Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Linkbuilding inspiratie!

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 3 minuten

Je webshop is qua techniek en content volledig geoptimaliseerd, maar toch blijft de concurrentie beter ranken. Waarschijnlijk hebben zij een beter linkprofiel en moet je dus aan de slag met linkbuilding, linkearning of hoe je het ook wilt noemen. De basis van je linkprofiel is vaak redelijk snel gelegd. Je benadert je directe omgeving (leveranciers, partners, fabrikanten, etc.), meldt jezelf aan bij enkele bedrijvengidsen en vraagt een aantal Startpagina links aan. Maar dan? Vaak loopt men, vanwege uiteenlopende redenen, vast qua linkbuilding. In dit artikel geef ik enkele tips waardoor je hopelijk genoeg inspiratie krijgt om de volgende stap te maken op het gebied van linkbuilding.

Tip 1: vanuit persona’s denken

Een webshop die kleding laat bedrukken en puur denkt vanuit zijn product (bijvoorbeeld een shirt) is snel klaar met het maken van content. De kunst is om vanuit je persona’s te denken! Ga eens nadenken over je doelgroep. Wie zijn dit? Waar lopen ze tegenaan? Wat voor vragen hebben ze? Vanuit deze gedachte kun je allerlei kanten op qua content. Even terug naar een partij die T-shirts bedrukt. Wanneer je over shirts gaat vertellen ben je zo klaar, gaan we het omdraaien en vanuit de persona’s denken dan komen er al meer mogelijkheden:

  • Ceremenoniemeester. Hij regelt de vrijgezellenfeesten. Wat mag er niet ontbreken bij een vrijgezellenfeest? Juist, een T-shirt om de vrijgezel belachelijk te maken. Je kunt allerlei vrijgezellenfeest gerelateerde blogs & websites gaan benaderen voor leuke acties.
  • Studentenvereniging. Vaak hebben deze verenigingen hun eigen kledinglijn, maar zijn er ook van allerlei introducties waarbij kleding gebruikt wordt.
  • Moeders. Wanneer vader en moeder verrast gaan worden met het gegeven dat ze voor de eerste keer opa en oma gaan worden dan is niets leuker om ze een t-shirt te geven met “ik word opa”  of “ik word oma”. Ga de samenwerking aan met moeder blogs en werk hiermee aan je naamsbekendheid.

Kortom, begin met het creëren van persona’s en je zult zien dat je bergen met inspiratie krijgt.

Tip 2: ga lezen!

Kennis, kennis, kennis en nog eens kennis! Blijf je verdiepen in de materie. Wanneer je artikelen leest over linkbuilding wordt je daar vaak door geïnspireerd. Enkele artikelen waar ik zelf recent mijn inspiratie uit heb gehaald.

Tip 3: ga volgen!

Aansluitend op de vorige tip, ga de mensen volgen die deze artikelen schrijven. Er zijn continu ontwikkelingen en nieuwe ideeën. Enkele mensen of bedrijven die ik zelf volg waarvan ik vind dat ze regelmatig interessante artikelen over linkbuilding plaatsen:

Ga daarnaast ook eens proberen om je doelgroep of influencers te vinden. Bekijk wat ze bezig houdt online, waar praten ze over? Welke berichten worden gedeeld? Als je weet dat berichten van een bepaalde website uit jouw branche vaak gedeeld worden dan is het interessant om op deze website een link proberen te verkrijgen!

Tip 4: ga met elkaar om tafel

Traditioneel denken SEO specialisten nog TE veel vanuit het verkrijgen van een link, terwijl dat in mijn ogen nooit de basis moet zijn. Ga eens met een accountmanager, content-, sea of usability specialist om tafel. Zij bekijken dit soort zaken vaak vanuit een heel ander oogpunt en bieden dus ook vaak de nodige inspiratie!
Ben je aan klantzijde werkzaam dan is het goed om intern met anderen om tafel te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mensen van de klantenservice, productontwikkeling of accountmanagement. Als je niet genoeg op de hoogte bent van wat er allemaal gebeurt, dan zul je ook geen creatieve ideeën kunnen bedenken. Nieuwe ontwikkelingen in een bedrijf kunnen leiden tot geweldige ideeën voor linkbuilding

Tip 5: concurrentie

Het wiel hoeft niet altijd opnieuw uitgevonden te worden. Wanneer de concurrentie een gave actie bedacht heeft dan moet je deze uiteraard niet 1 op 1 kopiëren. Maar trek er je lering uit en bedenk zelf een actie die er goed op aansluit.

Tip 6: buitenland

Welke bedrijven ranken er in het buitenland op de termen die voor jou belangrijk zijn in Nederland? Bekijk de websites en linkprofielen van de partijen die in het buitenland goed ranken. Welke creatieve acties hebben zij? Hoe is het linkprofiel van hen opgebouwd? Ook hier haal je waarschijnlijk weer de nodige inspiratie uit!

Hopelijk helpen de bovenstaande tips je verder wanneer je even vast zit met linkbuilding. Heb jij aanvullende tips of zelf goede tactieken om inspiratie op te doen? Ik kijk uit naar de reacties!

Discussie- 2 reacties

Wim

19 november 2014, 23:59

Goed artikel!

Wellicht een leuke aanvulling: check ook de links naar je directe concurrentie. Probeer vervolgens links van dezelfde partners te verkrijgen. Kan je vindbaarheid en traffic een geweldige boost geven.

Wim Glas
http://www.ponck.nl

Reageer hier op

De toekomst van linkbuilding – 15 inspirerende marketing blogs

15 januari 2017, 20:05

[…] Viragh, Andrea. (2014). Linkbuilding inspiratie! Geraadpleegd op 16 oktober 2016, van https://www.tribal.nl/blogs/linkbuilding-inspiratie/ […]

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF