Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Snel afbeeldingen optimaliseren met Google Chrome

Door: Erik Altink

Geschatte leestijd: 1 minuut

De laadtijd van je website is één van de (vele) factoren die bepaalt waar je staat in de zoekresultaten. Daarnaast is het voor je bezoekers een (onbewuste) factor die bepaalt of ze wel of niet overgaan tot een conversie. Optimaliseren van de laadtijd is dus om meerdere redenen zinvol.

De meeste webpagina’s bestaan voor een groot gedeelte uit afbeeldingen. Het is logisch dat hier dan ook vaak veel winst te behalen valt om de laadtijd te verlagen. Eén van de adviezen die vaak wordt gegeven is om de afbeeldingen te optimaliseren door middel van compressie. Vaak volgt hierna een discussie met de designer / web bouwer over het verlies van de kwaliteit van afbeeldingen en de tijd die het kost om alles te optimaliseren. In de volgende stappen wil ik je echter laten zien hoe je zelf, door gebruik te maken van Google Chrome, in een paar minuten tijd flinke stappen kunt zetten.

Het stappenplan

1. Installeer Google Chrome. Op deze pagina vind je de browser: https://www.google.com/intl/nl/chrome/browser/

download-google-chrome

2. Installeer de Google Page Speed extensie in Google Chrome. Ga hiervoor binnen Google Chrome naar de Google Webstore: https://chrome.google.com/webstore/category/apps

3. Ga nu in Google Chrome naar de website die je wilt optimaliseren en druk op F12 om de developer tools te openen (wees niet bang voor het technische gedeelte, daar kijken we nu even niet naar).

4. Selecteer in de balk de optie PageSpeed en klik op de knop ‘ANALYSEREN’

chrome-pagespeed

5. Na een analyse van de webpagina (er wordt alleen gekeken naar de huidige pagina) komt Google Chrome met adviezen over het verbeteren van de prestaties van deze pagina. Als het mogelijk is om afbeeldingen te comprimeren zal Chrome dit weergeven (zie Afbeeldingen optimaliseren). Wordt deze optie niet gegeven dan zijn de afbeeldingen al geoptimaliseerd. Goed gedaan!

afbeeldingen-optimaliseren

6. Na het klikken op de optie Afbeeldingen optimaliseren toont Chrome een overzicht van de afbeeldingen op de pagina en de mogelijke besparing na optimalisatie.

compressie-besparing

7. Een klik op de eerste link van een regel toont de originele afbeelding zoals Google Chrome die op de pagina heeft gevonden. De tweede link op elke regel is een link naar de geoptimaliseerde versie van de afbeelding. Open beide om te beoordelen of de kwaliteit van de afbeelding overeind blijft na de compressie.

8. Sla, als je tevreden bent over de afbeelding na compressie, de verbeterde afbeelding op een vervang de afbeelding op de server door deze afbeelding. Klaar is Kees!

Heb je een webpagina met veel afbeeldingen? Dan heb je in een paar minuten zelf een mooie optimalisatie kunnen doorvoeren voor je website. Geen kennis van Photoshop nodig, gewoon op het oog beoordelen en wel of niet doorvoeren. Herhaal dit eventueel voor andere pagina’s waar veel afbeeldingen op staan en verbeter zo eenvoudig je hele website.

Geïnteresseerd in meer tips? Houd onze blog in de gaten of neem contact op om samen met de specialisten van Easy eens te kijken naar jouw website!

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF