Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Over autoriteitsstatus, linkkracht en linkbuilding – een voorbeeld uit de echte wereld

Door: Mark van de Laak

Geschatte leestijd: 2 minuten

Regelmatig kom ik bij klanten en moet ik uitleggen wat SEO nou eigenlijk is en hoe het kan dat ze met een prima geoptimaliseerde website toch niet goed ranken op de uitgekozen zoektermen. Daarom zal ik hier in normale mensentaal uitleggen waarmee je vanuit SEO-perspectief het verschil kunt maken. Om het begrijpelijk te houden zal ik het relateren aan een voorbeeld uit de echte wereld.

Basis van SEO

Voor de belangrijkste zoekmachine (Google) zijn er in de basis 2 factoren belangrijk om überhaupt te ranken. Allereerst is dat de techniek van de website. Daarnaast is het belangrijk om vanuit strategisch oogpunt te kijken op welke zoektermen je gevonden wil worden.

Techniek en keywords in de echte wereld

Stel je hebt een winkel in woningtextiel in een winkelcentrum ergens in een stad in Nederland. Als je niet aan de hoofdroute ligt (hoge huur) zul je extra moeite moeten doen om bezoekers te krijgen. Gelukkig heeft de exploitant van het winkelcentrum op een aantal plekken een plattegrond geplaatst om bezoekers te vertellen waar ze wat kunnen vinden.  Het is dus zaak om als winkelier op een juiste manier op die plattegrond vermeld te worden. Daarom nodig je de maker van de plattegrond uit in je winkel. Ook hier gelden dan twee belangrijke voorwaarden.

Als eerste moet de deur van de winkel soepel open gaan, de plattegrondmaker wil je niet laten struikelen over je mooie vloerbedekking en je wil dat het licht brand in je winkel. En als de goede man binnen is moet het daarnaast voor hem ook duidelijk zijn wat voor winkel je hebt. Het is het eenvoudigst als je duidelijke afdelingen hebt (bedtextiel, raambekleding, keukentextiel etc.) en dat die ook als zodaning herkenbaar zijn,  zodat de plattegrond maker ook exact weet wat je in je winkel verkoopt.

En als je er eenmaal staat

Als je aan deze twee voorwaarden voldoet zul je een vermelding krijgen op de plattegrond in een aantal categorieen. Maar omdat het een heel groot winkelcentrum is zul je waarschijnlijk als nieuweling gewoon onderaan de lijst komen te staan. Hoe zorg je er nu voor dat je hoger op de plattegrond (zoekresultaten in Google) terecht komt?

Een autoriteit worden

De plattegrond-maker is ook maar een mens. En net als alles mensen hecht hij waarde aan wat anderen vinden. Als hij op zaterdagochtend bij het knippen van de heg zijn buurman hoort vertellen over hoe goed jouw winkel wel niet is, zal hij dit onthouden.  Een week later vertelt zijn zwager op een verjaardag dat hij enorm tevreden is over de service in je winkel. Ook dit zal hij onthouden. Des te meer mensen over jouw winkel praten, des te eerder de plattegrond maker jou een betere plek zal geven op de plattegrond. Als hij toevallig ook nog eens ziet dat jouw winkel goed beoordeeld word door Tros Radar zal hij het zeker onthouden. Wie is er immers onafhankelijker dan het consumentenprogramaa Radar. Zij zullen het wel weten! Omdat de plattegrond-maken zo’n fan is van Radar zal hij jouw winkel zeker bovenaan de plattegrond zetten en als je geluk hebt zelfs met een foto of logo.

Autoriteit op internet

Eigenlijk is een zoekmachine, zo ook Google, niet meer dan een wegwijzer die je de weg wijst als je op zoek bent naar bepaald iets. Google probeert daarbij zo relevant mogelijk te zijn door de beste websites bovenaan te zetten. En volgens Google ben jij een goede website wanneer anderen (en het liefst onafhankelijke websites) het over je hebben (naar je linken).
Linkmarketing

Linkmarketing

De laatste stap in SEO is dus het verzamelen van verwijzingen naar jouw site. Hier zijn allerlei methoden voor en allerlei strategien bij te bedenken. Je kunt anderen vragen om een linkje te plaatsen maar je kunt er ook voor zorgen dat mensen spontaan naar je gaan linken door middel van een linkbait. Natuurlijk weten de specialisten van Tribal hier alles van!

Discussie- 1 reactie

Linkkracht Linkbuilding » Google, Radar, Daarom, Lees, Link, Omdat, Linkopbouw, Tros, Ber|Art, WordPress » Webhosting WordPress

8 juni 2010, 14:19

[…] winkel zeker bovenaan de plattegrond zetten en als je geluk hebt zelfs met een foto of logo. Lees hier […]

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF