Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Mobiel zoekgedrag in opkomst

Door: Mark van Werven

Geschatte leestijd: 1 minuut

Al jaren wordt het geroepen, maar nu meer dan ooit. Mobiel doet zijn intrede in search land! De vraag is, is dat zo? Een simpel testje levert meteen aardige inzichten op en het moet gezegd; het mobiele aandeel in de zoekopdrachten is zeker niet meer te verwaarlozen.

Zoekgedrag laptop/desktop vs mobiel

In onderstaande tabel zijn de zoekopdrachten opgenomen voor laptops en desktops samen versus de zoekopdrachten op mobiel. Deze gegevens komen uit de keyword tool van Google in Nederland (exact match).

Zoekgedrag laptop/desktop vs. mobiel

Het aandeel mobiel t.o.v. desktop/laptop varieert per type zoekopdracht.  Wat je mag verwachten is dat locatiegebonden zoekopdrachten (restaurant) een veel groter mobiel aandeel hebben dan  niet lokatiegebonden zoekopdrachten. 

Maar vooral als het gaat om pizza’s scoort het mobiele aandeel hoog. Wat opvalt, is dat de merknaam ‘just eat’ relatief minder wordt gezocht via mobiel dan het woord ‘pizza’.  Ook bij schoenen zie je overigens dat het algemene keyword relatief meer mobiel wordt gezocht dan gerelateerde aanbieders als H&M en Scapino.

Opvallend ook: bij spelletjes is het aandeel mobiel slechts 2%. Zoeken mensen niet naar spelletjes op hun mobiel, of is dit het terrein van de apps?

Stof tot nadenken

Bovenstaand overzicht biedt sowieso genoeg stof tot nadenken:
• Hoe zet het aantal mobiele zoekopdrachten door, wanneer wordt mobiel belangrijker voor een term als ‘pizza’?
• Zoeken mensen mobiel met andere zoekopdrachten dan op een desktop computer?
• Hoe zorg je als bedrijf dat je mobiel goed gevonden wordt en je site ook geschikt is voor mobiel?

Wie heeft er meer vraagpunten en inzichten? Ik ben benieuwd!

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF