Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Marktplaats: hét AdWords alternatief?

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 4 minuten

logo-marktplaats-admarkt1Google AdWords is bij het gros van ondernemend Nederland bekend. Dit geldt niet voor het zakelijk adverteren op Marktplaats via de zogenaamde Admarkt topadvertenties. Wanneer het product goed is en de prijs concurrerend, kan deze manier van adverteren erg effectief zijn. Daarom hieronder antwoord op de vragen: wat is het en hoe werkt het?

Zakelijk adverteren op Marktplaats: de mogelijkheden
Marktplaats.nl biedt vier verschillende zakelijke advertentiemogelijkheden:

1. Banners – beeldadvertenties op diverse pagina’s
2. Tekstlinkjes – bijvoorbeeld van een hypotheekaanbieder op de pagina van een woning
3. Gesponsorde content – blokjes tekst in overzicht van rubrieken
4. Topadvertenties – de eerste vier (en soms vijf) resultaten op de advertentiepagina

De eerste drie zijn vooral interessant voor het vergroten van je naamsbekendheid (branding). Wij focussen hier op de topadvertenties. Deze vorm van adverteren is gericht op directe conversie, zoals een verkoop of contactaanvraag.

Admarkt topadvertenties
topadvertenties-marktplaatsDe bovenste vier resultaten op een advertentiepagina zijn de zogenaamde topadvertenties. Drie van die topadvertenties zijn zogenaamde Admarkt PPC (Pay per Click) advertenties.

Admarkt is het systeem waarmee je als zakelijk adverteerder je campagne op Marktplaats beheert. Het bedrag dat je per klik op je advertentie wilt betalen bepaal je zelf. Net als de looptijd van de campagne en het totale budget dat je wilt inzetten

Met deze campagnes bereik je mensen die specifiek zoeken naar een product of dienst. Als je voor hen een goede aanbieding hebt is de kans op een verkoop groot.

Voor iedereen geschikt?
De Admarkt topadvertenties zijn het meest effectief bij scherpe deals aangezien bezoekers van Marktplaats vaak ‘koopjesjagers’ zijn. Daarnaast verkoopt het ene product online nu eenmaal beter dan het andere.

“De meest populaire producten zijn mode, baby- en kinderkleding, elektronica, auto’s en vastgoed. Het zijn ondermeer deze producten waarvoor adverteren erg effectief is. Een huis of een auto kopen mensen in tegenstelling tot kleding en elektronica niet zo snel online maar door te adverteren zorg je wel dat mensen naar bijvoorbeeld jouw garage komen. Voor succesvol adverteren is de prijs is inderdaad belangrijk. Maar ook de tekst, foto’s en service die je biedt zijn bepalend voor het succes.”
Aldus Natascha Chamuleau, Sales lead Admarkt

In 7 stappen je eigen campagne
De advertenties worden geplaatst via het Admarkt systeem. Hieronder bespreken we in zeven stappen hoe je je eigen campagne opzet en waar je op moet letten.

1. Meld je aan
Er zijn twee varianten van AdMarkt in omloop. Eén zeer uitgebreide versie, gericht op online marketing bureaus zoals Tribal Internet Marketing. De ander wat overzichtelijker, gericht op de MKB’er. Laten we van het laatste uitgaan. Aanmelden voor Admarkt, kan online. Als dit geregeld is kan je aan de slag met het opzetten van de campagne.

2. Kies de juiste rubriek
Het komt nogal eens voor dat producten in de verkeerde rubriek worden geplaatst. In het voorbeeld hieronder is te zien dat een deel van de aanbieders hun ‘vuurkorf’ niet in de rubriek ‘barbecues en vuurkorven’ heeft geplaatst. Dit verkleind de kans op succes.

adverteren-op-marktplaats-rubriek_detail
Voorbeeld van product dat in verschillende rubrieken is geplaatst

Zorg dus dat je de juiste rubriek selecteert. Bijvoorbeeld door even via de zoekbox te zoeken op het product waarvoor je wilt gaan adverteren. Je ziet dan al snel wat de meest voor de hand liggende rubriek is.

3. Schrijf een goede advertentietitel
Een goede advertentietitel is bepalend voor het succes van de advertentie. Ten eerste natuurlijk omdat deze de koper moet aanspreken. Een minstens zo belangrijke reden is dat zoekopdrachten in de zoekbox van Marktplaats worden gematched met de woorden in de advertentietitel. Veel gebruikers zoeken via die zoekbox naar producten. Met een goede titel zorg je er dus voor dat je advertentie gevonden wordt.

adverteren-op-marktplaats-zoekbox1
De advertentietitel is belangrijk omdat veel mensen zoeken via de zoekbox

De titel van een advertentietekst mag maximaal 60 karakters bevatten. Probeer dus in deze 60 karakters de belangrijkste woorden naar voren te laten komen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • productnaam (en eventueel synoniemen)
 • merk
 • typenummer

4. Bepaal de prijs per klik
Admarkt is een PPC (pay per click) systeem. Je kan per advertentiegroep aangeven hoeveel je per klik op je advertentie wilt betalen. Admarkt geeft in deze fase voor de gekozen rubriek aan wat het hoogste bod is. Op basis hiervan kan je met je bod je positie globaal inschatten.

Zodra de advertentie live gaat wordt de positie bepaald op basis van je bod en het doorklikpercentage van je advertentie (CTR). Je bod is overigens ook exact de prijs die je betaalt voor een bezoeker naar je advertentie. Dus het is geen maximale biedprijs zoals bij Google Adwords.

5. Stel je budget in
Geef per campagne en advertentiegroep aan welk budget je wilt besteden. Er kan ook een maximaal dagbudget worden opgegeven. Wel belangrijk hierbij is dat het Admarkt systeem dit dagbudget niet over de gehele dag verdeeld. Het is dus mogelijk dat je dagbudget na een paar uur al op is. Een betere optie is daarom vaak ‘advertentieplanning’.

6. Plan je advertenties
Je kan je budget ook met advertentieplanning regelen. Stel dat de statistieken aangeven dat vooral in de avonduren interessante bezoekers naar je website komen, dan kan je de advertentieplanning hierop aanpassen. Je bent dan alleen ‘s-avonds zichtbaar met je marktplaats-advertentie. Advertentieplanning is toepasbaar voor dagen en uren.

7. Meet de resultaten
Nadeel van Admarkt is dat de resultaten beperkt gemeten worden.

adverteren-op-marktplaats-resultaten
Voorbeeld van overzicht campagne resultaten in Admarkt (in dit geval van een autobedrijf)

De statistieken die je in Admarkt terug ziet zijn de volgende:

 • Inmiddels bestede bedrag (Besteed)
 • De gemiddelde kosten per klik (CPC)
 • Het aantal mensen dat de advertentie heeft gezien (Impressies)
 • Het aantal dat erop heeft geklikt (Kliks)
 • De gemiddelde pagina waarop de advertentie is verschenen (Pagina)
 • En het aantal dat vervolgens heeft doorgeklikt naar jouw website (URL)
 • De zogenaamde ‘eCPC’, dit is de gemiddelde prijs per klik dat je uiteindelijk betaalt voor een bezoeker naar je website
 • Eventueel kan ook worden gemeten of er vanuit de advertentie direct een e-mail wordt gestuurd (E-mail)

Momenteel is het nog niet mogelijk om de uiteindelijke verkopen in Admarkt te zien. Het is daarom zeker aan te raden om altijd een statistiekprogramma naast Admarkt te gebruiken. Als je bijvoorbeeld Google Analytics gebruikt kun je onderstaande code achter het webadres plaatsen dat vanuit de advertentie naar je website verwijst. Zo kun je toch zien wat bezoekers doen die via de Marktplaats advertentie op je website komen.

?utm_source=marktplaats&utm_medium=cpc&utm_campaign=campagnenaam

Conclusie: Adwords of Marktplaats?
Met ruim 6 miljoen unieke bezoekers per maand heeft Marktplaats een groot bereik onder een koopgericht publiek. Het is na Google het grootste advertentieplatform van Nederland waar op basis van CPC (cost per click) kan worden betaald. Wanneer je een klein advertentiebudget hebt kun je overwegen dit puur op Marktplaats in te zetten.Voor grotere adverteerders is Marktplaats een goede aanvulling op de Adwords campagnes.

“Google Adwords levert duidelijk meer bezoekers dan Marktplaats. Wat Marktplaats interessant maakt is de prijs per verkoop. Deze is concurrerend met Adwords. Voor ons is het daarom een goede aanvulling op de AdWords campagnes.” Aldus Auke Meulenbroek, Internet Marketeer bij Wehkamp.nl

Of Admarkt voor jou werkt? Dat blijft een kwestie van proberen. Aan de slag dus!

Discussie- 9 reacties

Bauke

7 juli 2009, 08:34

Niet vergeten: met dank aan collega Nadine Willems voor haar inhoudelijke bijdrage.

Dit blog is overigens geschreven in het kader van de 11de Online Marketing Blogkermis. Thema dit jaar: inspiratie voor ondernerms en MKB organisaties. Zie:

https://marcobouman.typepad.com/vernieuwen/2009/07/online-marketing-blogkermis-editie-11.html

Reageer hier op

Mark

7 juli 2009, 09:45

Marktplaats kan inderdaad succesvol zijn. Wat eigenlijk 1 van de grootste succesfactoren is, is de prijsstelling. Ben je een prijsvechter & consumentenproduct, dan is marktplaats zeker de moeite waard. Ben je of een duurder product, of richt je je op de zakelijke markt, dan zal ik zeer voorzichtig zijn met marktplaats…

Reageer hier op

fackeldeyfinds. » Aankondiging: Blogkermis over Online Marketing Voor Ondernemers

7 juli 2009, 11:29

[…] –  Marktplaats: hét AdWords alternatief? […]

Reageer hier op

Bauke

7 juli 2009, 11:35

Prijs is inderdaad erg belangrijk op Marktplaats. Al zie je ook mensen die iets meer willen betalen voor een bekende/ betrouwbare aanbieder t.o.v. de allergoedkoopste deal van een onbekende verkoper.

Reageer hier op

Nieuws in het kort, woensdag 8 juli 2009 « De Koopman

8 juli 2009, 14:03

[…] Online marketingbureau Tribal publiceert een tutorial met de titel ‘Marktplaats: hét […]

Reageer hier op

Pieter

6 februari 2011, 23:14

Hoeveel kliks levert een topadvertentie op marktplaats op? Ik heb bij andere advertentie sites geinvesteerd in mijn advertenties maar op die ‘topadvertenties’ leveren niet veel meer op dan het dubbele aantal bezoekers vergeleken met mijn ‘gratis’ advertenties.

Reageer hier op

Nadine Willems

9 februari 2011, 11:18

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, onder andere de rubriek, de concurrentie, de CPC en de advertentietekst. Lastig om een algemene uitspraak over te doen.

Tip: Aangezien het merendeel van de marktplaats bezoekers via de zoekbox zoekt is het vooral belangrijk om op deze manier goed vindbaar te zijn. Neem daarom de belangrijkste zoekwoorden op in de titel van je advertentietekst. Dit is namelijk waarop de zoekbox van marktplaats matcht!

Reageer hier op

Sandra

17 januari 2015, 21:33

Prijs is voor het adverteren op Marktplaats is prijzig, het is geheel afhankelijk welke diensten je aanbied. Wel zoeken steeds meer mensen op Marktplaats naar diensten en/of producten.

Reageer hier op

Henk Jan

17 januari 2015, 21:34

Is geheel afhankelijk van de niche

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF