Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Social Media Marketing: een omzetstijging van 85%

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 1 minuut

HP HDX Dragon laptopEnkele maanden geleden heeft HP gebruik gemaakt van weblogs om de verkoop van een van hun modellen een boost te geven. Omdat zij een erg vernieuwende marketingstrategie hebben gebruikt die erg succesvol is gebleken wil ik deze case graag met jullie delen.

Negen maanden na de marktintroductie van de HDX Dragon notebook vielen de verkoopcijfers tegen. Het werd tijd om het over een andere boeg te gooien. Voor het eerst in de geschiedenis van HP werd er een social media marketingstrategie ontwikkeld.

Er zijn vele weblogs die dagelijks een groot publiek op de hoogte houden van ontwikkelingen op het gebied van computer hardware. HP zocht naar een manier om hierop te anticiperen zodat zij bij de juiste doelgroep onder de aandacht kon komen. Samen met verschillende bloggers is er uiteindelijk een wedstrijd bedacht, 31 Days of the Dragon.

HP heeft 31 laptops beschikbaar gesteld aan 31 weblogs. Deze weblogs kregen de opdracht om de laptop aan een van hun lezers weg te geven. Iedere weblog heeft achtereenvolgens een eigen wedstrijd georganiseerd. Op de 31 Days of the Dragon website kun je zien dat er in een maand tijd dagelijks op een andere weblog een laptop ter waarde van $5000,- is weggegeven. Tot zo ver de strategie en investering.

Wat heeft deze actie nu eigenlijk opgeleverd? (Met dank aan Janet Meiners) Er zijn in totaal 25.000 mensen die hebben deelgenomen aan de verschillende wedstrijden. Alle 31 weblogs hebben samen 380.000 links aangetrokken en zagen gemiddeld een stijging in het bezoekersaantal van 150%. Toch zal HP vooral blij zijn met de omzetstijging. Tien maanden na de lancering van de HDX Dragon notebook is deze namelijk met 85% toegenomen.

Bovenstaande resultaten laten zien dat een social media marketingstrategie zeer succesvol kan zijn. De kracht van deze actie ligt verborgen in de manier waarop HP zowel de lezers als de bloggers heeft weten te betrekken bij haar marketingactiviteit. Ondanks dat deze actie heeft plaatsgevonden in de Verenigde Staten – waar het potentiële bereik vele malen hoger ligt – kunnen soortgelijke marketing strategieën ook in Nederland succesvol zijn.

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF