor veel webshops!

  Roald

  16 februari 2012, 21:49

  Bedankt! Fijn dat je er iets mee kunt 🙂

Arne

29 februari 2012, 13:57

Mooie uitleg, bedankt! Is ditzelfde ook mogelijk voor Magento?

  Roald

  29 februari 2012, 19:24

  In feite is dit platform onafhankelijk, maar wel gebaseerd op PHP. Dus ja, dit is ook mogelijk voor Magento. Ik zou zeggen, probeer het eens. Mocht je er niet uitkomen, kan ik je er altijd nog mee helpen.

  Arne

  9 maart 2012, 11:54

  Dankje voor de reactie. Ik ga het proberen! Voortbordurend op de reactie hieronder, kan je Kiyoh klantbeoordelingen ook toevoegen?

Axel

1 maart 2012, 15:16

Je spreek in het artikel over een aantal feedback bedrijven maar kan je specifiek aangeven voor welke deze plugin geschikt is?

  Roald

  3 maart 2012, 11:06

  Dat kan ik. In het script heb ik rekening gehouden met Ekomi, Trustpilot, Feedback Company en Klantenvertellen. Mocht je een partij missen, laat het me dan weten. Dan kan ik deze aan het script toevoegen.

Henri

25 april 2012, 18:29

Is alleen de require “reviews.class.php”; genoeg in de head van je pagina?
Of dien ik ook de rest van de index pagina te plaatsen in de head? Of ergens anders op de index pagina….
Dit is namelijk niet zo mooi op de website.
Of kan Google het dan niet lezen?

Roald

26 april 2012, 07:31

@Henri: Je zult de class in bijvoorbeeld de head moeten includen. Het stuk in index.php zorgt ervoor dat de reviews getoond worden op een manier dat Google ze kan lezen. Het klopt inderdaad dat het niet zo mooi op de website staat, maar daar hebben ze CSS voor uitgevonden 😉

Henri

26 april 2012, 14:41

Bedank voor je antwoord.
Nog 1 vraag; Is het plaatsen van het script alleen genoeg op de index pagina van je website en wordt deze dan ook op alle pagina’s weegegeven? Of dien je op alle pagina het script te zetten?
Komen de sterren (zoals bij andere websites) er ook bij te staan?

Henri

Roald

26 april 2012, 19:17

@Henri: Dat ligt helemaal aan je systeem. Werkt je index pagina als template, die voor iedere pagina opnieuw wordt aangeroepen, dan is het voldoende dit hier te plaatsen. Mocht er per pagina een andere bestand gebruikt worden, dan zul je op iedere pagina hetzelfde script moeten plaatsen. Mits je op iedere pagina de sterren wilt vertonen.

Wanneer je het hebt geimplementeerd, test het dan vooral ook even dmv de Rich Snippets Testing Tool van Google: http://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets

Henri

1 mei 2012, 20:27

Hoi Roald,

Het script wordt getoond op de website echter als ik bij de testing tool van google het script test dan komen er géén sterren te staan onder de pagina??
Heb je enig idee of hulp?

Henri

Roald

2 mei 2012, 08:22

Kun je me vertellen op welke pagina dit staat geïmplementeerd. Dan kijk ik er even naar.

Henri

2 mei 2012, 08:38

Hoi Roald,
De website is flowerservice.nl en is een oscommerce webshop.
Het script staat op de indez pagina.
Groetjes,

Henri

Roald

4 mei 2012, 09:10

In de broncode kan ik niets terugvinden van het script. Weet je zeker dat het gepubliceerd is?

Henri

8 mei 2012, 10:51

Hoi Roald,

Nu is het script wel op onze pagina te zien en de sterren zijn er door mij bijgevoegd als plaatjes.

Deze sterren en beoordelingen zijn echter Niet te zien als je test met de Google rich snippets tool????

Weet je misschien waarom dit niet is en kun je een oplossing bieden?
Misschien leest het script van je toch niet goed de gegevens en wordt dit niet weergegeven in Google???

Groetjes,

Henri

Roald

8 mei 2012, 20:17

Het script was niet volledig, er ontbrak namelijk een bedrijfsnaam welke ‘verplicht’ is voor het tonen van de sterren in de zoekresultaten.

Door het toevoegen van een itemtype=”https://schema.org/LocalBusiness” om de aggregateRating werkt het wel. Probeer onderstaande code maar:

Flowerservice.nl krijgt een

8.5
van 10

gebaseerd op 1.179 reviews

Henri

9 mei 2012, 17:00

Hoi Roald,

Het werkt! Bedankt!
Nu maar kijken of Google het laat zien.

Groetjes,

Henri

Michel

27 juni 2012, 15:27

Hoi Roald,

Ziet er goed uit. Ik maak gebruik van Kiyoh als feedback bedrijf. Deze zie ik er nog niet tussen staan. Is het mogelijk data deze wordt toegevoegd?

alvast bedankt!

groeten,

Michel

Michel

28 juni 2012, 21:57

Mijn comment van gisteren is plotseling verdwenen. Geen ondersteuning voor kiyoh reviews dus.

Groeten,

Michel

Filip

7 augustus 2012, 09:30

Dank voor het mooie script.
Is er een manier om ook een array in te laden met elke review afzonderlijk zodat daaruit een selectie getoond kan worden?
Zoals ik het begrijp is er nu een aggregaat gemaakt.

Roald

7 augustus 2012, 09:36

@Filip: Dat is zeker mogelijk, maar lijkt me beter te doen aan de hand van een feed. Feedback Company levert bijvoorbeeld een XML feed aan, waarin ook de afzonderlijke reviews staan vermeld.

Dit werkt een stuk gemakkelijker dan alles te scrapen, ook al is het wel mogelijk 😉

  dotcompals

  21 november 2013, 20:33

  @Roald. how to do it if i am having a kiyoh.nl xml feed. ?

Laurens Dorival

13 augustus 2012, 17:23

Beste Roald, bedankt hiervoor!

Ik heb nog een tip: het is qua snelheid misschien goed om de respons van de reviewssites in een bestandje te cachen en de request dan dagelijks één keer te laten plaatsvinden. De rest van de dag kan dit bestandje vervolgens worden uitgelezen. Dit scheelt 220 ms per request en bij sommige van onze klanten zorgt die 220 ms voor een verdubbeling van de totale paginalaadtijd.

Roald

14 augustus 2012, 14:10

@Laurens Het is inderdaad verstandig de gegevens weg te schrijven naar bijvoorbeeld een bestand op je server of naar je database.

Mocht je echt willen gaan voor snelheid, dan kun je het beste gebruik maken van de XML feeds die de reviewpartijen je aan kunnen leveren.

Leonie

22 oktober 2012, 11:38

Ha, ik heb het script gebruikt en als SSI op onze index pagina draaien. Ik neem aan dat dit niet uitmaakt voor de werking. Ik zie alleen geen sterren bij de test van rich snippets. Kan dit met SSI te maken hebben of is er iets anders niet correct?

Roald

22 oktober 2012, 11:58

@Leonie: Wat is de URL van de website waarop het script draait, dan kan ik even meekijken.

Leonie

22 oktober 2012, 12:03

krijg nu ook een foutmelding de website is gsmweb.nl

Roald

22 oktober 2012, 12:16

@Leonie: Het probleem zit ‘m in het gebruik van Schema.org en microdata om aggregated reviews mee op te maken. Eerder toonde Google wel ‘sterren’, maar tegenwoordig gaat dat ietsje lastiger. Het is nu namelijk ‘verplicht’ om om de AggregateRating een LocalBusiness container te maken. Dit komt in veel gevallen niet overeen met de werkelijkheid, zo is Gsmweb.nl natuurlijk geen LocalBusiness.

Een methode die wel werkt, is door de content op te maken met het hReview microformat. Jouw code zal er dan als volgt uit moeten zien:

Gsmweb.nl

8.2 van
10

gebaseerd op
338 ratings.

Roald

22 oktober 2012, 12:27

Gsmweb.nl
8.2 van 10
gebaseerd op 338 ratings.

Leonie

22 oktober 2012, 14:34

ik heb wel local Business er omheen staan en gebruik ook de itemprop=name
dan zou het toch moeten werken..

ik zal een output maken met hReview

Leonie

22 oktober 2012, 15:58

Ja nu geeft ie het in de toolpage goed weer nou maar hopen dat ie het straks in de zoekresultaten ook gaat doen. Hartelijk dank!

HJ Boersema

22 november 2012, 11:28

Hallo Roald,

werkt dit nog steeds? Ik kom de review sterren nergens meer in de organische resultaten tegen.

Roald

23 november 2012, 08:08

@HJ Boersema: Het werkt wel nog, al ligt het wel aan de implementatie ervan. Sinds de lancering van review rich snippets is er veel misbruik van gemaakt. Daardoor heeft Google e.e.a. aangescherpt, waardoor er ontzettend veel niet meer getoond wordt.

Wanneer je bijvoorbeeld echte productreviews opmaakt, dan worden ze vaak wel nog vertoond. Ga je echter reviews faken, dan kan het zijn dat je even getoond wordt (of helemaal niet) waarna deze redelijk snel verdwijnen.

Schijnt dat Google misbruik ook bijhoudt, waardoor het in de toekomst nogal lastig wordt rich snippets voor je website te laten verschijnen. Houd dus rekening met authenticiteit.

Mike

16 december 2012, 11:29

is het mogelijk de rating van allebedrijvenin.nl te tonen ?

Roald

17 december 2012, 07:58

@Mike: Dat is zeker mogelijk. Allebedrijvenin.nl heeft de review data opgemaakt dmv het hCard format. Dit is dus redelijk gemakkelijk te scrapen.

Ik weet niet of Allebedrijvenin.nl ook de optie heeft om met XML feeds te werken, verwacht eigenlijk van niet.

HJ Boersema

3 januari 2013, 16:17

Hallo Roald,

het aantal reviews komt niet mee vanuit the feedback company. Average en Best komen wel goed mee. Is er iets gewijzigd?

Mike

3 januari 2013, 16:23

In google+ kunnen ook recenties worden geschreven, is er een optie dat google recenties verzameld van andere recensie site’s en aan google+ toevoegd ?

Erik

18 maart 2013, 09:33

Hoi Roald,

Bedankt voor dit script!
Zie je kans om deze aan te passen voor http://www.kiyoh.nl ?

Bedankt alvast!

groentjie

10 april 2013, 22:36

Is dit er ook voor Kiyoh?

Wesley

28 juni 2013, 06:37

Zou ik de bestanden nog ergens kunnen downloaden. Als ik pay with a tweet doe kom ik op een lege (404) pagina uit.

Harry

10 oktober 2013, 12:10

Hoi Roald, ik heb de tool net gedownload maar kom er nu ook achter dat dit met KiYoh niet werkt. Kun je die toevoegen? Zo te zien zijn er veel mensen die dat graag willen!

  Roald

  22 april 2014, 11:23

  Kiyoh is sinds vandaag toegevoegd. Hoop dat je er nog iets aan hebt :-

dotcompals

21 november 2013, 20:15

can we use kiyoh.nl xml feed URL instead of review page URL?

  Roald

  22 april 2014, 11:22

  Yes, that could be possible and would be the best way to prevent bugs or anything. You can’t use this script for XML’s however, but it’s pretty easy to change it so it works with XML.

Marcel

26 maart 2014, 11:54

Is het ook mogelijk om WebwinkelKeur toe te voegen als partij? Zie http://www.webwinkelkeur.nl.

  Roald

  22 april 2014, 11:20

  Is toegevoegd 🙂

Martin

18 april 2014, 08:43

Voor Feedback Company worden de reviews niet gevonden. Wat is de correcte URL voor Feedback Company?

  Martin

  18 april 2014, 08:53

  Probleem gevonden: In $regexp moet reviewSnipContent worden vervangen met innerSumline

  Roald

  22 april 2014, 11:20

  Heb Feedback Company aangepast. Er heeft inderdaad een wijziging plaatsgevonden op hun klantenpagina’s. Zou nu moeten werken.

stefan

21 oktober 2014, 08:28

Hallo Roald,
Prettig artikel!
Ik ben zelf op zoek naar de laatste vertaalslag naar sterren binnen de zoekmachines van recensies die intern staan.
Ik gebruik binnen WordPress de plugin Testimonials van Aihrus. Erg fijn en duidelijk op zich.
Hierin wordt ook schema.org gebruikt, inclusief de itemprops aggregaterating, reviewcount en reviewrating.
Kan je ons aangeven welk script ik moet gebruiken om vanuit bijvoorbeeld de homepage http://www.neverrest.net de recensies van http://www.neverrest.net/recensies aan te roepen en te laten verschijnen in bijv. google search?
#zodichtbijentochzoverweg.

Groet Stefan!

Martijn

11 december 2014, 11:00

Beste Roald,

Super handige plugin, maar is de functie getTrustpilot nog wel up to date? Ik kreeg helemaal niks meer terug omdat de verschillende spans niet gevonden konden worden in de html van trustpilot. Ik heb dit aan kunnen passen (vb: aan de “Average” span is een een attribute itemprop=\”ratingValue\” toegevoegd door Trustpilot wat ervoor zorgde dat deze span niet meer werd gevonden).

De html code in index.php werd ook niet geacepteerd door Google. De html in de comments van 22 oktober 2012, 12:27 werkt wel pima.

Eventueel kan ik je mijn aangepaste reviews.class.php toesturen?

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF