Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Online Video Advertising: verspreid jouw verhaal

Door: Mark Soethout

Geschatte leestijd: 2 minuten

In ons eerdere artikel over videomarketing hebben we uitvoerig stilgestaan bij het inzetten en het meetbaar maken van online video. Daar zagen we hoe het Hero-Hub-Hygene model je helpt bij het bepalen van je (video) content strategie. In dit artikel gaat SEA-specialist Mark dieper in op het betaald verspreiden van videocontent.

 

YouTube: het grootste online videoplatform

Een van de populairste videoplatformen is natuurlijk YouTube. Samen met Vimeo en Vevo neemt het platform 70% van alle bekeken video’s in Nederland voor zijn rekening (Video Metrix, ComScore). De hulp inschakelen bij het koken, bij het klussen, voor het beoordelen van een potentiele aankoop, we doen het allemaal.

YouTube is dan ook een ideaal vertrekpunt voor het verspreiden van je video content. Niet alleen heeft het platform videovolume, ook is het aantal unieke bezoekers veruit het grootste en is de gemiddelde kijktijd hoger dan de platformen Vevo, Vimeo & Facebook (Video Metrix, ComScore).

Tips voor het adverteren met video

 

De mogelijkheden voor adverteren met video

Om jouw verhaal betaald te verspreiden aan jouw doelgroep binnen YouTube zijn er twee mogelijkheden: TrueView instream video ads en TrueView discovery ads.

 

TrueView instream video ads

Met instream video ads bereik je jouw doelgroep door voorafgaand aan video’s op YouTube en het Google Display Netwerk een advertentie te tonen. De kijker krijgt de video geserveerd en heeft na vijf seconden de keuze om verder te blijven kijken of weg te klikken. Blijft de gebruiker kijken, dan worden er kosten in rekening gebracht. Doet diegene dat niet, dan betaal je ook niet voor de videoweergave. Maar je hebt wel (kortstondig) gratis contact gemaakt!

 

Trueview discovery ads

De discovery ads worden niet voorafgaand aan video’s, maar naast zoekresultaten op YouTube of naast gerelateerde content in het Google Display Netwerk geplaatst. Hierbij geldt dat er pas betaald wordt wanneer een gebruiker op jouw advertentie klikt en interacteert met je video.

 

Targeting van je videoadvertenties

YouTube videocampagnes worden via Adwords getoond. Dat betekent ook dat veel herkenbare targeting opties vanuit Display beschikbaar zijn voor video advertising. De belangrijkste op een rij:

  • Demografie: jouw doelgroep bestaat hoofdzakelijk uit vrouwen in de leeftijd van 18-35 jaar? Geen probleem, dit is zonder problemen in te stellen!
  • Interesses: jouw doelgroep heeft veel affiniteit met mode en woontrends? Op basis van online content consumptie is daar doelgericht op te adverteren;
  • Plaatsingen: jouw doelgroep is geabonneerd op specifieke kanalen? Koop rechtstreeks in op kanalen, video’s en websites waar jouw doelgroep content consumeert;
  • Keyword & Onderwerpen: selecteer de context waarbij jouw videoadvertentie dient te worden weergegeven.

 

En remarketing dan?

Dit zijn we zeker niet vergeten. YouTube biedt ook remarketing aan. Hiermee bereik je gebruikers die eerder hebben geïnteracteerd met andere video’s op jouw kanaal. Dit wordt ook wel storytelling genoemd. Een eenvoudige vorm van storytelling ziet er als volgt uit:

Tips voor het adverteren met video

Met storytelling waarborg je ook dat je de customer journey centraal stelt (zie ons blog over See-Think-Do) en jouw content afstemt op de fase waarin de gebruiker zich bevindt. Iemand die nog niet bekend is met jouw merk zal eerder gevoelig zijn voor een inspirerende video dan een verkoopgerichte kortingsactie die tijdelijk loopt. Er zal immers eerst merkvoorkeur moeten ontstaan bij diegene alvorens je overwogen wordt.

 

Zet je doelgroep centraal

Enorm belangrijk voor het slagen van bovenstaande is om allereerst stil te staan bij je doelgroep. Weet je eigenlijk wel wat ze bezig houdt? En hoe kun je als merk waarde toevoegen en een emotie oproepen zodat je een rol gaat spelen in het leven van iemand uit je doelgroep? Pas als je dit helder hebt kun je gaan nadenken over content creatie, de rol en de merkbeleving van je kanaal en het verspreiden van de content. Een essentiële fase die niet overgeslagen mag worden!

Tot zover dit artikel over adverteren met video. Wil jij meer uit je video advertising halen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze SEA-specialisten. En check ook zeker het Tribal blog voor meer handige best practices en het laatste online nieuws.

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF