Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Sluit eigen kliks uit van webstatistieken

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 1 minuut

Zoals bekend, meet een statistiekenpakket al het verkeer op een website. Een gedeelte van dit verkeer zal echter bestaan uit niet-representatieve bezoekers, zoals eigen werknemers, de websitebouwer en het internetmarketingbureau. Bij het maken van aanpassingen op de website of het bekijken van nieuwe landingspagina’s, zullen zij vaak naar de website gaan. Deze bezoeken zullen het bezoekersgedrag dat tot uiting komt in de statistieken kleuren, wat het maken van conclusies een stuk onnauwkeuriger maakt.Filter

Sluit daarom altijd deze bezoekers uit van het statistiekenpakket dat je gebruikt. Dit kan heel eenvoudig en snel door middel van een IP-adres. Dit is het unieke adres van een computer of ander apparaat dat verbinding heeft met internet. Het is een reeks van vier getallen – elk van 0 tot 255 – gescheiden door punten.

Het achterhalen van het IP-adres

Vraag het IP-adres of de IP-adressen van je bedrijf na bij de IT-afdeling. Indien je het zelf wilt achterhalen, kan dit via www.myip.nl (kijk bij ‘WAN IP Address’). Maar indien je niet zeker weet of dit IP-adres ook gebruikt wordt door al je collega’s, zul je uiteindelijk toch weer belanden bij de IT-afdeling.

Vraag daarnaast de IP-adressen van andere partijen waarvan de websitebezoeken niet representatief zijn voor een ‘normale’ bezoeker. Geef altijd even kort de reden op waarom je dit nodig hebt. Indien je vaak thuis werkt, neem je eigen IP-adres dan ook mee.

Let erop of het IP-adres statisch of dynamisch is. De meeste computers hebben altijd hetzelfde IP-adres (statisch). Deze adressen kunnen uitgesloten worden. Andere computers krijgen elke keer dat ze verbinding maken met internet echter een ander IP-adres (dynamisch). Helaas kan je deze adressen niet uitsluiten en zul je hiermee rekening moeten houden tijdens de analyse van de statistieken.

Het uitsluiten van het IP-adres

Via de instellingen van alle goede statistiekpakketten is er een mogelijkheid om het IP-adres uit te sluiten. In de meeste pakketten kan je het direct kopiëren, maar er zijn enkele uitzonderingen zoals Google Analytics. Deze maakt gebruik van reguliere expressies, waardoor een IP-adres of reeks nauwkeuriger uitgesloten kan worden. Google heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je snel de juiste filter kan maken.

Het updaten van het IP-adres

Statische IP-adressen zullen niet gauw veranderen. Het zou echter wel kunnen dat jouw bedrijf enkele IP-adressen erbij krijgt (denk aan uitbreiding in andere landen) of dat er een nieuwe websitebouwer komt. Neem dit soort veranderingen altijd mee in de IP-adres uitsluiting.

Discussie- 2 reacties

André Scholten

8 juni 2009, 17:09

Mocht het nou niet lukken met een IP-adres uitsluiting omdat je elke keer een ander IP hebt kun je het ook met een cookie doen. Zorg er voor dat de mensen die niet gemeten moeten worden een bepaalde cookie krijgen, op basis daarvan kun je ze ook uitsluiten. Ik zal binnenkort een uitleg plaatsen op mijn eigen blog 😉

Reageer hier op

Steven

8 juni 2009, 17:20

Erg handig, goed artikel!

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF