Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Google Penguin 4.0 update: dit moet je weten

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 3 minuten

Google heeft wederom een flinke update doorgevoerd voor zijn zoekmachine, de Penguin 4.0 update. SEO-specialist Martijn licht toe welke wijzigingen er zijn en hoe jij hier rekening mee kunt (of moet) houden.

 

Nieuwe Google update

Het algoritme van Google is constant in ontwikkeling en wordt regelmatig door Google geüpdatet. Volgens Google gebruiken ze meer dan 200 verschillende signalen om de rankings in zoekmachines te bepalen. Sommige van deze updates krijgen vanwege hun belang vanuit de SEO community meer aandacht dan de rest. Een daarvan is de zogenaamde “Penguin” update die vrijdag 23 september voor de 4e keer plaatsvond.

 

Wat is de Penguin update ook alweer?

De Penguin updates van Google zijn grotendeels gericht op het beoordelen van het linkprofiel van een website. Belangrijke anekdote is wellicht dat Google vaak statements naar buiten brengt over hun richtlijnen, maar ze niet altijd naleeft. De eerste Penguin update was in 2012 en zorgde voor een shock in de SEO wereld. Websites met veel links van een lage kwaliteit werden hier hard door getroffen. Niet langer was het mogelijk om simpelweg links van lage kwaliteit te vergaren (lees: kopen) om voor de langere termijn een betere ranking op belangrijke zoekwoorden te krijgen.

In de nieuwe Penguin 4.0 update zijn verschillende extra factoren opgenomen waar Google strenger op gaat controleren (en afrekenen). Marketingfacts maakt een mooie opsomming van de wijzigingen waar extra op gelet wordt:

  • Veel links van lage kwaliteit websites, startpagina’s en directories
  • Advertenties met do-follow links
  • Teveel gerichte en ‘spammy’ anchorteksten
  • Duidelijk gebruik van linkruilen/ linkuitwisselingsprogramma’s

 

Real-time Penguins

Google geeft aan dat de updates van het Penguin algoritme vanaf heden in Real-time zijn en onderdeel van het core-algoritme uitmaken. Dit betekent dat updates met betrekking tot dit algoritme vanaf dit moment in kleine stappen doorgevoerd wordt in plaats van de huidige updates die steeds in 1x plaatsvinden. Een flinke wijziging, want tot voor kort moesten websites die getroffen waren door Penguin vaak lang wachten voor ze hiervan konden herstellen.

Alles wat je moet weten over de Penguin 4.0 update van Google

Voorheen was het dus makkelijker mogelijk om tijdelijk twijfelachtige linkbuilding methodes in te zetten, omdat pas na een lange tijd een Penguin penalty te verwachten viel. De nieuwe werkwijze betekent in theorie dat spammy link profielen nu eerder door de mand vallen én bestraft worden.

 

Penguin updates zijn nu “granular”

Verder zegt Google het volgende over de nieuwe updates:

Alles wat je moet weten over de Penguin 4.0 update van Google

Granular? Dus de updates worden korrelig? Nou, nee. Google bedoelt hiermee dat penalty’s/ devaluaties die Penguin uitdeelt voortaan gericht zijn op specifieke pagina’s of gedeeltes van websites. Een behoorlijke verandering. Bij de vorige updates werd namelijk je hele website afgestraft.

 

Wat zijn de gevolgen van Penguin 4.0 binnen Nederland?

Nederland loopt vaak een beetje achter met betrekking tot de updates. Wij krijgen niet altijd alles mee wat in de VS wordt uitgerold. Google heeft echter bevestigd dat deze Penguin update op alle talen van toepassing is:

Alles wat je moet weten over de Penguin 4.0 update van Google

Tot op heden lijkt de impact van deze Penguin update (wereldwijd) mee te vallen. Ook bij Tribal zien we nog weinig grote verschillen in rankings en visibility van klanten.

Eigenaren van websites die bij de vorige Penguin update een penalty hebben gehad wachten momenteel in spanning af. De vraag voor hen is of zij in de tussentijd genoeg hebben gedaan zodat de penalty wordt opgeheven tijdens deze update. Volgens Google worden as we speak penalty’s opgeheven van websites die zich nu wél netjes aan de Google Search Quality Guidelines houden.

 

Wat merk je van een Penguin Penalty?

Hoe weet je of je bent getroffen door de Penguin 4.0 update? Je krijgt hiervan helaas geen handmatige melding van Google in Search Console. Je moet dus zelf de rankings voor je keywords en je visibility in de gaten houden.

Heb je het idee dat je bent getroffen door de Penguin update? Dan is het tijd (en ben je eigenlijk al te laat!) om je linkprofiel op te schonen. Een tool als Majestic is geschikt om het linkprofiel te analyseren. Welke inkomende links hebben een lage quality score en zijn afkomstig van twijfelachtige bronnen of linkbuilding tactieken? Tijd om contact op te nemen met deze webmasters om te vragen de link te verwijderen. Daarnaast heeft Google bevestigd dat het indienen van een disavow file nog steeds kan helpen bij het revalideren van een Penguin penalty.

Update: Gary Illyes van Google laat weten dat specifiek voor Penguin het niet nodig/minder nodig is om een disavow file in te dienen. Meer informatie in dit Seroundtable artikel (Bedankt voor de toevoeging Bas van Bockel).

 

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer je op je website zorgt voor goede, unieke content en je op een natuurlijke wijze aan linkbuilding doet, hoef je je geen zorgen te maken. Google beloont websites die goed bezig zijn en bestraft websites die proberen met gehaaide trucjes de zoekresultaten te beïnvloeden. Voorkomen is beter dan genezen!

Meer weten over de Google Penguin 4.0 update of linkbuilding in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie en houd ons blog in de gaten voor het laatste online nieuws.

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF