Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Broken linkbuilding als tool voor betere SEO resultaten

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 4 minuten

Je website zit technisch goed in elkaar, de content op de website is uniek en onderscheidend en je hebt een behoorlijk linkprofiel opgebouwd over de jaren heen. Klinkt alsof je het allemaal goed voor elkaar hebt. Toch blijkt dat laatste echter juist regelmatig voor problemen te zorgen. Vraag is dus hoe je dit aanpakt? SEO specialist Emiel vertelt er meer over in dit artikel.

Het productaanbod is de laatste tijd regelmatig veranderd en de interne blog is ook al enige tijd niet meer nagekeken. Webspiders hebben moeite door de website te komen en steeds meer bezoekers blijken op 404 pagina’s terecht te komen. Dit is dus het moment om de gebroken links eens goed onder handen te nemen en de schade te beperken. Maar het kan ook nog erger als je linkprofiel niet helemaal schoon lijkt en er veel links in staan vanaf niet relevante of ‘spammy’ domeinen naar jouw website.

Broken linkbuilding komt hier goed van pas en is niet alleen een methode om je eigen linkprofiel op te schonen, maar ook om nieuwe ingangen voor je website te vinden, wil je weten hoe? Lees dan snel verder.

Wat is broken linkbuilding?

Nog niet zo lang geleden schreef mijn collega Teun over 7 tactieken op weg naar een succesvolle linkbuilding strategie. Eén daarvan was broken linkbuilding. Deze manier van linkbuilding is echter niet iets wat je even snel doet, het bestaat namelijk uit de volgende aspecten:

  • Gebroken links vanaf het eigen domein
  • Backlinks die uitkomen op 404 pagina’s
  • Het verwijderen van inkomende links
  • Verwijderde backlinks terugkrijgen
  • Gebroken uitgaande links vanaf andere domeinen
  • Opgeheven domeinen analyseren

Iedere stap vraagt om een eigen workaround, daarom zullen we deze stap voor stap behandelen.

Gebroken links vanaf het eigen domein

Het klinkt als een no-brainer, maar toch zien we het regelmatig gebeuren. Vooral op websites waar het productaanbod vaak gewijzigd wordt of veel geblogd wordt, gebeurt het regelmatig dat interne links verwijzen naar een product- of categoriepagina die niet meer bestaat en ook niet is geredirect. De bezoeker zal dus door het volgen van deze link op een 404 pagina uitkomen. Maar ook uitgaande links kunnen uitkomen op 404 pagina’s van andere domeinen.

Deze gebroken links zijn gelukkig ook het makkelijkste op te lossen. Dit kan door een crawl te draaien in Screaming Frog en te gaan naar ‘response codes’, filter op ‘Client Error 4xx’. Zo zie je direct waar de bot op een 404 pagina uit is gekomen vanuit een link op jouw site.

Backlinks die uitkomen op 404 pagina’s

Misschien is het je opgevallen in Google Analytics dat veel bezoekers via een niet (meer) bestaande bestemmingspagina op je website komen. Maar ook als dit niet het geval is, kan het voorkomen dat je backlinks naar 404 pagina’s hebt. In dit geval kun je 2 dingen doen;

  1. Je kunt de link redirecten naar een andere relevante pagina op je website
  2. Je vraagt de webmaster van het verwijzende domein om de link aan te passen naar een wel bestaande pagina van je website

Hoe kom je erachter welke links dit zijn? Een online tool als ahrefs doet het grootste deel van het werk al voor je. Onder Broken Backlinks kun je gemakkelijk een uitdraai maken van alle inkomende links die op een 404 pagina uit zijn gekomen. Dit ziet er zo uit:

De kracht van broken linkbuilding voor jouw SEO

Het verwijderen van inkomende links

Nog niet zo heel lang geleden werd bevestigd wat iedere SEO consultant eigenlijk al heel lang wist: links zijn een belangrijke ranking factor. Helaas wordt daar ook regelmatig misbruik van gemaakt. Zo overkomt het ons regelmatig dat we sites tegenkomen met ‘minder schone linkprofielen’, om het zo maar te noemen. Een van de eerste stappen voor ons is het analyseren van dit linkprofiel en deze links vanaf spammy websites te verwijderen. Natuurlijk is het makkelijk om deze domeinen af te wijzen in Google Search Console, maar Google geeft zelf al aan dat je zelf eerst aandacht moet besteden aan het verwijderen van de links. Daarnaast heeft het afwijzen van links in Google Search Console natuurlijk geen effect op resultaten in andere zoekmachines.  Twijfel je over een link? Je zou dan eens kunnen overwegen om de link niet direct naar jouw website te laten leiden, maar naar een andere externe pagina die weer naar jouw website linkt. Hiermee voorkom je een directe link vanaf een twijfelachtig domein, maar geef je de linkwaarde van de al bestaande link een extra boost.

Verwijderde backlinks terugkrijgen

Het kan voorkomen dat een link naar jouw website om wat voor reden dan ook niet meer actief is. Het is daarom altijd aan te raden om alle inkomende links bij te houden. Hier zijn automatische tools voor. Is een link verwijderd? Ga dan na waarom de link verwijderd is en of je deze terug wilt hebben. Soms is het een klein foutje waar de beheerder geen erg in heeft gehad en is de link dus ook zo weer terug gekregen.

Gebroken uitgaande links vanaf andere domeinen

Op zoek naar nieuwe targets in jouw branche? Of wil je gewoon in een behulpzame bui webmasters een handje helpen? Kijk dan of een pagina, of nog beter: een heel domein, links heeft die naar 404 pagina’s verwijzen. Er zijn 2 manieren om hier achter te komen. Een pagina controleren op gebroken links is gemakkelijk met de Check my Links extension in Chrome. Om een heel domein te controleren komt de online tool en onze vriend ahrefs weer om de hoek kijken. Ook hier maken ze het ons eigenlijk weer makkelijk door in een paar klikken alle uitgaande, gebroken links in een overzicht te zetten.

We kunnen hier op meerdere manieren ons voordeel uit halen. Zo kun je ervoor kiezen de webmaster op de hoogte te brengen en wie weet is hij ook wel zo vriendelijk een link terug te plaatsen voor je behulpzaamheid. Maar wat nog veel effectiever werkt: zie je dat er naar een opgeheven domein of pagina gelinkt wordt? Dan is de kans vaak groot dat er vanuit meerdere domeinen naar deze URL gelinkt wordt. Plaats deze URL in een backlink checker ‘et voilà’: je hebt zojuist een (groot) aantal nieuwe targets gevonden. Handig!

De kracht van broken linkbuilding voor jouw SEO

Opgeheven domeinen analyseren

Het gebeurt regelmatig dat domeinen niet meer bijgehouden worden en uiteindelijk worden opgeheven. Het linkprofiel van deze domeinen zijn potentiële kansen. Links naar deze domeinen lopen namelijk allemaal dood en zijn daarom ook voor de beheerder van de bron niet gunstig. Gaat het om een domein in jouw branche? Analyseer het linkprofiel dan eens en wie weet zitten er voor jou weer nieuwe targets tussen. Het wijzen op de gebroken link is vaak een mooie binnenkomer. Voor wat hoort wat tenslotte.

Jouw linkbuilding top geregeld?

Meer weten over broken linkbuilding of wil je dat de linkbuilding voor jouw organisatie professioneel wordt geregeld? Vraag het me dan gerust via info@tribal.nl of via 073 648 70 70, ik vertel je graag meer.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en handige tips om meer uit je online marketing te halen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en neem ook eens een kijkje op het Tribal blog!

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF