Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Ken jij ze? De 12 valkuilen van e-mailmarketing.

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 4 minuten

Je wilt een nieuwsbrief gaan versturen, maar waar moet je rekening mee houden en nog belangrijker; wat zijn nu de grootste valkuilen bij het inzetten van e-mailmarketing?

Tribal Internet Marketing heeft de 12 valkuilen in e-mailmarketing op een rij gezet.

1. E-mailadressen kopen
Het lijkt soms zo makkelijk gedacht, even wat e-mailadressen kopen voor een paar honderd (of misschien duizenden euro’s). Zit je hieraan te denken? Dan kun je je geld beter ergens anders aan besteden! Het nadeel van het kopen e-mailadressen is dat deze geen enkele blijk van interesse voor je producten of diensten hebben gegeven. Naast dat de kans groot is dat je veel klachten en slechte resultaten zult krijgen, kun je hier wettelijk gezien ook mee in de problemen komen. Een goed alternatief is het opzetten van een leadcampagne.

2. Onprofessionele e-mailmarketingsoftware
Vooral startende bedrijven denken een nieuwsbrief vanuit Microsoft Outlook te kunnen versturen en daarmee het bereik te vergroten. Naast dat het twijfelachtig is of je e-mail ook echt daadwerkelijk aankomt, vraagt succesvolle e-mailmarketing een grondige aanpak en een goede planning. Om succes te behalen uit e-mailmarketing, heb je een goede e-mailmarketingtool en uiteraard een planning nodig. Heb je onvoldoende tijd of kennis? Zoek dan mensen die je kunnen helpen. Er zijn genoeg partners, waar Tribal Internet Marketing er één van is, die je kunnen assisteren of e-mailmarketing(campagnes) kunnen opzetten.

3. Ongevraagd mailen (SPAM)
Kort door de bocht; het is verboden om e-mailadressen aan het e-mailbestand toe te voegen die hiervoor geen toestemming hebben gegeven. Naast dat het verboden is, is het ook niet relevant voor de ontvangers. Hoe groot is de kans dat men zich niet afmeldt, wel opent en ook klikt in de nieuwsbrief?

Wanneer men een e-mail als SPAM ervaart, kan hiervan melding worden gemaakt op www.spamklacht.nl. Deze spamklachten worden verstuurd naar de OPTA. Bij meerdere klachten kun je een officiële waarschuwing en zelfs een flinke boete krijgen. De hoogte van deze boetes zijn niet te vergelijken met degene die in het verkeer worden gegeven. De boetes treden al snel in de tienduizenden al dan niet honderdduizenden euro’s.

4. Geen afmeldmogelijkheid?
De ontvanger moet zich in iedere e-mail kunnen afmelden. Wordt men automatisch ingeschreven voor de nieuwsbrief wanneer er een aankoop is gedaan? Zorg er dan voor dat men zich wel tegen de aanmelding kan verzetten.

5. Onherkenbaar in de e-mail
Herkenbaarheid staat centraal binnen e-mailmarketing. Het is belangrijk dat de ontvangers van de e-mail het bedrijf of merk duidelijk herkennen. Is de website bijvoorbeeld groen gekleurd? Maak de nieuwsbrief dan niet rood gekleurd. Men kan dan moeilijk de overeenkomst vinden tussen de e-mail en de website. Uiteindelijk is het doel dat men een aankoop doet op de site (of bijvoorbeeld een formulier invult). Wil je dat ze de e-mail openen, dan moet de afzender wel kunnen zien van wie de e-mail afkomstig is. Een tip daarin is dus om de bedrijfsnaam, merknaam, product of dienst consequent te gebruiken.

6. Te hoge frequentie
Niets is vervelender dan te veel e-mails van dezelfde afzender te ontvangen. Maar voor iedere persoon heeft “te veel” een andere betekenis. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld Groupon. Zij mailen dagelijks, maar hier heeft men ook om gevraagd. Maar gaat bijvoorbeeld een reisaanbieder de frequentie van wekelijks naar dagelijks brengen dan ervaart men het wel als “teveel”. Er bestaat dus geen formule om de juiste frequentie te berekenen. Ontvangers van een nieuwsbrief kunnen heel snel afhaken als je te veel e-mail verstuurd. Daarnaast kan men de e-mails als SPAM gaan beschouwen en kunnen er twee dingen gebeuren:

–          De ontvangers kunnen de e-mails als ongewenst markeren, als dit een aantal keer gebeurt bij meerdere personen, dan kan de nieuwsbrief in de toekomst bij de ongewenste post terecht komen.

–          Men kan een melding maken op www.spamklacht.nl. Als dit een aantal keer gebeurt, dan kan de OPTA een officiële waarschuwing en/of een boete geven.

7. Onduidelijk onderwerp
“Nieuwsbrief week 12”, “27-04-2011 – nieuwsbrief”, bijna niet meer voor te stellen maar het gebeurt nog steeds. Onderwerpen die niks zeggen. Prikkel de ontvangers om de e-mail te openen. Een pakkend onderwerp is erg belangrijk! Wordt de e-mail geopend, dan ben je al bijna halverwege. De ontvanger heeft namelijk reden gehad om de e-mail te openen. Hierna is het aan de inhoud. De inhoud heeft een zware opdracht, die moet ervoor zorgen dat er geklikt gaat worden.

8. Landingspagina klopt niet
Het is gelukt, de ontvanger heeft de e-mail geopend en heeft nu ook in de nieuwsbrief geklikt. Niets is vervelender als men op een verkeerde landingspagina uitkomt, de landingspagina niet bestaat of dat de gegevens op de website niet overeenkomen met wat er in de nieuwsbrief staat. Het gevolg: de bezoeker is teleurgesteld en haakt af. Vaak zoekt men het dan elders. Een correcte landingspagina is dus erg belangrijk!

9. Inhoud is incorrect
Stel; je hebt een nieuwsbrief gestuurd met nieuwe schoenen voor 99 euro van het merk “Uggs”. Maar in plaats van “Uggs” staat er “Uuggs”. Een slordige fout. Men klikt vervolgens alsnog op de aanbieding. Op de website krijgt men de aanbieding van de schoenen te zien maar niet voor 99 euro, maar voor 119 euro. De inhoud van de e-mail was dus fout. Ook hier geldt weer, de ontvanger/bezoeker is teleurgesteld en haakt af. Het is dus zaak dat de nieuwsbrief altijd goed gecontroleerd wordt zodat er geen typefouten in staan en dat de prijzen kloppen.

10. “Ik weet niet wat mijn e-mail heeft opgeleverd”
Je hebt een e-mail gestuurd met drie verschillende producten. Hoewel je de open en klikpercentages terug kunt zien in het e-mailprogramma, weet je niet wat de e-mail nu heeft opgeleverd. Gebruik je een webanalytics-pakket (Google Analytics, NedStat, Adobe Omniture etc.) ? Zorg dan dat je een goede tracking hebt ingesteld op alle hyperlinks in de e-mail. Op die manier kun je terugzien wat de e-mail heeft opgeleverd.

11. De e-mail als één grote afbeelding
Je hebt een hele mooie e-mail verzonden, erg mooi gemaakt met Photoshop en overal linkjes opgezet via de techniek image-maps. Standaard* zijn de afbeeldingen niet ingeladen, men ziet – naast het onderwerp – dus niet meteen waar de nieuwsbrief over gaat en welke aanbieding(en) erin staan. Belangrijk is dus om het evenwicht tussen afbeeldingen en tekst te vinden in de nieuwsbrief. Een extra tip: stel ALT-tags in bij de afbeeldingen. Worden de afbeeldingen niet getoond, dan worden de ALT-tags wel getoond zodat men weet wat voor afbeelding erachter schuilt.

*= bij de meeste e-mailclients en zonder certificeringen als Return Path

12. Alleen een HTML-versie
Tegenwoordig worden steeds meer e-mails op de mobiele telefoons gelezen. Maar omdat er zoveel verschillende e-mailprogramma’s, telefoons etc. zijn, kan het gebeuren dat de mooie HTML-mailing niet wordt gelezen. Zaak is dan om ook een tekstversie te hebben. Ondersteunt een e-mailprogramma geen HTML-mails, dan wordt de tekstversie getoond. Let op: er wordt geen “open” geregistreerd zolang er geen afbeeldingen van de server worden gedownload. Dus als een tekstversie wordt gelezen, dan is dit niet terug te zien in de resultaten.

Discussie- 4 reacties

Robert

4 mei 2011, 10:48

Aardig overzicht, wellicht nog uit te breiden met:
inhoud niet toegespitst op ontvanger

(bijv. cadeautips voor Moederdag naar 65-plussers sturen of de beste Autoverzekering naar kinderen sturen)

Reageer hier op

Patrick van Wattum

5 mei 2011, 14:54

Hi Robert,

Bedankt voor je toevoeging.

Dit valt inderdaad ook onder het stukje dat je inhoud moet kloppen. Door de betreffende e-mailadressen eruit te filteren voorkom je dat men irrelevante e-mails ontvangt.

Groeten,

Patrick van Wattum
Tribal Internet Marketing

Reageer hier op

360 Webshops

12 mei 2011, 09:46

Een mooi overzicht van de problemen die ook wij tegenkomen. Ook het onderwerp dat Robert aandraagt is zeker een goed punt.

Persoonlijk vallen bij mij de punten 9 + 12 op als de meest voorkomende valkuilen.

Wat zijn jullie “toppers”?

Reageer hier op

Patrick van Wattum

12 mei 2011, 09:56

Bij verschillende analyses die Tribal Internet Marketing heeft gedaan, komen punten 9, 11 en 12 het meeste naar voren.

Groeten,

Patrick van Wattum
Tribal Internet Marketing

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF