Geschatte leestijd: 2 minuten
Regelmatig worden ze in de zoekresultaten pagina van Google getoond: Local Packs. Het overzicht van 3 lokale bedrijven bij lokaal georiënteerde zoekopdrachten. Maar hoe krijg je nu inzicht in deze data en wat kan het jou vertellen? Met dit handige stappenplan maak je inzichtelijk met welke (non-branded) organische zoektermen een bezoeker op je website is gekomen. Bij welke zoekopdrachten het Local Pack wordt getoond en kan je het sitegedrag van deze bezoekers inzichtelijk maken in Google Analytics.
Stap 1: Utm code genereren
Om het verkeer vanuit de Local Pack te herleiden in Google Analytics & Google Search Console is de eerste stap het genereren van een utm code. Doe dit met behulp van de url-builder. Een voorbeeld voor het opbouwen van de url is:
- Source: google
- Medium: organic
- UTM campaign: local-pack
De opgebouwde url ziet er dan als volgt uit:
https://www.tribal.nl/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=local-pack
Extra tip: Laat je bezoekers landen op een vestigingspagina in plaats van de homepage, dit zorgt voor een betere lokale ervaring. Zo vinden je bezoekers sneller lokale informatie zoals adres, route, openingstijden etc. Heeft je vestigingspagina geen sterke inhoud? Optimaliseer deze dan of laat de bezoeker landen op de homepage om te voorkomen dat ze je site direct verlaten.
Stap 2: Voeg de utm url toe aan je bedrijfspagina
Log in bij Google Mijn Bedrijf. Ga vervolgens naar het kopje informatie en voeg naast het logo van de wereldbol de gegenereerde utm url toe.
Stap 3: Lokale zoekopdrachten inzichtelijk maken
Nu je de url heb toegevoegd aan je bedrijfspagina wordt het lokale verkeer automatisch gemeten in Search Console. Deze informatie geeft inzicht in welke organische zoektermen klikken genereren naar je website. En het maakt tevens inzichtelijk bij welke lokaal georiënteerde zoekopdrachten het Local Pack wordt geactiveerd. Wellicht zitten hier zoekopdrachten tussen waar je zelf nog niet aan had gedacht of zoekopdrachten waarop je nog gerichter lokaal kunt optimaliseren.
Hou er rekening mee dat de data in Search Console een ‘vertraging’ heeft van 5 dagen. Om de data op te vragen dien je gebruik te maken van de filtering:
- Pagina’s: Filter op de exacte term die hebt ingegeven onder utm campaign bij het genereren van je url (of een deel ervan).
- Klik op zoekopdrachten
- Filter eventueel het branded zoekverkeer nog uit de zoekopdrachten
- Heb je meerdere vestigingen? Filter dan één laag dieper op vestigingspagina’s om zo vestigingsniveau de zoekwoorden te herleiden.
Stap 4: Site gedrag meten in Google Analytics
Nu de zoekopdrachten inzichtelijk zijn is het ook interessant om te weten welk gedrag deze Local Pack bezoekers op je website vertonen. Vanaf het moment dat je de url hebt toegevoegd wordt het bezoek gemeten in Google Analytics. Het is overigens niet mogelijk om met terugwerkende kracht de data in Google Analytics op te vragen. Om de data in Analtyics te bekijken moet je onderstaande stappen doorlopen:
- Acquisitie
- Campagnes
- Alle campagnes
- Gebruik de zoekfunctie rechts in het scherm en zoek op de zoekopdracht die je hebt gebruik als utm campain in het genereren van je url.
- Zie onderstaand voorbeeld van deze weergave
Google Analytics:Voorbeeld weergave campagne Local Pack
De data is inzichtelijk, en wat nu?
Gebruik de data vooral om inzicht te krijgen in welke behoefte je lokaal georiënteerde bezoekers hebben. Willen ze net als de rest gewoon je assortiment/aanbod zien, of hebben ze een duidelijke behoefte aan lokale informatie zoals adresgegevens of telefoonnummer? Daarnaast geeft de data je ook meer grip op lokale zoektermen en wellicht nieuwe ideeën voor optimalisatie.
Uiteraard ben ik ook benieuwd in hoeverre jullie zelf lokaal optimaliseren en welke data jullie gebruiken om op te sturen. Deel het met ons in de comments. En wil je er eens over sparren met een van onze SEO-specialisten? Neem dan vrijblijvend contact op, we denken graag met je mee.
Discussie- Geen reacties