Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Live verslag vanaf SES Amsterdam

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 6 minuten

ses_adamVandaag vindt in hotel Krasnapolsky in Amsterdam de eerste editie van de Nederlandse Search Engine Strategies (SES) plaats.

Nadat gisteren al een dag vol workshops de SES Amsterdam heeft afgetrapt, is het vandaag de congresdag. Bekende Nederlandse sprekers als onze eigen Wiep Knol, Peter van de Graaf, Andre Scholten en Joost de Valk zullen de aanwezigen op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen op Search gebied. Tevens zullen internationale sprekers als Kevin Ryan, Jen Brown (Webtrends) en Ann Kennedy hun visie op Search Marketing geven.

Voorafgaand aan de sessies brengt Eduard Blacquiere ons op de hoogte van de stand van de Nederlandse search markt, met zijn 2009 editie van zijn eerdere onderzoek uit 2007.

Tribal Internet Marketing is vandaag de hele dag aanwezig op de SES Amsterdam om live verslag te doen van de meest interessante sessies en gebeurtenissen.

Update 9.45 uur: Opening dagvoorzitter Henk van Ess
Henk beschrijft een case van Kees. Kees heeft een moeilijke jeugd en zoekt naar hulpverlening via Google. Hier vindt hij echter niets en vindt zijn weg via Twitter en andere sociale netwerken. Strekking van Henk is dat Search verder gaat dan Google en zoekopdrachten steeds meer op maat en persoonlijk worden.

Update 10.00 uur: Eduard Blacquiere: Zoekmachine marketing markt Nederland
Marktomvang van Search in Nederland wordt geschat op €400 miljoen blijkt uit Eduards onderzoek. Grootste aandeel daarvan ligt bij Google. Een van de zaken die gemist blijkt te worden is een keurmerk voor de branche.

Ontwikkelingen algemeen:

 • Universal Search
 • Personalisatie (organic search, advertenties)
 • Afschaffing BPF

Ontwikkelingen bij bureaus:

 • Verbreden van aanbod (online / offline, meten, etc..)
 • Rendement zoekmachine marketing aantonen
 • Consultancy

Ontwikkelingen bij adverteerders:

 • Search In-house uitvoeren
 • Meer vraag naar consultancy van aanbieders

Concurrentie
Vijver is volgens Eduard nog groot genoeg in Nederland. BPF heeft grote rol gespeeld in ontwikkeling. Nog veel kansen in MKB. Adverteerders blijken concurrentie niet erg hoog te vinden. Wegens grote vijver weinig noodzaak tot onderscheiden van concurrentie. Hoewel bureaus zich wel onderscheidend vinden, vinden adverteerders dat niet. Nog steeds voldoende ruimte voor nieuwe aanbieders als maar voldoende toegevoegde waarde wordt geboden.

Rol mediabureaus

 • Beheren groot deel van de online budgetten

Grootste uitdagingen
Rendement aantonen, zowel voor bureaus als adverteerders. Besef van toegevoegde waarde van Search neemt namelijk toe.

Tot slot
Een vurig pleidooi van Eduard over het transparant maken van de markt.ses_algemeen

Update 10.30 uur: Kevin Ryan: The changing face of Search
Drie hoofdonderwerpen (Search toen, nu en conversatie).

Search then
Google domineert de search markt, maar er zijn nog steeds plekken op de wereld waar ze Google niet kennen. Ook de ontwikkelingen binnen Yahoo!, Google en Microsoft geven de ontwikkeling aan. En toen kwam de krediet crisis

Search now
Nederland is het 15e land wereldwijd qua aantal zoekopdrachten in Google. Facebook komt top 10 van wereldwijde “search” websites binnen. Yahoo! nog steeds erg groot in Japan. Zoekmachines verminderen het aantal betaalde advertenties ten behoeve van kwaliteit.

Grootste drempel in Search is het gebrek aan de juiste mensen.

De meeste universal resultaten komen voor in Google. Een derde van alle zoekresultaten heeft minimaal 1 universal result in zich. Grootste groei zit in Local Search, ook shopping en commerce search is erg actief.

Search conversation
Ondanks grote groei van sociale netwerken, zijn zoekmachines toch weer de sites met het meeste traffic. Nieuwe ultieme vorm van search conversatie is Google Searchwiki. Ryan verbaast zich over het feit dat mensen gratis de Searchwiki aan Google verstrekken. Ondanks enorme groei van local search in zoekmachines, zijn de goudengids-achtige website nog steeds de primaire bronnen voor lokale zoekopdrachten.

Tot slot
Kevin Ryan gooit een balletje op over de rol die Google inneemt met haar monopolie positie en enorme data in relatie tot de Amerikaanse regering. Volgens Ryan zijn er nog voldoende kansen in de markt, zie Cuil, Rollyo, etc..

Update 11.30 uur: Mark Berendsen: Google view op Search
Mark maakt een compliment aan de Search bureaus, voor Google een heel belangrijke factor (Dank, Mark ;-)). Grote uitdaging voor Search bureaus is het professionaliseren en het omgaan met de enorme die budgetten die inmiddels in Search omgaan.

Ontwikkelingen in Search
Mark maakt onderscheid tussen Search voor Branding en Search voor Conversie. Website usability volgens Google: Identificeren, analyseren, testen, optimaliseren. Voorbeeld van verbetering van Adwords startpagina met Google Website optimizer levert 56% verbeterd resultaat op.

Argumenten om te starten met search for branding:

 • Offline triggert online search
 • Search verbetert effect van offline promotie
 • Impressie waarde
  Weetje: 71% van zoekers verwacht dat leiders boven aan staan. 66% van zoekers linken de plaats van zoekmachine aan belangrijkheid van bedrijf

Voorbeeld van First choice om niet alleen te kijken naar laatste stap in boekingsproces, maar de gehele funnel analyseren en dus ook op generieke termen adverteren.

Kansen binnen search in economische crisis
Het grote verschil met voorgaande recessies is het feit dat we nu bijna allemaal digitaal zijn. Cijfers van online verkopen nemen sterk toe. Grote veranderingen:

 • Klanten lopen langer proces door om tot aankoop over te gaan
 • Concurrentie in alle vormen en maten, online veel meer aanwezig
 • Belang van snelheid, zorg dat je weet wat klant wilt en speel daar (snel) op in

Tot slot
Google vindt het belangrijk om met bureaus te werken. Grote ontwikkelingen in “after the click” en search for branding. Ook in recessie liggen er (grote) kansen.

Update 14.45 uur: Link Building: Wiep Knol en Peter van der Graafses_wiep
Peter trapt af met het statement: Verschillend proces, zelfde ingrediënten.
Aanpak van Link Marketing:

 1. Voorbereiding en onderzoek
  • Hoe natuurlijk is mijn linkprofiel?
  • Waarin verschilt dit van de concurrentie?
  • Welke linkpartners kunnen dit gat dichten?
  • Zijn deze te groeperen naar benadering
 2. Linkbait Creatie
  • Beschikbare resources en vrijheden
  • Ingrediënten voor gegroepeerde aanpak
   – Goede informatie of onderzoek
   – Bijdragen aan website (content, tool/quick reference)
   – Belonen bezoeker (korting door link)
   – Belonen linker (review monster, testimonial, linkruil)
   – Must see (shockerend, grappig, hot topic)
 3. Distributie
  • Linkbare content, wat nu?
  • Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding
   – Interessante tools: Grader.com, Technorati.com
  • Basis leggen (bv. experts betrekken)
  • Push marketing werkt
  • Eigen sociale kanalen
  • Ondersteun social
  • ‘Cold calling’
 4. Succes influencing factors
  • Kwaliteit van de content
  • Planning
  • Kwaliteit & grootte van je netwerk
  • Spreiding over meerdere kanalen
  • Overtuigingskracht
  • Toewijding
  • Geluk…
 5. Onderhouden van relaties
  • Linkwaarde telt bij elkaar op, verlies niets

Tot slot
Link building is een continu proces!

Update 15.45 uur: Site Clinic Review
Websites van bezoekers worden door een panel gereviewed op SEO aspecten. Het panel bestaat uit:

 • Joost de Valk
 • Roy Huiskes
 • Niels Meijssen
 • Fili Wiese (Google)

1e site: Agisweb.nl
Opvallend is het ontbreken van Meta decription op sommige pagina’s. Daarnaast komt ergens halverwege de pagina nogmaals de meta description tag voor. Volgens panel is er te weinig focus op belangrijkste zoektermen.

2e site: AutoDNA.nl
Wat genoemd wordt is het gebruik van titels, haal belangrijke zoektermen naar voren in je titel. Fili van Google noemt gebruik van sitemap.xml, welke niet helemaal correct is. Vanuit publiek wordt een link gestuurd met geoptimaliseerde pagina’s die aan deze website hangen.

3e site: routes.tomtom.com
Weinig content beschikbaar, dus rankings halen wordt sowieso al lastig. Oude placeholder pagina was beter voor SEO, dan huidige pagina volgens Joost de Valk. Weinig over te zeggen omdat er so weinig content is.

4e site: 12drogist.nl
Site heeft volgens eigenaar een penalty gekregen. Panel kan niet direct een oorzaak vinden, wel wordt het lage aantal inkomende links genoemd als mogelijke oorzaak voor het slecht ranken.

5e site: Kieskeurig.nl
Content te ver onder in de pagina. Tip vanuit Google naar SEO starter guide. Teveel pagina’s met grotendeels dezelfde content. Uitgebreide content staat op aparte informatie pagina’s. Advies is om dit op 1 pagina te integreren.

Update 16.45 uur: Beyond Googling: Anne Kennedy
De laatste spreker van de dag, Anne Kennedy, opent met het feit dat social networking sites een steeds grotere rol online spelen. 5 jaar geleden bestonden Twitter en Facebook nog niet. Cijfers over de Amerikaanse TV Advertising bestedingen, 2009 loopt daarin terug met 4,2%. Search groeit nog steeds door, maar groei neemt af. Online video advertising daarentegen zal een constante hoge groei van rond de 60% meemaken. In 2013 is de verwachting dat er $4.600 miljoen aan Online Video Advertising wordt uitgegeven.

Ontwikkeling van online video is dat de schermen waarop video wordt getoond, kleiner worden. Het aandeel van social networking op mobiele telefoons is al gegroeid tot ruim 3%. Kansen zijn er ook voor advertenties gecombineerd met SMS berichten. Nog een leuk feitje; Facebook heeft in Nederland ongeveer 10% van het aantal leden van Hyves (ruim 8 miljoen).

Nog even Twitter de revue laten passeren. Is Twitter namelijk een nieuwe zoekmachine. Voorbeeld wordt gegeven waarin gesteld wordt dat Google gebruikt wordt voor het zoeken van informatie, maar Twitter voor het vinden van meningen over een onderwerp.

Waar zullen klanten gaan zoeken?

 • Video, welke zij zullen bekijken op hun iPhones
 • Twitter
 • Social Media

Q&A
Q: Welke businessmodellen kunnen social networks inzetten?
A: Nog totaal onbekend, suggestie van Anne om Google Twitter maar te laten kopen

Q: Welke rol zal vertical search krijgen?
A: Vertical search zou al lang een belangrijke rol in search strategie moeten hebben

Q: Als Google Twitter zou kopen, wat zou dan hun businessmodel worden?
A: Geen idee, maar ze zullen iets vinden icm andere platforms (Video, etc..)

Update 17.30 uur: Uitreiking Speld Award
Winnaar: Maxlead met case Luba Uitzendbureau!

Discussie- 6 reacties

Bauke Bergstra

17 maart 2009, 09:23

Je bent er vroeg bij Heini 🙂
Ben benieuwd wat de eerst SES NL ons brengt.

Reageer hier op

Coverage of SES Amsterdam - Yoast - Tweaking Websites

17 maart 2009, 14:23

[…] Live verslag vanaf SES Amsterdam – Tribal Internet Marketing NL […]

Reageer hier op

rodger mol

17 maart 2009, 18:00

was vandaag aanwezig maar vond het een matig congres. naar mijn menig is hier algemene informatie gegeven. Enige pluspunt vond ik de site clynic. Opzet is wel goed maar er valt hier veel meer uit te halen

Reageer hier op

Heini van Bergen

18 maart 2009, 10:18

@rodger

Hangt er volgens mij ook van af met welke doelstelling je er bent. Ben met je eens dat ik niet veel nieuwe dingen hebt gehoord. Vond de keynote van Kevin Ryan de nieuwe ontwikkelingen wel goed in perspectief zetten. Echte nieuwtjes zul je toch bij vergelijkbare conferenties als SMX, Pubcon en SES New York moeten zoeken.

Winstpunt voor mij was voor een groot deel het daadwerkelijk kennismaken met veel mensen uit de markt, die ik voorheen vooral nog online kende en verder oude contacten aanhalen. In dat opzicht vond ik het zeker geslaagd.

Reageer hier op

Mijn presentatie op SES Amsterdam - EdWords.nl Zoekmachine Marketing Blog

18 maart 2009, 16:22

[…] markt (DutchCowboys) – Verslag SES Amsterdam (deel 1: de markt & het veranderende landschap) – Live verslag vanaf SES Amsterdam (Tribal blog) – De Nederlandse Search Markt (M4N […]

Reageer hier op

just Guido

19 maart 2009, 10:09

Ik denk dat je naar de workshops op dag 1 moet gaan als je praktische tips en tricks mee naar huis wilt nemen.

De ochtend van dag 2 was inderdaad voornamelijk informatief. Parallelsessies in de middag waren wel weer praktisch. Het ligt er inderdaad maar aan met welke doelstelling je erheen gaat.

Kortom, invullen dat feedbackformulier dat je per e-mail hebt ontvangen, want daarin wordt er naar gevraagd. Voor het eerste jaar SES in Nederland vond ik het bijzonder geslaagd. =)

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF