Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Online video: zo zet je het in én maak je het meetbaar

Door: Mark Soethout

Geschatte leestijd: 3 minuten

Dit artikel verscheen eerder op Twinkle.nl.

Online video leeft. We consumeren jaarlijks 6 miljard video uren per maand. Onze smartphones stellen ons in staat om zelf een regisseur te zijn waardoor we met elkaar iedere minuut 100 uur aan video content publiceren. Cisco voorspelt dat in 2019 80% van het internetverkeer uit video content bestaat. Kortom, we kunnen niet meer om video heen. Maar hoe zet je het in en wat moet je meten?  SEA specialist Mark vertelt er alles over in dit artikel.

 

Hero-Hub-Hygene

Google heeft ingespeeld op deze ontwikkelingen en heeft het Hero-Hub-Hygene model gecreëerd om merken succesvol hun YouTube content te laten ontwikkelen. Dit model bestaat uit de volgende onderdelen:

1.      Hero

Met HERO content creëer je een contactmoment met een breed publiek. Dit contactmoment plan je slechts een enkele keer per jaar. Voorbeelden zijn een productlancering of een bedrijfsevenement.  HERO content is zeer geschikt om brand awareness te vergroten.

2.      Hub

Deze vorm van content kent een vaste frequentie waarbij de content verspreid wordt onder een selectieve doelgroep. Voorbeelden zijn workshops, series en themarubrieken. Met HUB content wil je jouw doelgroep structureel aan je binden door op vaste tijdstippen relevante content te bieden.

3.      Hygene

De laatste, maar misschien wel de meest essentiële vorm van content is HYGENE content. Door in te spelen op de informatiebehoefte van je doelgroep probeer je antwoord te geven op actuele vragen. Een inspiratiebron om dit soort content te creëren zijn bijvoorbeeld je betaalde search campagnes. Lees je keyword rapporten eens uit en beoordeel deze niet op bijvoorbeeld CPA of ROAS, maar ontdek welke vragen omtrent jouw product of service gesteld worden. Uiteraard biedt een klantenservice of je social platform ook een enorme schat aan informatie waar je met je content strategie op kan inspelen.

 

Verspreid jouw verhaal

Wanneer je jouw strategie uitgewerkt hebt en de content ontwikkeld is,  wil je natuurlijk jouw verhaal verspreiden. Traditioneel wordt hier massmedia voor ingezet, maar online video timmert hard aan de weg. Er is een duidelijke verschuiving van advertentiebudgetten van traditionele media naar online (online ad spend study 2015, IAB) gaande. Natuurlijk is massmedia advertising nog altijd interessant voor het realiseren van een groot bereik, maar de meetbaarheid van het online kanaal spreekt enorm aan. Zo ook voor het doormeten van de impact van online video.

Online video stelt je als adverteerder in staat om verschillende boodschappen te testen aan een selectieve doelgroep en de data te laten uitwijzen welke boodschap het meest effectief is per fase van het See-Think-Do model. De winnende boodschap verspreid je vervolgens onder een breed publiek.

 

Meet de mate van engagement

Een KPI voor video engagement is bijvoorbeeld de view rate of het interactiepercentage wanneer je video interactieve elementen bevat.  Denk ook aan social componenten zoals het delen van je video of het abonneren op je kanaal en het liken van je Facebook pagina.

Daarnaast is het aan te bevelen om het gedrag op je website te analyseren van de doelgroep die je hebt bereikt met je video. Hoe beweegt deze doelgroep zich over je website? Worden de gewenste (softe dan wel harde) doelen voltooid? Kortom, is er sprake van kwalitatief bezoek? Uiteraard isoleer je deze doelgroep om deze op een later moment nogmaals te kunnen bereiken met een nieuwe boodschap ( storytelling).

 

Meet de impact op brand awareness

Daarnaast biedt Google voor adverteerders de mogelijkheid van een Brand Lift Survey aan. Middels een dergelijk onderzoek krijgen adverteerders inzicht in de impact van hun video campagne op brand awareness en ad recall. Ook wordt de impact op het aantal organische zoekopdrachten binnen zowel Google als YouTube meegenomen in het onderzoek. Dit levert je als adverteerder bewijslast voor het inzetten van online video als awareness generator.

 

Beperk je afhankelijkheid van search

Met het concurrentieniveau en de bijbehorende CPC’s en de recente wijziging van de presentatie van- en het aantal aangeboden advertenties in de zoekmachine (de belangrijkste verkeersbron voor veel adverteerders) wordt het steeds belangrijker om aan je merk te bouwen. Video biedt je daar de perfecte gelegenheid voor. Als je investeert in de brand awareness onder jouw doelgroep zal je tenslotte minder afhankelijk worden van het adverteren op extreem dure zoekopdrachten in de zoekmachine. En daar pluk jij uiteindelijk de vruchten van.

Benieuwd hoe jij online video het best kan inzetten? Neem dan  vrijblijvend contact met ons op, we vertellen je graag meer. En wil je niets missen en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de Tribal nieuwsbrief en kijk ook eens op ons blog.

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF