Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Niet-gevonden (404) AdWords landingspagina’s opsporen met Link Sleuth

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 1 minuut

Hoe spoor je ‘dode landingspagina’s’ in je AdWords campagne tijdig op?

Een collega uit het SEA-team liep laatst met deze vraag rond. Enkele URL’s uit de AdWords campagne bleken niet meer te werken waardoor de gebruiker vanuit de zoekmachine landde op een pagina die niet meer bestond, een 404 dus. In de regel schijnt Adwords pagina’s die niet gevonden worden af te keuren, in de praktijk lijkt dit systeem niet helemaal lekker te werken. Daardoor is het mogelijk dat advertenties nog actief staan en gebruikers landen op een 404 pagina. Een handige SEO-tool die hier van pas komt is Xenu Link Sleuth.


Wat is Xenu Link Sleuth?

De tool van Xenu wordt in de SEO wereld geroemd door zijn eenvoudigheid en doeltreffendheid. Link Sleuth spoort op ieder gewenst domein naast de gewone broken links ook broken links op van afbeeldingen, frames, plug-ins, backgrounds, style sheets (CSS) , scripts en java applets.

Naast al deze heerlijkheid voor SEO’s en webmasters is het ook zeer geschikt voor het opsporen van niet-gevonden landingspagina’s voor Adwords campagnes. Dat is mogelijk in zes stappen:


Je AdWords campagne controleren op dode links: 6 stappen

Stap 1: Download Xenu Link sleuth
Het programma is te downloaden op:  https://home.snafu.de/tilman/xenulink.html

Stap 2: Exporteer de Adwords campagne naar csv
Exporteer de campagne die je wilt analyseren uit Adwords en kopieer de kolom met de urls van de landingspagina’s

Stap 3: Zet de URL’s die je wilt controleren in een .txt bestand
Plak deze gekopieerde URL’s in een plain text (.txt) bestand en zorg dat deze ergens op jouw systeem paraat staat

Stap 4: Link Sleuth gereed maken voor de url controle
In deze stap gaan wij Link Sleuth gereed maken voor het controleren van de links afkomstig uit de AdWords campagne Open Link Sleuth, klik op options -> preferences om het configuratiescherm te openen

Link sleuth - options panel

Met parallel threads kan het aantal aanvragen per minuut worden aangepast. Omdat Link Sleuth in een korte tijd veel requests gaat uitvoeren naar dezelfde server is het mogelijk dat de server door de hoge aantallen en hoge frequentie jouw requests naar verloop van tijd afwijst. Het stellen van deze frequentie is per server verschillend, hoe lager de frequentie des te langer het duurt voor alle data binnen is!

Met “maximum level” kan worden aangegeven op hoe diep Link Sleuth iedere url controleert. Omdat alleen de URL’s in het .txt bestand gecontroleerd hoeft te worden zetten we dat niveau op nul.

Stap 5: Openen van de te controleren URL’s
Navigeer naar File –> Check URL list en open het .txt bestand met alle gecontroleerde urls.

Stap 6: Let the magic happen!

Xenu Link Sleuth - ResultsKijk aan, wij hebben een “not found” te pakken. Ook handig is dat eventuele redirects van landingspagina’s ook weergegeven worden, dit komt goed van pas voor het corrigeren van verhuisde pagina’s. Deze tool is ideaal voor  AdWords managers met enorme campagnes!

Discussie- 2 reacties

Jorian Ploegman

11 februari 2010, 11:35

Wel grappig, wanneer je de download link aanklikt :
HTTP 404 – Bestand niet gevonden

Reageer hier op

Kevin Verleg

11 februari 2010, 11:43

@Jorian bedankt voor de tip, Heb het gelijk aangepast!

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF