Kennis - Het online marketing blog van Tribal

Online marketing is een vak apart en een wereld die snel verandert. Wij laten ons dagelijks inspireren door de nieuwste ontwikkelingen, tips & tools en allerlei nuttige toepassingen. Hieronder lees je welke kennis wij in huis hebben.

Wat houdt de nieuwe Code E-mail in?

Door: Emmy Faes

Geschatte leestijd: 1 minuut

Op 1 januari 2012 gaat de nieuwe Code E-mail in, die onder de Reclamecode valt. Dit wordt een nieuwe wetgeving voor e-mail, vergelijkbaar met de Telecomwet, gericht op zowel de zakelijke markt als consumenten.

De Code heeft betrekking op het sturen van ongevraagde reclame via e-mail door bedrijven. Daar wordt het aanprijzen van goederen / diensten / denkbeelden en het vragen van diensten onder verstaan. Een uitnodiging voor het deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek valt hier niet onder. De wet is daardoor vooral van belang voor adverteerders die e-mailadressen ‘huren’, verzorgers van hostmailings en bureaus die voor één van deze twee partijen werken.

Waar moet u vanaf 1 januari 2012 op letten?

Ook al huurt u e-mailadressen van andere partijen of schakelt u bureaus in voor het verzenden van nieuwsbrieven of mailings, u bent als bedrijf verantwoordelijk dat onderstaande regels nageleefd worden vanaf 01-01-2012:

  • Dat u toestemming heeft, of dat degene waarvan u e-mailadressen huurt (bestandseigenaar) toestemming heeft, om reclame te versturen.
  • Dat de bestandseigenaar de e-mailadressen aan derden mag verstrekken. Hiervoor moet expliciet toestemming gevraagd zijn aan de geadresseerde.
  • Dat u bij de nieuwsbriefinschrijving vermeldt hoe vaak en waarover u nieuwsbrieven stuurt. Met een eenvoudig ‘Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief’ komt u niet meer weg.
  • In het ‘From-veld’ moet een e-mailadres staan van degene die toestemming heeft iets te versturen.
  • In het ‘Reply To-veld’ moet een werkend e-mailadres staan, geen No-Reply adres.
  • In iedere nieuwsbrief / e-mail moeten contactgegevens of een link naar een contactpagina staan.
  • De ontvanger moet zich altijd gratis uit kunnen schrijven. Hier moet een duidelijke afmeldlink in de nieuwsbrief / mailing voor aanwezig zijn.

Tref tijdig maatregelen!

U zou contractueel aansprakelijkheidsbepalingen vast kunnen leggen met bureaus of bestandseigenaren waar u mee samenwerkt om ervoor te zorgen dat ook zij de nieuwe regels nakomen.

Er zal een extra loket worden geopend waar klachten door geadresseerden ingediend kunnen worden. Voorkom klachten en boetes door tijdig maatregelen te treffen!

Discussie- Geen reacties

Blijf op de hoogte van handige kennis en het laatste nieuws van je favoriete online marketing bureau:

INSCHRIJVEN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF