Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Veranderingen voor IndexTools gebruikers vanwege migratie naar Yahoo!

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zoals we eerder al hebben gecommuniceerd, heeft Yahoo! vorig jaar indextools-naar-yahoo-logohet statistiekenpakket IndexTools overgenomen. Als partner van IndexTools veranderde er voor Tribal niet veel en ook onze klanten merkten er als gebruiker weinig van.

De komende maanden zullen de laatste stappen worden gezet in de volledige migratie naar het nieuwe Yahoo! Web Analytics systeem. Hier zullen zowel gebruikers als partners wèl duidelijk de gevolgen van ondervinden. In grote lijnen worden de implicaties hieronder alvast besproken.

Klanten van Tribal die IndexTools gebruiken worden binnenkort door Tribal benaderd met gedetailleerde uitleg

GEBRUIKERS

 • Vanaf begin april worden alle accounts door Yahoo! overgezet naar een nieuwe data center om de beveiliging, snelheid en betrouwbaarheid van de dataverzameling te vergroten. Dit zal naar verwachting begin mei 2009 gereed zijn. Het kan zijn dat in de tussentijd tijdelijke login-errors voorkomen of dat je een foutmelding krijgt bij enkele rapporten. Yahoo! heeft al aangegeven hiervan op de hoogte te zijn en eventuele bugs zo spoedig mogelijk op te lossen.
 • Sinds 15 april j.l. kunnen tijdelijk geen nieuwe projecten en accounts worden aangevraagd. Dit zal naar verwachting na één maand weer mogelijk zijn voor de partners.
 • ! Alle gebruikers krijgen een nieuwe login-URL (deze wordt later verstrekt). Inloggen zal binnenkort niet meer mogelijk zijn via https://my.tribal.nl of https://ondemand.indextools.com.
 • ! Alle IndexTools-accounts dienen gelinkt te worden aan een Yahoo! ID. Op 1 mei zal Yahoo! aan alle gebruikers een e-mail versturen welke een inlog-link bevat en uitleg bevat over hoe de account gelinkt moet worden aan een Yahoo! ID. Hiervoor kan een reeds bestaand ID gebruikt worden, maar als een gebruiker liever een ID heeft dat specifiek bedoeld is voor het YWA account, dan dient men een nieuw ID aan te maken. Deze persoon kan vanuit het account andere gebruikers/collega’s uitnodigen aan de hand van hun eigen IDs. Er zullen vier verschillende toegangniveaus zijn waaruit gekozen kan worden.
 • ! De tracking code zal voor iedere website veranderd moeten worden van de huidige versie 4 naar de nieuwe versie 5. Er zijn twee opties die vòòr 15 juni 2009 doorgevoerd moeten worden (één van deze opties is verplicht, anders zal de data niet correct meer gemeten worden):
 1. het aanpassen van het noscript gedeelte van de tracking code versie 4 op alle pagina’s en het gebruiken van een nieuwe versie 4 .js include file. Let op! Tevens dient vòòr 15 juni 2010 optie 2 doorgevoerd te worden!
 2. het upgraden van de volledige huidge code (versie 4) naar versie 5, alsmede het gebruiken van een nieuwe versie 5 .js include file. Om dubbel werk te voorkomen, is het beter om vòòr 15 juni 2009 reeds optie 2 door te voeren en dus al meteen de huidige codes en .js include file te vervangen door versie 5. Hiermee voorkom je dat – in geval van optie 1 – de code twee keer aangepast dient te worden.
 • Enkele functies van IndexTools zullen niet meer beschikbaar zijn in Yahoo! Web Analytics, zoals bid management, path explorer en FTP management.

PARTNERS
Het oude IndexTools business model vereiste ‘reseller’ partners. In het nieuwe Yahoo! business model is dit niet meer verplicht, waardoor Yahoo! onlangs het IndexTools Partner Programma heeft omgezet naar het Yahoo! Web Analytics Consultant Network (YWACN). Aan partners wordt hiermee de mogelijkheid geboden om te solliciteren naar het consultant programma om zo de partnerrechten en technische ondersteuning te behouden.

Wanneer een partner een eigen loginpagina heeft gecreëerd voor haar klanten (in geval van Tribal is dit my.tribal.nl), kan deze niet meer worden ingezet voor het inloggen in YWA. Men dient voortaan direct de Yahoo! Web Analytics login pagina te gebruiken.

OVERZICHT MIRGRATIE PROCES

 • 1 maart 2009: start migratie
 • 15 april – 15 mei 2009: tijdelijk niet mogelijk om nieuwe projecten of accounts aan te maken
 • 1-15 mei 2009: het nieuwe data center gaat live, iedereen dient in te loggen via een andere URL
 • 15 juni 2009: het oude data center wordt inactief
 • 1 mei – 15 juni 2009: voor alle gebruikers en partners geldt dat de tracking codes aangepast moeten worden en dat ze hun account moeten linken aan een Yahoo ID!
 • 15 juni 2009: einde migratie
 • 15 juni 2010: alle gebruikers en partners moeten hun tracking code van versie 4 naar versie 5 geüpgraded hebben om support en updates te blijven krijgen

Discussie- 4 reacties

Jens Swelson

22 april 2009, 07:14

Ik dacht zojuist toen ik de titel in m’n rss reader zach: “leuk, weer een nieuw bericht op de Tribal blog”. Helaas blijkt het een klant-only bericht te zijn. Is het niet beter om dit naar de klanten persoonlijk te mailen?

Andere lezers van dit blog hebben er totaal niets aan…..

Reageer hier op

Anemone Romme

22 april 2009, 08:45

Hi Jens,

Aangezien niet alleen onze klanten IndexTools hebben, is deze post juist ook bedoeld om gebruikers buiten Tribal te informeren. Voor non-gebruikers zal deze post inderdaad minder belangrijk zijn (voor bedrijven die momenteel een pakketkeuze aan het maken zijn, kan dit echter relevant zijn).

Binnenkort nemen we direct contact op met onze klanten voor uitgebreide uitleg.

Reageer hier op

Anemone Romme

4 mei 2009, 09:16

Een update van Yahoo!:

“Due to some unforeseen and unavoidable technical issues, we are obliged to reschedule the migration. Our revised plan is to move forward starting at the end of May, 2009.”

Dit betekent dat gebruikers iets meer tijd krijgen om de actiepunten door te voeren. Zowel het linken van het account aan een Yahoo! ID en het aanpassen van de tracking code dient te gebeuren tussen eind mei en 30 juli 2009. De deadline van de upgrade van codeversie 4 naar versie 5 verschuift hiermee naar 30 juli 2010.

Reageer hier op

Anemone Romme

2 juni 2009, 09:39

Update 2:

De migratie naar het nieuwe Yahoo! Web Analytics is succesvol verlopen. Als het goed is, hebben alle klanten een e-mail ontvangen met een link om het Y!WA account te linken aan een Yahoo! ID.

Meer informatie en benodigde acties kunnen gevonden worden in de migration guide die Tribal eerder heeft gestuurd naar alle klanten. Indien er onduidelijkheden zijn, neem dan contact op met de accountmanager van Tribal.

Reageer hier op

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF