Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Video SEO handleiding voor het onsite hosten van een video

Door: Piet Penninx

Geschatte leestijd: 4 minuten

Video speelt een steeds grotere rol in online marketing. Niet voor niets is YouTube de tweede grootste zoekmachine ter wereld. Beeldende social media platforms als Instagram en Snapchat zijn hard op weg om tekstuele platforms als Facebook en Twitter van de troon te stoten. Deze media haken op hun beurt in door groots in te zetten op livestream. Met de nodige moeite, want het beeldende element Stories van WhatsApp bleek geen succes. Het moge duidelijk zijn: ‘de toekomst’ van online content is visueel.

 

 

Wil je met video aan de slag dan is de belangrijkste vraag die je vooraf moet stellen: waarom video content? Het is cruciaal dat het beeldmateriaal ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde is. Het gemak waarmee video’s gemaakt kunnen worden zorgt voor een wildgroei aan content. Kun je een helder antwoord geven op de waaromvraag, dan is er duidelijk behoefte aan video content. Houd pen en papier bij de hand want dit artikel helpt je om beter gevonden te worden met video content.

 

1.      Voordelen video onsite hosten

De eerste vraag die je wellicht moet stellen wanneer een video gecreëerd is, is of je video zelf host op de website of op een externe website. Omdat dit kan verschillen worden hier de voor- en de nadelen op een rijtje gezet.

  • Eigen data – Wanneer een video op een eigen website staat is de data natuurlijk van jouw organisatie. Een video kan dan ook niet verbannen of gerapporteerd worden. Daarnaast is het lastiger voor gebruikers om de video te downloaden.
  • Meer direct verkeer – Dat de video niet gedownload kan worden betekent ook dat jouw website, de enige plek is waar de video bekeken kan worden. En dat staat gelijk aan meer direct verkeer.
  • Design naar smaak – Bijkomend voordeel is dat een video in de eigen huisstijl kan worden vormgegeven.
  • Geen afleidingen – Op kanalen als YouTube of Vimeo staan in de rechterbalk veel suggesties voor nieuwe video’s. Vaak nog leuker dan de huidige video die bekeken wordt. Op een eigen website is er minder afleiding waardoor de kans groter is dat de video ook beter bekeken wordt.
  • Geen advertenties – Naast de afleiding, staan video’s op externe kanalen vol met advertenties. Door een video op de eigen website te hosten ben je ook niet verplicht om advertenties te tonen.

 

2.      Onsite techniek voor video SEO

Om ervoor te zorgen dat video’s goed gevonden worden door gebruikers en zoekmachines moet de techniek in orde zijn. Zo zorgt een video sitemap ervoor dat zoekmachines de data gemakkelijker gevonden krijgen en moet Schema.org worden geïnstalleerd om video’s sterker in de SERP’s te tonen. Onderstaand staan de belangrijke elementen stuk voor stuk uitgelegd.

 

Video sitemap

Een video sitemap bevat alle relevante informatie van de video content op de websites en geeft zoekmachines details voor een heldere structuur. Daarnaast is het een manier om video titles, descriptions, onderwerp en bijvoorbeeld duur te specificeren. Het is een verlengstuk van de bestaande sitemap.

Alle video’s die worden toegevoegd aan een video sitemap moeten beschikken over een relevante landingspagina voor de video met aanvullende details. Veel elementen in de sitemap zijn optioneel maar hoe meer data wordt toegevoegd, des te beter zoekmachines de sitemap begrijpen. Het gevolg is dat ze eerder in de zoekresultaten worden getoond. Is de sitemap in orde? Voeg hem dan toe in Search Console.

 

Schema.org Video

Zoekmachines adviseren om Schema.org te gebruiken om data zoals reviews, contactgegevens en dus ook video’s beter weer te geven in de SERP’s. Bezoekers ervaren het als zeer positief en het verhoogt de CTR. Zorg ervoor dat de schema markup goed te lezen is zonder gebruik te maken van JavaScript of Flash.

Plaats de schema markup direct in de broncode van de pagina waar de video op staat. De markup heeft verder geen effect op hoe bezoekers de pagina zien of ervaren. Hoewel slechts enkele elementen cruciaal zijn doe je er verstandig aan om zoveel mogelijk data  in te vullen.

Check voordat je de sitemap upload op Rich Snippet Testing Tool om te zien of deze correct is opgemaakt.

 

Maak embedden mogelijk

Het moet gemakkelijk zijn voor gebruikers om de video te embedden. Het is niet alleen gunstig dat het bereik wordt vergroot maar zorgt er tevens voor dat de waarde van de video stijgt waardoor de rankings positief worden beïnvloed.

 

Social buttons

Kwalitatieve content moet gedeeld kunnen worden. Dat moet dan ook mogelijk worden gemaakt. Voeg daarom social share buttons toe aan de videocontent zodat de video gemakkelijker gedeeld kan worden. Dit vergroot het bereik en de waarde van de content.

 

Maak video’s responsive voor mobiel

Dat mobiel steeds belangrijker is, moge duidelijk zijn. Mede door de komst van sneller internet en onbeperkt data is het bekijken van video’s toegankelijker dan ooit. Het is daarom extreem belangrijk dat een video goed werkt op mobiele devices. Net als een website kunnen video’s responsive worden gemaakt. Daarmee worden video’s zichtbaar voor bijvoorbeeld een iPhone en een desktop computerscherm.

 

3.      Onsite content voor video SEO

Wanneer je videocontent inzet om de ranking van een website te verhogen dan dient de content op het domein te staan. Enkel een YouTube link plaatsen naar de video heeft wat dat betreft weinig zin. Maak in dit geval een separate pagina aan voor de video en herhaal dit voor elke nieuwe video.

Optimaliseer de pagina vervolgens met de standaard SEO richtlijnen en pas de technische verbeteringen toe die eerder in dit artikel zijn besproken.

 

Meta title & description

De meta title en description voor een pagina waar de video op komt te staan kunnen volgens de standaard SEO-richtlijnen worden vormgegeven.

 

Content – Video transcript

Plaats de video niet simpelweg op een pagina maar schrijf de videocontent uit middels een video transcript. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines de informatie van de pagina beter begrijpen. Bovendien krijgen bezoekers bepaalde informatie sneller gevonden zonder eerste de video tot het eind te bekijken. Maak waar mogelijk gebruik van zoekwoorden, headers en afbeeldingen om de content te verhelderen. Bekijk voor een voorbeeld de Whiteboard Friday pagina’s van MOZ.

Positie van video’s

Maak je een pagina aan voor de video, zorg dan dat de video bovenaan de pagina komt te staan. Video’s die bovenaan een pagina staan hebben een grotere kans om geïndexeerd te worden in de zoekresultaten.

 

Zelf aan de slag met video

Met de bovenstaande tips ben je in staat om video’s beter vindbaar te maken voor bezoekers én zoekmachines. In een volgend artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden voor het extern plaatsen van video’s op een YouTube kanaal. Mocht je vragen hebben over video SEO of video advertising schroom dan niet om in de hoorn te klimmen en bel Tribal voor advies. En vergeet niet ons Tribal blog te volgen voor handige tips en tricks op het gebied van online marketing.

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF