Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Rich Snippets: Wat zijn het en hoe worden ze getoond?

Door: easy_admin & Redactie

Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat zijn Rich Snippets?

Rich Snippets in Google, iedereen heeft ze wel eens gezien, maar wat zijn het precies? Het zijn toevoegingen aan de standaard resultaten (een titel, URL en omschrijving) die zorgen voor een verrijkte zoekresultatenpagina. Een standaard zoekresultaat ziet er als volgt uit:

In dit artikel brengen we u op de hoogte van de mogelijkheden en de ontwikkelingen op het gebied van Rich Snippets in Google. In de voorbeelden gaan we uit van de toepassing van de vocabulaire van schema.org, een toepassing van microdata. Deze opmaak wordt ondersteund door de grotere zoekmachines van dit moment (Google, Bing, Yahoo en Yandex).

Hoe voegt u Rich Snippets toe?

Door het toevoegen van HTML-tags aan de opmaak van een HTML-pagina, kunnen zoekmachines deze informatie beter interpreteren. Schema.org zorgt voor een eenduidige “taal” om extra tags aan uw HTML-code toe te voegen, waardoor informatie gestructureerd wordt.

Voor gebruikers vormt de weergave van deze informatie, in de vorm van Rich Snippets in Google, een visuele ‘trigger’ om op zo’n zoekresultaat te klikken. Het zorgt dus mogelijk voor een hogere doorklik ratio (CTR: Click Through Rate). In onderstaande paragrafen wordt beschreven welke Rich Snippets er getoond kunnen worden en hoe deze verkregen worden. Ze zijn o.a. toe te passen op:

Let wel: De toepassing van schema.org-markup op uw webpagina’s is echter geen garantie dat Google ook Rich Snippets toont bij zoekresultaten van de betreffende website. De voorwaarden hiervoor zijn (nog) niet openbaar gemaakt.

Uit onderstaande voorbeelden blijkt dat de vereiste schema.org-markup voor een bepaald item in ieder geval de volgende tags bevat:

 • itemscope: Kondigt een schema.org item aan en geeft aan dat onderliggende elementen samenhangende informatie bevatten.
 • itemtype: Een geldige URL naar een schema.org-item. Via deze URL worden het item en de onderliggende elementen beschreven.
 • itemprop: De naam van een specifiek schema.org-element.

Voorbeelden Rich Snippets

De rich snippets, zoals ze op dit moment getoond worden in Google, zijn uitgewerkt in onderstaande paragrafen. Voor de breadcrumbs is een voorbeeld toegevoegd, waarin het verschil tussen de originele code zonder breadcrumbs en de nieuwe code met breadcrumbs getoond wordt. Voor meer informatie en codevoorbeelden van de toepassing van schema.org-elementen verwijzen we onder het voorbeeld naar het betreffende item op de website van schema.org.

Breadcrumbs

Breadcrumbs staan voor het “kruimelpad” van een website. De pagina’s die zich hoger in de structuur bevinden worden op een eenvoudige manier getoond, waardoor gebruikers een “sense of direction” krijgen voor de locatie van de website waar hij/zij zich bevindt.

Hoe toont Google breadcrumbs in de zoekresultaten?

Originele code

  <a href="categorie/boeken.html">Boeken</a> >
  <a href="categorie/boeken/literatuur.html">Literatuur</a> >
  <a href="categorie/boeken/literatuur/klassiekers.html">Klassiekers</a>

Met Microdata

<div itemprop="breadcrumb">
  <a href="categorie/boeken.html">Boeken</a> >
  <a href="categorie/boeken/literatuur.html">Literatuur</a> >
  <a href="categorie/boeken/literatuur/klassiekers.html">Klassiekers</a>
</div>

Een overzicht van alle elementen van het Webpage-item op Schema.org.

Reviews en ratings

Tegenwoordig zijn de meest herkenbare uitingen van Rich Snippets misschien wel de reviews/ratings, waarbij de sterren een visuele presentatie zijn van de waardering van het betreffende item. Door het toevoegen van de betreffende markup kun je ervoor zorgen dat de sterren aan je betreffende pagina’s gekoppeld worden.

Hoe toont Google reviews/ratings in de zoekresultaten?

Een overzicht van alle elementen van het Review-item op Schema.org.

Video’s

Een prominente toepassing van Rich Snippets in de rijkere zoekresultaten van Google zijn de video’s. Je kunt video’s voorzien van vele soorten informatie. Denk hierbij aan:

 • De naam van de maker en/of uploader
 • Een link naar de thumbnail
 • Duur van de video
 • Reviews van de video
 • Datum van publicatie

Hoe toont Google video’s in de zoekresultaten?

Een overzicht van alle elementen van het VideoObject-item op Schema.org.

Films

Net zoals bij de video’s veel informatie gestructureerd kan worden, geldt dit ook voor (speel)films. Denk hierbij aan:

 • De naam van de regisseur
 • Alle acteurs
 • Duur van de film
 • Beoordelingen van de film
 • Datum van de prémiere

Hoe toont Google films in de zoekresultaten?

Een overzicht van alle elementen van het Movie-item op Schema.org.

Recepten

Voor recepten heeft Google ook een implementatie van Rich Snippets ingebouwd. Voor recepten kunnen de volgende eigenschappen naar voren komen:

 • Voorbereidingstijd
 • Totale bereidingstijd
 • Vetgehalte
 • Aantal calorieën
 • Ingrediënten

Hoe toont Google recepten in de zoekresultaten?

Een overzicht van alle elementen van het Recipe-item op Schema.org.

Producten

Voor retailers is er een ideale manier om producten beter onder de aandacht te brengen. Door een productpagina op te maken met de schema.org-tags kunnen de volgende producteigenschappen getoond worden:

 • Merknaam
 • Prijs
 • Aanbiedingen
 • Voorraadstatus
 • Beoordelingen / Reviews

Hoe toont Google producten in de zoekresultaten?

Een overzicht van alle elementen van het Product-item op Schema.org.

Personen

Het toepassen van schema.org voor verschillende schrijvers op een weblog/website geeft de mogelijkheid om de auteur prominent in de SERP’s (zoekmachine resultatenpagina) te tonen. Een pagina krijgt zo meer zichtbaarheid in de zoekmachines. Bij personen dienen er wel extra handelingen genomen te worden om getoond te worden in de zoekresultaten. Zo dienen de tags rel=”me” en rel=”author” op verschillende webeigendommen van de auteur geplaatst te worden. Daarnaast dient er een formulier tot toelating ingevuld te worden. Meer uitleg hierover vindt u via Google Help.

Hoe toont Google personen in de zoekresultaten?

Een overzicht van alle elementen van het Person-item op Schema.org.

Evenementen

Wanneer informatie over evenementen wordt opgemaakt met schema-tags, dan kan Google deze informatie identificeren en toonbaar maken op pagina’s met zoekresultaten. Onderstaande informatie van een evenement kunnen gebruikers helpen bepalen op welke pagina’s te klikken in de zoekresultaten:

 • Naam evenement
 • Artiest(en)
 • Datum
 • Locatie
 • Aantal kaartjes

Hoe toont Google evenementen in de zoekresultaten?

Een overzicht van alle elementen van het Event-item op Schema.org.

Testen van de opmaak

Voor sommige van bovenstaande items kun je de juiste code via https://schema-creator.org creëren. Is het gelukt om de juiste opmaak binnen de bestaande webpagina’s toe te voegen, dan kan de toepassing van schema.org op je website getest worden met de Rich Snippets Testing Tool van Google.

Met de rich snippets testing tool kunt u controleren of Google de gestructureerde gegevens van uw pagina kan ophalen. Deze tool probeert de markup te vinden op een bepaalde webpagina en toont hierbij een voorbeeld van hoe die pagina kan worden weergegeven in de zoekresultaten van Google.

Deze tool is nog in ontwikkeling, vandaar enkele opmerkingen:

 • De tool geeft alleen informatie die officieel wordt ondersteund voor Rich Snippets.
 • De interface is momenteel alleen beschikbaar in het Engels. De tool zal de juiste markup ook in andere talen kunnen testen, maar het voorbeeld geeft geen correct overzicht van de daadwerkelijke pagina met zoekresultaten.

Zelfs als de testing tool aangeeft dat je opmaak correct en volledig is, kan het enige tijd duren voor de Rich Snippets verschijnen in de zoekresultaten van Google.

Zie ook onze Rich Snippets presentatie:


Heeft u hulp nodig bij de implementatie van rich snippets? U kan altijd contact opnemen met onze zoekmachine optimalisatie specialisten.

Discussie- 13 reacties

Roald

14 februari 2012, 15:43

Goed artikel 🙂
Heb je enig idee welk van deze typen rich snippets al in de Nederlandse SERP’s voor komen? Ben namelijk erg benieuwd naar events en personen.

Reageer hier op

Chris

14 februari 2012, 15:58

@Roald Events wordt al vol gebruikt in NL. Zelfs icm review snippet: https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ix=heb&ie=UTF-8&ion=1#sclient=psy-ab&hl=nl&site=webhp&source=hp&q=madonna%20tickets

Reageer hier op

  Roald

  14 februari 2012, 16:20

  Thanks! Zag ze zelf wel al veel in Google.com.

Sjoerd

14 februari 2012, 16:03

Rich snippets van personen ben ik nog niet tegengekomen op Nederlandse domeinen (.nl). Voor films geldt hetzelfde, nog geen rich snippets op Nederlandse domeinen.
Bij de grotere poppodia in Nederland zie je nog geen rich snippets m.b.t. optredens verschijnen.

Bij enkele Ticketsites komen ze al wel naar voren, zie de link van Chris.

Het kan dus een kwestie van (gebrek) aan implementatie zijn op websites of terughoudendheid vanuit Google.

Welke rich snippets-vormen worden al wel in Google.nl getoond:
– Video’s
– Breadcrumbs
– Reviews en ratings
– Producten
– Recepten
– Events

Reageer hier op

Reviews: Wat is de optimale SEO-strategie? - Easy Internet Marketing

6 maart 2012, 14:09

[…] implementatie van reviews zorgt daarnaast voor extra content en de mogelijkheid tot het tonen van rich snippets bij de zoekresultaten van Google. Deze vorm van UGC (user generated content) kan de relevantie van […]

Reageer hier op

10 Tips om meer uit Google Shopping te halen

9 maart 2012, 10:17

[…] een productpagina op te tellen en op te maken met microdata en Schema.org. Hoe je dat doet, wordt hier uitgelegd. Het verzamelen van eigen reviews en het vervolgens juist opmaken ervan, zorgt dat je […]

Reageer hier op

Harm Hendriks

1 augustus 2012, 11:48

Hi Sjoerd,

Goed artikel. Rich snippets brengen in mijn ogen een goede verrijking met zich mee in de zoekresultaten. Je kunt je er echt mee onderscheiden.

Als prive projectje ben ik onlangs begonnen met de bouw van een generator voor deze snippets (ik ben wel benieuwd hoe je dit nu doet? Heb je nog tips/trucs/aanvullingen? De site is nog lang niet klaar, maar enkele simpele snippets kun je al genereren. Ik ben benieuwd wat een echte specialist ervan vindt.

Thanks!

Reageer hier op

Sjoerd

6 augustus 2012, 09:35

Harm, bedankt voor je feedback. Voor Magento heb ik meegeholpen aan de ontwikkeling van een extensie:
https://www.magentocommerce.com/magento-connect/schema-org-7687.html

Op deze manier kunnen we eenvoudig beoordelingen en breadcrumbs opmaken.

Ik heb me ingeschreven op de lijst met updates, een goed initiatief! Ik ga je project binnenkort nader bekijken.

Reageer hier op

Hoe word ik rijk

6 september 2012, 15:48

Bedankt. Ik wist niet hoe Rich Snippets werkte, maar nu wel.

Cool website!

Reageer hier op

Roald

7 september 2012, 14:43

@Hoe word ik rijk: Dankje! Je weet overigens dat je met zo’n anchortext en een no-follow link niet rijk wordt?

Reageer hier op

Eef

8 februari 2016, 22:18

Vraagje, ik zou graag voor een recept een schema.org gebruiken alleen in het Nederlands. Is dit ook mogelijk om dit via de HTML opmaak te doen en zo, ja welke codes heb ik hiervoor nodig. Via Schema.org kom ik enkel op engelse codes en voorbeelden uit. Hopelijk kun je me hiermee helpen 🙂

Reageer hier op

D. de WIjngaert

13 oktober 2017, 13:11

IS er ook een datum snippet

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF