Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Twitter Zoekmachine Optimalisatie

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 1 minuut

Bij veel internet marketeers is bekend dat Twitter erg nuttig kan zijn. Een aantal maanden geleden postten wij hier bijvoorbeeld al 10 succesvolle Twitter accounts. Maar, nu moeten ook marketeers met de term ‘Zoekmachine Optimalisatie’ op hun visitekaartje de microblogging dienst goed in de gaten gaan houden. Onlangs veranderde Twitter namelijk haar timetotweet.com. Wat het meeste opvalt aan het nieuwe design is de prominente plek van de zoekbalk, waardoor de dienst steeds meer op een zoekmachine als Google gaat lijken. Tijd dus om je Twitter account te optimaliseren.

twitter-homepage
Tweets in Google

Twitter en hardcore SEO lijken op het eerste gezicht geen beste vrienden. Vanwege short url’s en no-follow links in de Tweets wordt er immers weinig ‘link juice’ doorgegeven. Tijd en moeite in Twitter steken voor SEO doeleinden lijkt daarom vooral nutteloos. Desondanks zien Google gebruikers steeds vaker Tweeps (Twitter gebruikers) en Tweets (Twitter berichten) terug in de zoekresultaten. Met het oog op Google kan Twitter dus al erg waardevol zijn, door bijvoorbeeld je username en berichten te optimaliseren. Door goede keywords te gebruiken kunnen zo (binnenkort) Twitter berichten hoog in de normale zoekmachines terug komen.

Twitter berichten in Google

Is Twitter de nieuwe Google Killer?

Met de nieuwe frontpage zien we dat Twitter een nieuwe weg in wil slaan. Sterker nog, die afslag hebben ze al genomen. Volgens sommigen zijn er zelfs verschillende redenen waarom Twitter de enige potentiële moordenaar van Google is, en daarmee de toekomst van online zoeken. Zo laat de zoekmachine van Twitter bijvoorbeeld real-time resultaten zien. Met de hete adem van Twitter in de nek staat het tonen van real-time zoekresultaten hoog op de agenda van Google. Daarnaast zijn de korte berichten van slechts 140 karakters misschien een oplossing voor de information overload van het internet. In plaats van 10 tallen webpagina’s te bekijken via Google, toont Twitter haar belangrijkste inhoud steeds in slechts 140 karakters. Twitter heeft aangekondigd hun zoekfunctie constant te verbeteren. Door je berichten alvast te optimaliseren, staan ze over een tijdje misschien wel bovenaan in de resultaten.

Natuurlijk wordt er al zo vaak gesproken van een nieuwe ‘Google Killer’, en misschien sluit Twitter gewoon achteraan in de rij samen met Live, Wolfram Alpha, en Bing. Toch is Twitter een aangename toevoeging aan het zoekmachine landschap, en is moeite steken in de optimalisatie van je Tweets zeker waardevol, al is het slechts voor de onsterfelijke Google.

Discussie- 3 reacties

Nienke Buiskool Leeuwma (CMS Hosting Xsnienke)

5 augustus 2009, 12:23

Hoe vaker je naar voren komt bijvoorbeeld in de twittercounter hoe meer exposer je hebt waardoor je netwerk sneller groeit. Daardoor kun je weer meer inhoudelijk reageren en krijg je dus waardevolle tweets waardoor meer twitteraars je gaan volgen.

Reageer hier op

Alex Wijnands

6 augustus 2009, 01:26

FYI – https://twitter.com/maisonderetrait

do-follow Twitterlinken zijn mogelijk op Twitter, via een soortgelijke methode die tweedeck.com en twitterfeed.com gebruiken. Check de Twitter API, easy!

Doe er je voordeel mee zolang het nog werkt, parasite hosters zullen er dankbaar gebruik van maken(black hat).

Reageer hier op

Dirk van Bussel

7 augustus 2009, 19:24

Dank je wel Alex voor je suggestie. Er zullen in de toekomst nog wel meer of andere mogelijkheden krijgen om je Tweets op een SEO achtige manier onder de aandacht te krijgen. We zullen het onthouden voor onze Twitter activiteiten.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF